Radeon295X2inledning

Efter höstens stora grafiklanseringar med stora och strömtörstiga kort trodde många att fajten mellan AMD och Nvidia var över för denna gång. Nu visar det sig att det röda laget går ”all in” med det kraftigaste och maffigaste referens dubbel-gpu kortet som redaktionen någonsin skådat.

När AMD lanserade sina Hawaii kretsar i form av 290 och 290X så var det ett par välpresterande men också stora, varma och strömtörstiga monster som hittade ut till konsumenterna. Nvidia kontrade som vi nu vet med prissänkningar på tidigare kort och sedan både med ett 780 Ti och ett Titan Black. Med tanke på att båda lagens fulla arkitekturer minst sagt kräver sin kylning för att tygla var det många som inte trodde att några dubbelkort var i antågande och om de var det så kunde det rimligen inte handla om de fulla kretsarna.

För ett tag sedan ställdes dessa antaganden på ända i och med att det röda laget genom viral marknadsföring började hinta om nylansering med frasen ”2betterthan1” och diverse upptåg riktat mot världens journalister och teknikintresserade. Denna lek klarnade sedan dag för dag tills det stog klart att det närmast orimliga nu skett – AMD hade, åtminstone enligt egen utsago, under en längre tid planerat för ett dubbelkort med Hawaii-kretsar under benämningen ”Project Hydra”

Slutprodukten 295X2 går bortom vad de flesta av oss, inklusive luttrade teknikskribenter, föreställt oss – Kortet levererar inte mindre än två fulla, lätt överklockade(!) och vattenkylda 290X med vad som får sägas vara AMD´s hittils mest solida referenskylare. Följ med oss in i en grundlig genomgång av vad som bara kan beskrivas som en riktig best till kort.

AMD_R9_295X2_001

  Radeon R9 295X2 Radeon R9 290X Geforce GTX 780 Ti
Grafikkrets Hawaii XT Hawaii XT GK110b
Tillverkningsprocess 28 nm 28 nm 28 nm
Kretsyta 2 x 438 mm2 438 mm2 533 mm2
Transistorer 12,4 miljarder 6,2 miljarder 7,1 miljarder
Streamprocessorer 5632 2 816 2 880 SP
960 DP
Grafikminne 8 GB GDDR5 4 GB GDDR5 3 GB GDDR5
Minnesbuss 2 x 512 bit 512 bit 384 bit
Klockfrekvens 1018 MHz 1 GHz 875 MHz bas
928 MHz boost
Minnesfrekvens 1 250 MHz
5 000 MHz effektivt
1 250 MHz
5 000 MHz effektivt
1 750 MHz
7 000 MHz effektivt
Texturenheter 352 176 240
ROPs 128 64 48
Bandbredd 640 GBps 320 GBps 336 GBps
Flyttalsprestanda 11,5 TFLOPS 5,6 TFLOPS ~5,7 TFLOPS
Anslutning PCIe 3.0 PCIe 3.0 PCIe 3.0
Strömförsörjning 8+8 pin 8+6 pin 8+6 pin
Utgångar 1 x DVI-DL
4 x Minidislayport 1.2
2 x DVI-DL
1 x HDMI 1.4a
1 x Dislayport 1.2
2 x DVI-DL
1 x HDMI 1.4a
1 x Displayport 1.2

Det handlar alltså om hela 5632 streamprocessorer klockade till 1018 megahertz, 8 GB minne klockat till 1250 megahertz (5000 megahertz effektivt), 352 texturenheter och 128 ROP´s vilka tillsammans medverkar till hela 11,5 TFLOPS flyttalsprestanda och totalt 640 GBps minnesbandbredd. Som synes är kortets fabriksöverklockning aningen modest men då skall det också kommas ihåg att väldigt få tidigare referens-dubbelkort kommit med högre frekvenser än singelkortsmotsvarigheten i samma generation – det handlar således om en imponerande bedrift som det röda lagets ingenjörer lyckats med.

AMD_R9_295X2_003

Kortets portutbud består av ett st. DVI-DL och hela 4 st. minidisplayport vilket tillsammans med prestandan öppnar upp för storartade multimonitor upplevelser och 4K-gaming enligt företaget.

AMD_R9_295X2_002

När det kommer till kortets ovansida så flankeras den röda, upplysta, Radeon-loggan på båda sidor av utgångar för slangar till radiatorn samtidigt som de dubbla 8-pins kontakterna sitter placerade längst ut på kortet. Inga kontakter för Crossfire syns vilket är i linje med att AMD nya kretsar löser detta genom hantering via PCI-express porten istället.Värt att notera är också att den centrerade axialfläkten är av röd genomskinlig plast och i likhet med RADEON loggan lyses den upp av röda dioder när systemet är igång.

AMD_R9_295X2_004

Kortets undersida pryds av en liknande bakplåt som kortets föregångare 7990 vilket ger ett stabilt och kvalitativt intryck även om det skiljer sig från person till person om estetiken tilltalar.

9
Leave a Reply

avatar
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
McKinleyMarquzzMixmaxThe0neAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

Hur kommer det sig att NHs siffror skiljer sig ganska så ordentligt från låt oss säga Anandtech och Tomshardwares prestandatester?.

Det har alltid varit så att i era tester underpresterar grafikkorten och då i synnerhet från det gröna laget.

Jag gillar verkligen ATi Radeon 295×2.
Allting som man gjorde fel på med tidigare grafikkort har man rättat till.

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”McKinley”]Hur kommer det sig att NHs siffror skiljer sig ganska så ordentligt från låt oss säga Anandtech och Tomshardwares prestandatester?. Det har alltid varit så att i era tester underpresterar grafikkorten och då i synnerhet från det gröna laget. Jag gillar verkligen ATi Radeon 295×2.Allting som man gjorde fel på med tidigare grafikkort har man rättat till.[/quote]Jag har inte koll på vilka grafiktester Anandtech och Toms har kört på 295X2 men det skiljer ju avsevärt mycket från speltitel till speltitel. Vi försöker få med ett brett spektra av speltitlar för att det ska bli så jämt som… Läs hela »

gustav II
Medlem
gustav II

kylaren var bättre än jag trodde, antar att radiatorn har ordentligt med fpi och att kortets påbyggda kylare kyler bort mycket. det är väldigt imponerande att prestera så bra jämfört med dubbelGPU lösningar, Dock är jag tveksam över överclockningspitentialen.

The0ne
Medlem
The0ne

[quote name=”McKinley”][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”McKinley”]Hur kommer det sig att NHs siffror skiljer sig ganska så ordentligt från låt oss säga Anandtech och Tomshardwares prestandatester?. Det har alltid varit så att i era tester underpresterar grafikkorten och då i synnerhet från det gröna laget. Jag gillar verkligen ATi Radeon 295×2.Allting som man gjorde fel på med tidigare grafikkort har man rättat till.[/quote]Jag har inte koll på vilka grafiktester Anandtech och Toms har kört på 295X2 men det skiljer ju avsevärt mycket från speltitel till speltitel. Vi försöker få med ett brett spektra av speltitlar för att det ska bli så jämt… Läs hela »

Mixmax
Gäst
Mixmax

[quote name=”McKinley”]Hur kommer det sig att NHs siffror skiljer sig ganska så ordentligt från låt oss säga Anandtech och Tomshardwares prestandatester?.

Det har alltid varit så att i era tester underpresterar grafikkorten och då i synnerhet från det gröna laget.

Jag gillar verkligen ATi Radeon 295×2.
Allting som man gjorde fel på med tidigare grafikkort har man rättat till.[/quote]

Nvidiafantrollet börjar gråta nu?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Grymt kort och inte farligt dyrt heller, i alla fall inte om man jämför med 2st 780 Ti. Skulle personligen aldrig falla mig in att spendera den summan på något mindre än en komplett dator 🙂

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Mixmax”][quote name=”McKinley”]Hur kommer det sig att NHs siffror skiljer sig ganska så ordentligt från låt oss säga Anandtech och Tomshardwares prestandatester?.

Det har alltid varit så att i era tester underpresterar grafikkorten och då i synnerhet från det gröna laget.

Jag gillar verkligen ATi Radeon 295×2.
Allting som man gjorde fel på med tidigare grafikkort har man rättat till.[/quote]

Nvidiafantrollet börjar gråta nu?[/quote]

Jag hoppas med mitt hjärta att du inte skapade ett nytt konto bara för att skriva det där. Nej, finns ingen anledning att vara ledsen när både nVidia och ATi presterar bättre på andra sidor.

Bra försökt!