AMD Radeon R9 Fury X kommer att dyka upp på svenska butikshyllor inom en dryg vecka när vi också kommer att få berätta allt om det nya grafikkortets specifikationer och prestanda. I väntan på ett fullt tillkännagivande tar vi tillfället i akt och bjuder på en tidig förhandstitt av AMD:s nya flaggskepp, direkt från företagets pressevent i Tyskland.

AMD bjöd in europeisk press till München, Tyskland, för att under onsdagen få en närmare titt på företagets nya Fiji GPU och det minst sagt omtalade grafikkortet Radeon R9 Fury X. Förutom mängder av presentationer om grafikkretsens arkitektur och detaljerad information om den nya slutna vattenkylningslösningen fick vi en chans att klämma lite närmare på grafikkortet i fråga.

Den 24:e juni kommer AMD:s slutgiltiga mediaembargo lyftas och det blir möjligt för oss att berätta närmare om kortets prestanda, den sista pusselbiten i grafikkortstillverkarens mycket omtalade grafikkort. Tills dess kommer vi att fokusera på det vi haft möjlighet att syna och även det vi har tillåtelse att förmedla – våra första intryck av grafikkortet och dess ganska udda design.

Massiv GPU med unika minneskretsar

Fiji är en särledes stor grafikkrets som med hela 4 096 streamprocessorer och en klockfrekvens på 1 050 megahertz ska ge Radeon R9 Fury X mäkta imponerande beräkningskraft. AMD specificerar beräkningskraften till 8,6 teraflops vilket är en ökning med hela 50 procent från tidigare flaggskeppet på konsumentmarknaden Radeon R9 290X.

FuryX_Radeon

Om beräkningskraften är imponerande är det minnet som trots allt är den mest spännande nyheten hos Radeon R9 Fury X. Grafikkortet är det första i världen som utrustats med HBM-minne. High bandwidth memory skiljer sig på flera sätt mot GDDR5-minne och är egentligen överlägset på de flesta sätt, med vissa specifika undantag. Minneskretsarna är extremt kompakta och fästs direkt på samma paket som AMD:s Fiji GPU. Det gör GPU-paketet större än vanligt men totalt sätt kräver HBM-minne endast 94 procent av den yta som motsvarande mängd GDDR5-minne skulle kräva på kretskortet. Placeringen bredvid GPU ger också en betydligt bredare databuss som på totalt 4 096 bit och en minnesfrekvens på 500 megahertz ger hissnande 512 gigabyte per sekund i minnesbandbredd. Att jämföra med 320 gigabyte per sekund på Radeon R9 290X.

Kompakta formfaktorer och egen vattenkylningslösning

AMD har med hjälp av HBM-minne samt en skräddarsydd vattenkylningslösning lyckats hålla kortet storlek extremt kompakt. Radeon R9 Fury X mäter endast drygt 19 centimeter och kretskortet är det i särklass minsta vi sett på ett grafikkortsflaggskepp någonsin. På kretskortet hittar vi trots allt tydliga bevis på att detta är ett sällsynt kraftftullt minigrafikkort. Dubbla 8-pins strömkontakter, en vippbrytare för att växla mellan två bios-lägen samt dedikerade ljusdioder som visar belastningen på kortets GPU.

AMD säger sig tänkt lite extra på estiken för sitt nya flaggskepp och förutom aktivitetsdioderna hittar vi en rödlysande Radeon-logo samt ett mattsvart hölje med ett gummiliknande ytmaterial.

Under höljet hittar vi så AMD:s skräddarsydda vattenkylningslösning som tillverkaren hävdar ska ha en kylningskapacitet på upp till 500 watt, även om Radeon R9 Fury X ska dra endast 275 watt vid traditionell belastning. Vattenkylarens block kommer med en värmeledningsplatta i kontakt med både GPU, HBM-minne samt spänningsregulatorer och kyler med andra ord alla kortets komponenter med en ensam 120 millimeters radiator och fläkt. AMD utlovar temperaturer på runt 50 grader och en bibehållen låg ljudnivå vid vanlig belastning.

Under demonstationerna på presseventet kunde vi känna att både själva kortet i sig samt luften från den i baksidan av chassit monterade radiatorn var rejält uppvärmd men tyder också på att kylaren transporterar värmen från kortets komponenter.

AMD Radeon R9 Nano – minstingen i familjen

AMD siktar med sin kompakta formfaktor inte bara in sig på fullstora gamingdatorer utan även mindra men samtidigt kraftfulla speldatorer. Det är ett medvetet val redan med Radeon R9 Fury X men dras samtidigit till sin spets av kommande modellen Radeon R9 Nano. Grafikkortet mäter endast drygt 15 centimeter på längden, utrustas med en minimal luftkylare och ska enligt tillverkaren dra endast 175 watt ström med en ej ännu specificerad Fiji GPU under skalet. Trots detta ska kortet leverera mer prestanda än tidigare flaggskeppet Radeon R9 290X med en specificerad strömförbrukning på hela 275 watt.

Fokus på små gamingdatorer men ingen HDMI 2.0

Med sin Fiji GPU tar AMD upp jakten på Nvidia när det kommer inte bara till prestandatronen men i synnerhet energieffektivitet och formfaktorer. Radeon R9 Fury X går på knock när det kommer till slimmade formfaktorer och satsningen på små speldatorer personiferas annars av det än så länge ganska hemlighetsfulla Radeon R9 Nano. Värt att ha i åtanke är samtidigt att AMD valt att inte lyfta in stöd för HDMI 2.0 i sina nya grafikkort. Ett beslut som i synnerhet kan ifrågasättas av användare som vill nyttja de små och kraftfulla grafikkorten till 4K-upplösta TV-apparater då det krävs HDMI 2.0 för att komma över 30 bilder per sekund på de apparater som inte stödjer Displayport – vilket i skrivande stund omfattar de flesta 4K TV-apparater tilltänkta för konsumentmarknaden.

Prestandaresultat och slutgiltig dom den 24:e juni

De första intrycken av AMD:s satsning på Fiji och kraftfulla men riktigt kompakta grafikkort är trots allt positiva. Tillverkaren som står med ryggen mot väggen verkar vara redo för en ny fajt med Nvidia och den 24:e juni kommer vi att återkomma med en mer slutgiltig rapport kring läget – då med både prestandauppgifter och mer tydlig information om grafikkortens tillgänglighet.

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
carrey85@gmail.comsvartlockMoNsTeRMorkulzapp Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
metalmumin
Gäst

Detta var den menst koncisa och vettiga AMD Radeon artikeln jag sett i mitt nyhetsflöde punkt. Kommer bli intressant att få se närmare information kring Fiji arkitekturen. Vet att AMD har gjort väldigt mycket arbete kring minneskontrollers (de har gästföreläst på universitet i sverige) och att minneshantering kommer bli olika för HBM minnet. Kommer bli spännande flera veckor framöver!

Medlem
Arne Berg

vem vet det kanske bara klarar 30 bilder per sekund därav inget HDMI2!

[u]Skämt åsidå [/u]ska bli intressant när tester kommit ut & det gått någon månad när extasen lagt sig & det kommer riktiga siffror.

(Har varit för många gånger man sett AMD korten ligga högt, vid recesion men senare så brukar det visa sig att deras kort inte var lika bra som sades från början. Bara att kolla deras ryktesspridning om 390x (ie 290x) har ju redan påstatts vara som ett 980 fast 290x var aningen långsammare än 970)

Men Fiji ska bli intressant & se resultat på

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

[quote name=”Ase”]vem vet det kanske bara klarar 30 bilder per sekund därav inget HDMI2! Skämt åsidå ska bli intressant när tester kommit ut & det gått någon månad när extasen lagt sig & det kommer riktiga siffror. (Har varit för många gånger man sett AMD korten ligga högt, vid recesion men senare så brukar det visa sig att deras kort inte var lika bra som sades från början. Bara att kolla deras ryktesspridning om 390x (ie 290x) har ju redan påstatts vara som ett 980 fast 290x var aningen långsammare än 970) Men Fiji ska bli intressant & se resultat… Läs hela »

hymer
Medlem
hymer

[quote name=”Ase”]vem vet det kanske bara klarar 30 bilder per sekund därav inget HDMI2! [u]Skämt åsidå [/u]ska bli intressant när tester kommit ut & det gått någon månad när extasen lagt sig & det kommer riktiga siffror. (Har varit för många gånger man sett AMD korten ligga högt, vid recesion men senare så brukar det visa sig att deras kort inte var lika bra som sades från början. Bara att kolla deras ryktesspridning om 390x (ie 290x) har ju redan påstatts vara som ett 980 fast 290x var aningen långsammare än 970) Men Fiji ska bli intressant & se resultat… Läs hela »

Zapp
Medlem
Zapp

[quote name=”Ase”]vem vet det kanske bara klarar 30 bilder per sekund därav inget HDMI2!

[u]Skämt åsidå [/u]ska bli intressant när tester kommit ut & det gått någon månad när extasen lagt sig & det kommer riktiga siffror.

Men Fiji ska bli intressant & se resultat på[/quote]

Ja, och då också (om det finns) någon benchmark på någon motor baserad på DX12

http://wccftech.com/amd-radeon-fury-official-gaming-benchmarks-fastest-singlegpu-graphics-card-world/

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”zapp”]
http://wccftech.com/amd-radeon-fury-official-gaming-benchmarks-fastest-singlegpu-graphics-card-world/%5B/quote%5D

Läkta prestanda tester är ingenting värda då de ibland kan de stämma hyggligt ibland är det helt felaktiga. Tyvärr få vi lov att vänta tills på onsdag innan vi vet, ja om inte AMD lyfter NDA i förtid.

MoNsTeR
Gäst
MoNsTeR

[imgcomment image[/img]

Jesper Rasmusson
Medlem
Jesper Rasmusson

Jag blev faktiskt positivt överraskad av resultaten.
Inte trodde jag att det gick att kräma ur mer ur en gammal arkitektur.

Nu väntar jag bara på Fiji-resultaten.
Och hoppas att AMD släpper något i laptop-väg så jag kan uppgradera min mobila spel-rigg.
Jag vill ha en laptop med Fiji!

carrey85@gmail.com
Gäst
carrey85@gmail.com

[quote name=”Ase”]vem vet det kanske bara klarar 30 bilder per sekund därav inget HDMI2! Skämt åsidå ska bli intressant när tester kommit ut & det gått någon månad när extasen lagt sig & det kommer riktiga siffror. (Har varit för många gånger man sett AMD korten ligga högt, vid recesion men senare så brukar det visa sig att deras kort inte var lika bra som sades från början. Bara att kolla deras ryktesspridning om 390x (ie 290x) har ju redan påstatts vara som ett 980 fast 290x var aningen långsammare än 970) Men Fiji ska bli intressant & se resultat… Läs hela »