Slutledning

AMD:s mål med lanseringen av Radeon HD 7990 var att officiellt roffa åt sig titeln som tillverkare av världens snabbaste konsumentgrafikkort. Mäter vi detta i ren beräkningskraft och till viss del bildrutor per sekund har man lyckats ganska väl. Radeon HD 7990 är ett riktigt monster med sina två kraftfulla Tahiti XT-grafikkretsar och 6 gigabyte grafikminne. Den teoretiska beräkningskraften är mäkta imponerande och när kortet får chansen att ta ut stegen går det verkligen undan. Det samlade intrycket av Radeon HD 7990 är trots allt inte synonymt med en marknads- eller prestandaledare.

Radeon HD 7990 känns lite som en koloss på lerfötter och något av en dinosaur på en faktiskt ganska förändrad grafikkortsmarknad. Gångna är de tider när råkraft var allt och maximalt antal fps var lika mycket status som en färsk Iphone i fickan.

Tjutande spolar och ojämna renderingstider

Grafikkortsmarknaden har till vår glädje utvecklats och vi ser ett generellt större fokus på effektiva lösningar där kraftfull prestanda matchas med tysta kylare och pressad energiförbrukning. Radeon HD 7990 har till dess försvar en av de effektivaste grafikkortskylarna på marknaden. Tyvärr hjälper det föga när det irriterande ”spoltjutet” gör kortet närmast omöjligt att rekommendera, kanske undantaget för dem som alltid spelar med hög musik eller täcker öronen med hörlurar.

Att grafikkortsmarknaden kokar med diskussioner kring spelupplevelse och renderingstider gör det inte lättare för HD 7990 att känna sig hemma på marknaden. AMD väljer att lansera grafikkortet innan man färdigställt sin nya prototypdrivrutin och som vi ser i våra tester, men även märker vid användning, behövs det onekligen märkbara förbättringar i hur Crossfire hanterar bildrenderingen med flera grafikkretsar. AMD är inte de enda som får problem när vi blandar in flera grafikkretsar och det är inte alltid fenomen som micro stuttering och ojämna renderingstider är märkbara. Faktum kvarstår däremot att vi här har ett grafikkort för 10 000 kronor som har problem att leverera en smärtfri användarupplevelse. Då har vi inte ens pratat om Eyefinity och konfigurationer med flera skärmar. Där krävs det nerver av stål och tålamod i mängder för att ens våga ge det ett försök.

Det mest imponerande spelpaketet någonsin

gamebundle

Förutom rejäl beräkningskraft och väl tilltagen minnesbuffert finns det ytterligare ljusglimtar i lanseringen av Radeon HD 7990. AMD är värda en rejäl eloge för sitt arbete med spelpaketet ”Never Settle” som med Radeon HD 7990 tas till närmast löjliga höjder. Grafikkortet skeppas med totalt 8 spel och med nästan bara välrenomerade storproduktioner är det ett mervärde som heter duga. Här har AMD verkligen gjort en beundransvärd uppryckning och förhoppningen är bara att deras hårdvara nu får chansen att glänsa i kapp med de många fina speltitlar man skeppar med sina grafikkort.

Fel kort vid fel tidpunkt.

Vi förstår AMD:s tanke när man utvecklade Radeon HD 7990. Företaget vill kunna skryta om att man är kapabel och bevisligen kan tillverka marknadens kraftfullaste grafikkort. Tyvärr kunde man i vår mening inte valt en mycket sämre tidpunkt. AMD har verkligen gjort imponerande framsteg med sin satsning på spelmarknaden, man är samtidigt i ett läge där man förväntas komma med lösningar på de ojämna renderingstider som plågar många system med flera grafikprocessorer. Att lansera ett nytt flaggskepp med dubbla grafikkretsar innan företaget fastställt sin drivrutin för att minimera dessa problem är inte direkt optimalt. Bara med detta i åtanke skulle vi rekommenderat potentiella kunder att avvakta och invänta utvecklingen av företagets nya drivrutiner.

Att AMD sedan förstör en riktigt trevlig kylningslösning genom att återigen falla för ”coil whine”-fenomenet ser vi nästan som oförsvarbart. Inget grafikkort ska behöva lanseras med så tydliga komponentbrister, synnerligen inte ett grafikkort i denna prisklassen.

Innan AMD spikar sin nya Crossfire-optimerade drivrutin och eventuellt rullar ut en ny revision av HD 7990 utan detta påtagliga ”coil whine” finns det ingen anledning att rekommendera kortet framför konkurrerande multiGPU-lösningar. Då erbjuder främst Geforce GTX 690 eller för den delen tredjepartstillverkade Radeon HD 7990-grafikkort med egna kretskortlösningar troligtvis bättre helthetsupplevelser.

Med sitt fokus på samarbete med speltillverkare, kommande drivrutinsoptimeringar, nyanställningar och företagets infiltreration av den nya generationens spelkonsoler har vi faktiskt stora förhoppningar på AMD framöver. Tyvärr är Radeon HD 7990 inte den produkt vi hade hoppats se från en tillverkare som i övrigt verkar hittat rätt väg.

AMD Radeon HD 7990 6GB

Fördelar:
+ Mycket hög beräkningskraft
+ Stundtals imponerande spelprestanda
+ Mäkta imponerande spelpaket med 8 AAA-titlar
+ Mycket effektiv och tyst referenskylare

Nackdelar:
– Mycket hög prislapp
– Kraftigt irriterande ”coil whine/spoltjut”
– Saftig energiförbrukning
– Stora problem med flera skärmar i Eyefinity
– Ojämna renderingstider kan skada spelupplevelsen
– Tappar mycket prestanda i spel utan bra CF-stöd

Riktpris: 10 000 kronor inklusive moms

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RAnton KarmehedflopperDennis TRecoil Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

Ni vet det där jag sa om att jag ville ha kortet? Yeah, glöm det. 😛 Sitta och lyssna på coil whine medans man leker med datorn är inget jag föredrar. Trodde faktiskt att AMD hade löst det problemet för längesedan. Trist.

Sen är ju prislappen absurt hög.

Staffanstalledräng
Gäst
Staffanstalledräng

Förväntade mig en prislapp på ca 8000-8500kr med tanke på tidigare HD7990 versioner (Utan coilwhine problemet).

Har AMD nämnt något angående spoltjutet?

flopper
Medlem
flopper

ifall Juli drivrutinerna ska funka som de ska men 3 månader bort är en lång tid.
coil whine är oacceptabelt.

Recoil
Gäst
Recoil

And the other top brands cards do not draw any power at all do they?
The name given to the story is offencive and misleading.
You discredit yourself sir.

Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

[quote name=”Recoil”]And the other top brands cards do not draw any power at all do they?The name given to the story is offencive and misleading.You discredit yourself sir.[/quote]They do. But when you have a single card drawing about a 100 watts more power than two SLI’d cards, you know you’re going to be running into issues. Mainly coil whine (as the article mentions) and heat. Since the cooler on the card is decent enough your main issue is the coil whine. Seeing as how the card costs a minor fortune you’d think that AMD would’ve fixed the coil whine issue… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Staffanstalledräng”]Förväntade mig en prislapp på ca 8000-8500kr med tanke på tidigare HD7990 versioner (Utan coilwhine problemet). Har AMD nämnt något angående spoltjutet?[/quote]Jag tror ”tyvärr” man går på Nvidias linje med priserna. Ser man till prestandan och bortser från eventuella problem med densamma så är det ändå i paritet med Nvidias två värstingkort om vi kikar på prisvärdhet. Spelpaketet i sig är ju värt en hel del om man nu inte redan sitter på alla titlarna vill säga 🙂 [quote name=”flopper”]ifall Juli drivrutinerna ska funka som de ska men 3 månader bort är en lång tid.coil whine är… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack för en bra recension! 🙂Det känns som att man fick en ordentlig helhetsbild av vad detta kort har att bjuda på.Coil whine är fö oacceptabelt för mej med. Förrutom att visslandet är väldigt störande så ger det en känsla av att hårdvaran är gammal och utsliten. En känsla som säkert inte är kul för den som just spenderat 20000-30000 kr på en ny dator. Därför är just ”Coil whine” en väldigt viktig aspekt att poängtera i en recension som denna. Bra gjort. Regarding translating this article, I tried it with ”Google translate” for fun and it generated some surprisingly… Läs hela »