AMD rullar ut sin andra grafikkortsmodell baserad på grafikkretsen Hawaii. Nykomlingen Radeon R9 290 är ett grafikkort med imponerande prestanda och härligt prisvärdhet, men som likt sitt syskon har förtvivlat svårt att smälta in i omgivningen.

AMD:s nya grafikkrets Hawaii är ute i det vilda i och med flaggskeppskortet Radeon R9 290X och dess Hawaii XT-kärna, men ännu har AMD ytterligare lite mer att bjuda på den här hösten. Kortet vi kommer gå igenom idag heter Radeon R9 290, som bryggar gapet mellan R9 290X och R9 280X.

R9_290_1

  Radeon HD 7970 GHz Edition Radeon R9 290X Radeon R9 290
Grafikkrets Tahiti XT2 Hawaii XT Hawaii PRO
Tillverkningsprocess 28 nm 28 nm 28 nm
Kretsyta 352 mm2 438 mm2 438 mm2
Transistorer 4,3 miljarder 6,2 miljarder 6,2 miljarder
Streamprocessorer 2 048 st 2 816 2 560
Grafikminne 3 GB GDDR5 4 GB GDDR5 4 GB GDDR5
Minnesbuss 384 bit 512 bit 512 bit
Klockfrekvens 1 000 MHz
1 050 MHz boost
1 GHz 947 MHz
Minnesfrekvens 1 500 MHz
6 000 MHz effektivt
1 250 MHz
5 000 MHz
1 250 MHz
5 000 MHz effektivt
Texturenheter 128 176 160
ROPs 32 64 64
Bandbredd 264 GBps 320 GBps 320 GBps
Flyttalsprestanda 4,3 TFLOPS 6,2 TFLOPS 4,9 TFLOPS
Anslutning PCIe 3.0 PCIe 3.0 PCIe 3.0
Strömförsörjning 8+6 pin 8+6 pin 8+6 pin
Utgångar 1 x DVI-I
1 x HDMI 1.4a
1 x Displayport 1.2
2 x DVI-DL
2 x HDMI 1.4a
1 x Dislayport 1.2

2 x DVI-DL
1 x HDMI 1.4a
1 x Displayport 1.2

Hjärtat i Radeon R9 290 heter Hawaii Pro, en grafikprocessor som är arkitekturellt identisk med den i R9 290X men med färre aktiva komponenter och en något lägre klockfrekvens.

Tittar vi exempelvis på mängden streamprocessorer hos R9 290 så ser vi 256 stycken färre än hos storebror, eller totalt 2 560 stycken. Det är dock fortfarande en god bit mer än HD 7970 GHz edition, och därmed även R9 280X som använder sig av samma Tahiti XT2-krets. Klockfrekvensen är något lägre, 947 megahertz snarare än 1 gigahertz som hos R9 290X. Minnesfrekvensen ligger dock kvar på 1 250 megahertz eller 5 000 megahertz effektivt.

Vi kommer gå igenom de tekniska aspekterna hos Hawaii Pro djupare på nästa sida i artikeln och även jämföra det med konkurrerande lösningar från Nvidia.

R9_290_7

Tar vi istället en titt på kylaren ser vi samma kylardesign som hos R9 290X och de yngre syskonen R9 280X och R9 270, i svart och rött med spiralmönster som sprider sig från den sedvanliga radialfläkten i kortets bakre del.

R9_290_5

Precis som på R9 290X så sitter det endast oanvända lödpunkter där vi annars är vana att hitta Crossfire-kontakterna – detta då Crossfire numera sköts helt och hållet över den högre bandbredden hos PCIe 3.0. R9 290 använder även samma strömförsörjning som storebror, en 8-pinskontakt tillsammans med en 6-pinskontakt.

R9_290_4

Även portutbudet är detsamma som på R9 290X och R9 280X, nämligen dubbla DVI med dual link, en HDMI 1.4a samt en Displayport med multi-stream.

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Henrik123Carl HolmbergmcnaldoXtreme-Gflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Fina resultat AMD, hade ni bara givit partnertillverkare grön signal hade ni hovat in utmärkelser från öst till väst. Trots otroliga resultat kommer den dära beska smaken från alla sajter släpper video på referenskylaren.

Fantastisk recension som vanligt gubbar! Men så länge lövblåsaren står kvar kommer inte detta kort intressera många.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Oldvikingschool”]Fina resultat AMD, hade ni bara givit partnertillverkare grön signal hade ni hovat in utmärkelser från öst till väst. Trots otroliga resultat kommer den dära beska smaken från alla sajter släpper video på referenskylaren. Fantastisk recension som vanligt gubbar! Men så länge lövblåsaren står kvar kommer inte detta kort intressera många.[/quote]Ja det är lite trist, inte minst för AMD, att man inte fått till en bättre kylare. Jag personligen verkligen gillar Hawaii som GPU. Det är en riktigt kraftfull krets och även om den drar en hel del ström är det inga större problem så länge värmeutvecklingen kan hanteras.… Läs hela »

SuperNova
Medlem
SuperNova

Inte för att vara ”pro AMD” nu men…Kylaren är ju minst sagt i klenaste laget men det kan (OBS läs kan) finnas en tanke. Bra kylare = kostar mer. AMD verkar trycka hård på att prestera bättre men kosta mindre än nvidia. Lansera kortet med en kylare som precis klarar vad den skall göra och sätt ett lågt pris, vi säger 4000:- bara som ett exempel. Detta pris blir nu riktmärket. Sedan släpper man in 3e parts-tillverkarna att göra egna kylare. De måste nu ha referenspriset på 4000:- i åtanke då gemene man tittar väldigt mycket på priset. På så… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

ert test måste vara fel, sweclockers visar ett helt annat resultat……

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”SuperNova”]Inte för att vara ”pro AMD” nu men…Kylaren är ju minst sagt i klenaste laget men det kan (OBS läs kan) finnas en tanke. Bra kylare = kostar mer. AMD verkar trycka hård på att prestera bättre men kosta mindre än nvidia. Lansera kortet med en kylare som precis klarar vad den skall göra och sätt ett lågt pris, vi säger 4000:- bara som ett exempel. Detta pris blir nu riktmärket. Sedan släpper man in 3e parts-tillverkarna att göra egna kylare. De måste nu ha referenspriset på 4000:- i åtanke då gemene man tittar väldigt mycket på priset. På… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”flopper”]ert test måste vara fel, sweclockers visar ett helt annat resultat……[/quote]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD. Jag har inte haft tid att läsa igenom några tester i övrigt men jag har inga som helst betänkligheter inför vår betygsättning av R9 290. Det ger fantastisk prestanda per krona men om man ändå inte pallar… Läs hela »

Aspartam
Gäst
Aspartam

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD.[/quote]

Är ni kollegor med SweClockers numera? Vem köpte upp vem? Då spelar det ingen roll vilken sida man besöker då eftersom det speglas på båda sajterna?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Aspartam”][quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD.[/quote] Är ni kollegor med SweClockers numera? Vem köpte upp vem? Då spelar det ingen roll vilken sida man besöker då eftersom det speglas på båda sajterna?[/quote]Haha nej vi är inte ”kollegor” i den bemärkelsen Aspartam. Vi är två helt skilda sajter och organisationer. Jag försökte uttrycka mig diplomatiskt… Läs hela »

Aspartam
Gäst
Aspartam

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Aspartam”][quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD.[/quote] Är ni kollegor med SweClockers numera? Vem köpte upp vem? Då spelar det ingen roll vilken sida man besöker då eftersom det speglas på båda sajterna?[/quote]Haha nej vi är inte ”kollegor” i den bemärkelsen Aspartam. Vi är två helt skilda sajter och organisationer. Jag försökte uttrycka… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”]Haha nej vi är inte ”kollegor” i den bemärkelsen Aspartam. Vi är två helt skilda sajter och organisationer. Jag försökte uttrycka mig diplomatiskt om en konkurrent men inser att det tydligen blev lite back fire på den. 😉Vill du läsa tester från Sveriges största testare bör du hänga kvar på NH i alla fall! :)[/quote] Bra tester och djuplodande i det jag läst. för en mer kanske okunnig läsare vore en indelning bra,tex att ge olika betyg på den som köper kort och bara kör det utan som i grafikkort ge en för de som överklockar och en… Läs hela »

Xtreme-G
Medlem
Xtreme-G

Detta kort verkar passa utmärkt till vattenkylningsriggen. Pris för 290 + vattenblock = pris för 290X. I stort sett samma kort i övrigt.

Mikael
Medlem
Mikael

I vissa av testerna skriver ni i texten under graferna som om kortet hamnat på en annan placering än det faktiskt gjorde. T.ex. 3dmark 2013 och Battlefield 3.

Mikael
Medlem
Mikael

Lite off-topic:

Jag tycker det är lite fel att ni kallar Quiet mode för 290x för normalläget. Quiet mode innebär ju i praktiken en underklockning av kortet. Om något, skulle jag kalla Über mode för normalläget.

Har ni för övrigt testat om det blir någon prestandaskillnad för 290x om ni kör kylaren i konstant maxfart? M.a.o. drabbas kortet någonsin av throttling när det är inställt på Über mode?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”mcnaldo”]I vissa av testerna skriver ni i texten under graferna som om kortet hamnat på en annan placering än det faktiskt gjorde. T.ex. 3dmark 2013 och Battlefield 3.[/quote]

En aning klumpigt uttryckt under vissa grafer, de ska nu vara uppdaterade och förtydligade. 🙂

Henrik123
Gäst
Henrik123

Tack för att ni levererar åter igen! /En gammal NH:are