AMD Hawaii PRO i detalj

Precis som storebror R9 290X bygger R9 290 på Hawaii-kärnan, men i en något nedskalad form. Beskrivningen av vad som gömmer sig innanför kortets värmespridare kommer därför vara väldigt snarlik då det rör sig om samma arkitektur och kretsstorlek, men i mindre skala.

Hawaii Pro – XT har fått banta

AMD R9 290 har samma övergripande uppbyggnad som storebror 290X, med sina Streamprocessorer utspridda över beräkningsenheter, som i sin tur är fördelade över fyra Shadermotorer. Av Hawaii XTs totalt 2 816 Streamprocessorer är 256 stycken deaktiverade i Hawaii Pro, motsvarande fyra av Hawaiis totalt 44 beräkningsenheter. Av de totalt 176 texturenheterna har 16 blivit deaktiverade, för en total mängd på 160 stycken.

Hawaii_overview

Däremot har AMD inte pillat på den breda minnesbussen som ligger kvar på 512 bitar. Det medför även att minnesbandbredden är specificerad till samma 320 gigabyte per sekund.

 R9_290_2

  R9 290X R9 290 GTX Titan
Grafikkrets Hawaii XT Hawaii Pro GK 110
Tillverkningsprocess 28 nm 28 nm 28 nm
Kretsyta 438 mm2 438 mm2 551 mm2
Transistorer 6,2 miljarder 6,2 miljarder 7,1 miljarder
Kärnor 2 816
(Streamprocessorer)
2 560
(Streamprocessorer)
2 688
(CUDA-kärnor)
Grafikminne 4 GB GDDR5 4 GB GDDR5 6 GB GDDR5
Minnesbuss 512 bit 512 bit 384 bit
Klockfrekvens 1 GHz 947 MHz 915 MHz bas
1 019 MHz boost
Minnesfrekvens 1 250 MHz
5 000 MHz effektivt
 MHz
 MHz effektivt
1 502 MHz
6 008 MHz effektivt
Texturenheter 176 160 224
ROPs 64 64 48
Bandbredd 320 GBps 320 GBps 264 GBps
Flyttalsprestanda 5,6 TFLOPS 4,9 TFLOPS 4,5 TFLOPS
Anslutning PCIe 3.0 PCIe 3.0 PCIe 3.0

Som väntat lägger sig R9 290 identiskt eller strax under sin storebror på samtliga punkter, och de största skillnaderna hittar vi i mängden Streamprocessorer och texturenheter, samt även viss skillnad i klockfrekvens. Detta medför en lägre specificerad flyttalsprestanda på 4,9 TFLOPS, som dock fortfarande är högre än det gröna lagets nuvarande toppmodell GTX Titan. Då R9 290 matchar R9 290X vad gäller minnesbussen ligger den även något framför Titan och dess 384 bitars buss.

Titan har dock fortfarande övertaget i mängd grafikminne i och med dess 6 gigabyte GDDR5. Det har även fler kärnor, 2 688 mot 2 560, än R9 290 samt även fler texturenheter än båda AMDs toppmodeller.

Powertune

Vad gäller Powertune så är tekniken i R9 290 identisk den i R9 290X i sin funktion, med skillnaden att den hanterar något lägre klockfrekvenser från fabrik. Det handlar om andra generationens Powertune, varav första generationen introducerades med HD 7970 GHz Edition förra året. Som vi beskrev i vår recension av R9 290X så har tekniken sina fördelar men även (inte minst i samband med AMDs undermåliga referenskylare) sina nackdelar.

powetune

Korten som har stöd för andra generationens Powertune har ett nytt gränssnitt för spänningsregulation, kallat Serial VID eller SVI2. Med SVI2 kan R9 290, R9 290X och övriga kretsar med stöd för tekniken reglera spänningen inom 10 mikrosekunder, i 255 steg om 6,25 millivolt, som börjar från 0 volt och sträcker sig upp till 1,55 volt.

Powertune kan sedan användas för att optimera utifrån fyra faktorer – klockfrekvenser, temperatur, strömförbrukning och fläkthastighet. Tanken bakom andra generationens Powertune, och även ett motto för tekniken, är att få ut maximal prestanda ut varje watt utan att nå för höga temperaturer eller ljudnivåer.

amd_r9_290_ubermodeBilden visar Radeon R9 290X som använder sig av samma kretskort och kylare som R9 290.

Medan kylaren till R9 290 visar sig vara falla i linje med den hos storebror R9 290X så drabbas dock inte R9 290 av samma nivå av throttling, och Powertune är därmed inte en fullt lika stor akilleshäl. Kylaren behöver dock fortfarande en uppdatering innan tekniken får sträcka på sig ordentligt.

Trueaudio – ljudhantering via grafikkortet

Medan det var tämligen väntat att nya grafikkort skulle visas upp under AMDs pressevent på Hawaii var det desto mindre väntat att en stor del av konferensen skulle ägnas åt ljud. Och i och med att det är samma arkitektur i R9 290 som i R9 290X hittar vi även samma stöd för Trueaudio som i storebror.

Faktum är att det är exakt samma stöd som storebror då vi även hittar exakt samma Tensilicakretsar som i fullstora Hawaii XT. Det innebär att ljudprogrammerare kan avlasta hanteringen av ljudmotorn i ett spel på grafikkortet snarare än centralprocessorn, och även få ett enklare gränssnitt för att designa ljudet.

Vi har en mer grundlig genomgång av hur AMD Trueaudio fungerar, inklusive en beskrivning av vad det är för hårdvara som får tekniken att ticka, i vår recension av Radeon R9 290X.

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Henrik123Carl HolmbergmcnaldoXtreme-Gflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Fina resultat AMD, hade ni bara givit partnertillverkare grön signal hade ni hovat in utmärkelser från öst till väst. Trots otroliga resultat kommer den dära beska smaken från alla sajter släpper video på referenskylaren.

Fantastisk recension som vanligt gubbar! Men så länge lövblåsaren står kvar kommer inte detta kort intressera många.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Oldvikingschool”]Fina resultat AMD, hade ni bara givit partnertillverkare grön signal hade ni hovat in utmärkelser från öst till väst. Trots otroliga resultat kommer den dära beska smaken från alla sajter släpper video på referenskylaren. Fantastisk recension som vanligt gubbar! Men så länge lövblåsaren står kvar kommer inte detta kort intressera många.[/quote]Ja det är lite trist, inte minst för AMD, att man inte fått till en bättre kylare. Jag personligen verkligen gillar Hawaii som GPU. Det är en riktigt kraftfull krets och även om den drar en hel del ström är det inga större problem så länge värmeutvecklingen kan hanteras.… Läs hela »

SuperNova
Medlem
SuperNova

Inte för att vara ”pro AMD” nu men…Kylaren är ju minst sagt i klenaste laget men det kan (OBS läs kan) finnas en tanke. Bra kylare = kostar mer. AMD verkar trycka hård på att prestera bättre men kosta mindre än nvidia. Lansera kortet med en kylare som precis klarar vad den skall göra och sätt ett lågt pris, vi säger 4000:- bara som ett exempel. Detta pris blir nu riktmärket. Sedan släpper man in 3e parts-tillverkarna att göra egna kylare. De måste nu ha referenspriset på 4000:- i åtanke då gemene man tittar väldigt mycket på priset. På så… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

ert test måste vara fel, sweclockers visar ett helt annat resultat……

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”SuperNova”]Inte för att vara ”pro AMD” nu men…Kylaren är ju minst sagt i klenaste laget men det kan (OBS läs kan) finnas en tanke. Bra kylare = kostar mer. AMD verkar trycka hård på att prestera bättre men kosta mindre än nvidia. Lansera kortet med en kylare som precis klarar vad den skall göra och sätt ett lågt pris, vi säger 4000:- bara som ett exempel. Detta pris blir nu riktmärket. Sedan släpper man in 3e parts-tillverkarna att göra egna kylare. De måste nu ha referenspriset på 4000:- i åtanke då gemene man tittar väldigt mycket på priset. På… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”flopper”]ert test måste vara fel, sweclockers visar ett helt annat resultat……[/quote]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD. Jag har inte haft tid att läsa igenom några tester i övrigt men jag har inga som helst betänkligheter inför vår betygsättning av R9 290. Det ger fantastisk prestanda per krona men om man ändå inte pallar… Läs hela »

Aspartam
Gäst
Aspartam

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD.[/quote]

Är ni kollegor med SweClockers numera? Vem köpte upp vem? Då spelar det ingen roll vilken sida man besöker då eftersom det speglas på båda sajterna?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Aspartam”][quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD.[/quote] Är ni kollegor med SweClockers numera? Vem köpte upp vem? Då spelar det ingen roll vilken sida man besöker då eftersom det speglas på båda sajterna?[/quote]Haha nej vi är inte ”kollegor” i den bemärkelsen Aspartam. Vi är två helt skilda sajter och organisationer. Jag försökte uttrycka mig diplomatiskt… Läs hela »

Aspartam
Gäst
Aspartam

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Aspartam”][quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD.[/quote] Är ni kollegor med SweClockers numera? Vem köpte upp vem? Då spelar det ingen roll vilken sida man besöker då eftersom det speglas på båda sajterna?[/quote]Haha nej vi är inte ”kollegor” i den bemärkelsen Aspartam. Vi är två helt skilda sajter och organisationer. Jag försökte uttrycka… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”]Haha nej vi är inte ”kollegor” i den bemärkelsen Aspartam. Vi är två helt skilda sajter och organisationer. Jag försökte uttrycka mig diplomatiskt om en konkurrent men inser att det tydligen blev lite back fire på den. 😉Vill du läsa tester från Sveriges största testare bör du hänga kvar på NH i alla fall! :)[/quote] Bra tester och djuplodande i det jag läst. för en mer kanske okunnig läsare vore en indelning bra,tex att ge olika betyg på den som köper kort och bara kör det utan som i grafikkort ge en för de som överklockar och en… Läs hela »

Xtreme-G
Medlem
Xtreme-G

Detta kort verkar passa utmärkt till vattenkylningsriggen. Pris för 290 + vattenblock = pris för 290X. I stort sett samma kort i övrigt.

Mikael
Medlem
Mikael

I vissa av testerna skriver ni i texten under graferna som om kortet hamnat på en annan placering än det faktiskt gjorde. T.ex. 3dmark 2013 och Battlefield 3.

Mikael
Medlem
Mikael

Lite off-topic:

Jag tycker det är lite fel att ni kallar Quiet mode för 290x för normalläget. Quiet mode innebär ju i praktiken en underklockning av kortet. Om något, skulle jag kalla Über mode för normalläget.

Har ni för övrigt testat om det blir någon prestandaskillnad för 290x om ni kör kylaren i konstant maxfart? M.a.o. drabbas kortet någonsin av throttling när det är inställt på Über mode?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”mcnaldo”]I vissa av testerna skriver ni i texten under graferna som om kortet hamnat på en annan placering än det faktiskt gjorde. T.ex. 3dmark 2013 och Battlefield 3.[/quote]

En aning klumpigt uttryckt under vissa grafer, de ska nu vara uppdaterade och förtydligade. 🙂

Henrik123
Gäst
Henrik123

Tack för att ni levererar åter igen! /En gammal NH:are