Summering

Radeon R9 290 är ett grafikkort designat kring samma stomme som det kraftfullaste singel-GPU-grafikkortet på marknaden – Radeon R9 290X. Det är ett arv som kommer med samma för- och nackdelar som hos det mer kraftfulla syskonet.

Primärt och onekligen viktigast för AMD är att prestandan som erbjuds är riktigt imponerande. Med sin senaste grafikkortsdrivrutin Catalyst 13.11 beta 8 erbjuder Radeon R9 290 grafikprestanda som faktiskt ofta överstiger den som storebror erbjuder i sitt tysta fläktläge. Däremot är Radeon R9 290X fortfarande herre på täppan så länge vi håller oss till den aggressivare fläktprofilen Uber Mode. Det känns också som den rätta jämförelsen då fläkttröskeln på Radeon R9 290 visar sig ge snarlik ljudnivå som 290X med Uber Mode aktiverat. Positivt är att Radeon R9 290 med sin aggressivare standardfläktprofil faktiskt inte visar några nämnvärda problem med prestandaförluster på grund av ökade temperaturer. Det finns tendenser till ”throttling” även med R9 290 men problemet är inte alls lika utbrett som för R9 290X i Quiet Mode.

r9290_r9290xLika som bär – Radeon R9 290X och Radeon R9 290.

Helt för högljudd

Beräkningskraften och 3D-prestandan i Hawaii Pro visar sig som väntat vara den stora behållningen när vi nu har kört Radeon R9 290 genom vår stora testsvit. Tyvärr har kortet precis som sitt syskon en del skelett i garderoben. De härstammar nästan alla från grafikkretsens effektutveckling som visar sig i form av rejält tilltagna temperaturer men än värre rejält hög ljudnivå vid belastning. Vårt testsystem når nära nog 45 decibel vid ganska vanlig spelbelastning i Battlefield 3, flera gånger högre än ljudnivån på Geforce GTX 780 som är den närmaste konkurrenten.

Vi var ganska hårda mot AMD angående deras kylardesign i vår recension av Radeon R9 290X. Detta är alltså tyvärr en brasklapp som kvarstår med lillebror R9 290. För en vanlig konsument tycker vi att kylardesignen mer eller mindre är en deal breaker för Radeon R9 290. Det är nog ganska få användare som inte ledsnar på att lyssna på grafikkortets vinande redan vid ganska goda förhållande och korta spelsessioner.

Guldstjärna för prestanda per krona

Om vi däremot väljer att fokusera endast på prestanda och inte minst prestanda per krona måste vi ge AMD en guldstjärna. Radeon R9 290 presterar riktigt bra, tillräckligt bra för att slå Geforce GTX 780 på fingrarna i merparten av våra tester. Trots att Nvidia bokstavligt talat slaktat priserna för GTX 780 har AMD fortsatta planer på att underminera det gröna laget på denna punkt.

AMD och svenska återförsäljare meddelar att Radeon R9 290 ska finnas tillgängligt på marknaden med en prislapp på 3 599 kronor inklusive moms. Det är i runda slängar 500 – 800 kronor billigare än de i dagsläget mest prisvärda Geforce GTX 780-modellerna på marknaden. En minst sagt aggressiv prissättning från AMD som vi givetvis tar emot med öppna armar. Problemet för AMD är att inte ens deras partners referenskort av Radeon R9 290 kommer finnas tillgängliga i några nämnvärda kvantiteter den närmaste tiden. Än värre är att grafikkretsen Hawaii och Radeon R9 290 hålls tillbaka av just sin referensdesign.

Vi kan inte med gott mod rekommendera en vanlig konsument att köpa referensdesignen av AMD:s nya Radeon R9 290-serie. Däremot ser vi med stor spänning fram emot de första partnerkorten med skräddarsydda kretskort och effektivare grafikkortskylare. Till dess gör de flesta bäst i att hålla sig lugna i båten. Vi har ju trots allt ytterligare intressanta lanseringar på väg inom en snar framtid.

inledning_290

AMD Radeon R9 290

Fördelar:
+ Ett av de snabbaste grafikkorten på marknaden
+ Hög prestanda i extrema upplösningar
+ Bättre stöd för Eyefinity
+ Integrerad ljudprocessor
+ Konkurrenskraftig prissättning

Nackdelar:
– Hög effektförbrukning
– För högljud och ineffektiv referenskylare

Riktpris: 3 599 kronor inklusive moms

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Henrik123Carl HolmbergmcnaldoXtreme-Gflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Fina resultat AMD, hade ni bara givit partnertillverkare grön signal hade ni hovat in utmärkelser från öst till väst. Trots otroliga resultat kommer den dära beska smaken från alla sajter släpper video på referenskylaren.

Fantastisk recension som vanligt gubbar! Men så länge lövblåsaren står kvar kommer inte detta kort intressera många.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Oldvikingschool”]Fina resultat AMD, hade ni bara givit partnertillverkare grön signal hade ni hovat in utmärkelser från öst till väst. Trots otroliga resultat kommer den dära beska smaken från alla sajter släpper video på referenskylaren. Fantastisk recension som vanligt gubbar! Men så länge lövblåsaren står kvar kommer inte detta kort intressera många.[/quote]Ja det är lite trist, inte minst för AMD, att man inte fått till en bättre kylare. Jag personligen verkligen gillar Hawaii som GPU. Det är en riktigt kraftfull krets och även om den drar en hel del ström är det inga större problem så länge värmeutvecklingen kan hanteras.… Läs hela »

SuperNova
Medlem
SuperNova

Inte för att vara ”pro AMD” nu men…Kylaren är ju minst sagt i klenaste laget men det kan (OBS läs kan) finnas en tanke. Bra kylare = kostar mer. AMD verkar trycka hård på att prestera bättre men kosta mindre än nvidia. Lansera kortet med en kylare som precis klarar vad den skall göra och sätt ett lågt pris, vi säger 4000:- bara som ett exempel. Detta pris blir nu riktmärket. Sedan släpper man in 3e parts-tillverkarna att göra egna kylare. De måste nu ha referenspriset på 4000:- i åtanke då gemene man tittar väldigt mycket på priset. På så… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

ert test måste vara fel, sweclockers visar ett helt annat resultat……

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”SuperNova”]Inte för att vara ”pro AMD” nu men…Kylaren är ju minst sagt i klenaste laget men det kan (OBS läs kan) finnas en tanke. Bra kylare = kostar mer. AMD verkar trycka hård på att prestera bättre men kosta mindre än nvidia. Lansera kortet med en kylare som precis klarar vad den skall göra och sätt ett lågt pris, vi säger 4000:- bara som ett exempel. Detta pris blir nu riktmärket. Sedan släpper man in 3e parts-tillverkarna att göra egna kylare. De måste nu ha referenspriset på 4000:- i åtanke då gemene man tittar väldigt mycket på priset. På… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”flopper”]ert test måste vara fel, sweclockers visar ett helt annat resultat……[/quote]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD. Jag har inte haft tid att läsa igenom några tester i övrigt men jag har inga som helst betänkligheter inför vår betygsättning av R9 290. Det ger fantastisk prestanda per krona men om man ändå inte pallar… Läs hela »

Aspartam
Gäst
Aspartam

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD.[/quote]

Är ni kollegor med SweClockers numera? Vem köpte upp vem? Då spelar det ingen roll vilken sida man besöker då eftersom det speglas på båda sajterna?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Aspartam”][quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD.[/quote] Är ni kollegor med SweClockers numera? Vem köpte upp vem? Då spelar det ingen roll vilken sida man besöker då eftersom det speglas på båda sajterna?[/quote]Haha nej vi är inte ”kollegor” i den bemärkelsen Aspartam. Vi är två helt skilda sajter och organisationer. Jag försökte uttrycka mig diplomatiskt… Läs hela »

Aspartam
Gäst
Aspartam

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Aspartam”][quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD.[/quote] Är ni kollegor med SweClockers numera? Vem köpte upp vem? Då spelar det ingen roll vilken sida man besöker då eftersom det speglas på båda sajterna?[/quote]Haha nej vi är inte ”kollegor” i den bemärkelsen Aspartam. Vi är två helt skilda sajter och organisationer. Jag försökte uttrycka… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”]Haha nej vi är inte ”kollegor” i den bemärkelsen Aspartam. Vi är två helt skilda sajter och organisationer. Jag försökte uttrycka mig diplomatiskt om en konkurrent men inser att det tydligen blev lite back fire på den. 😉Vill du läsa tester från Sveriges största testare bör du hänga kvar på NH i alla fall! :)[/quote] Bra tester och djuplodande i det jag läst. för en mer kanske okunnig läsare vore en indelning bra,tex att ge olika betyg på den som köper kort och bara kör det utan som i grafikkort ge en för de som överklockar och en… Läs hela »

Xtreme-G
Medlem
Xtreme-G

Detta kort verkar passa utmärkt till vattenkylningsriggen. Pris för 290 + vattenblock = pris för 290X. I stort sett samma kort i övrigt.

Mikael
Medlem
Mikael

I vissa av testerna skriver ni i texten under graferna som om kortet hamnat på en annan placering än det faktiskt gjorde. T.ex. 3dmark 2013 och Battlefield 3.

Mikael
Medlem
Mikael

Lite off-topic:

Jag tycker det är lite fel att ni kallar Quiet mode för 290x för normalläget. Quiet mode innebär ju i praktiken en underklockning av kortet. Om något, skulle jag kalla Über mode för normalläget.

Har ni för övrigt testat om det blir någon prestandaskillnad för 290x om ni kör kylaren i konstant maxfart? M.a.o. drabbas kortet någonsin av throttling när det är inställt på Über mode?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”mcnaldo”]I vissa av testerna skriver ni i texten under graferna som om kortet hamnat på en annan placering än det faktiskt gjorde. T.ex. 3dmark 2013 och Battlefield 3.[/quote]

En aning klumpigt uttryckt under vissa grafer, de ska nu vara uppdaterade och förtydligade. 🙂

Henrik123
Gäst
Henrik123

Tack för att ni levererar åter igen! /En gammal NH:are