Temperaturer och ljudnivå

kylare

AMD har i ärlighetens namn en ganska usel historik de senaste åren vad gäller sina referenskylare till grafikkort. Medan Nvidia gjort stora framsteg med sina effektiva förångningskammare som sänkt både temperaturer och ljudnivåer har AMD levererat fortsatt tvivelaktiga kylningslösningar.

Radeon HD 7970 GHz Edition har en av de mer högljudda referenskylarna på marknaden under belastning och Radeon HD 6990 tjöt närmast som en stucken gris när de två grafikkretsarna började pressas ordentligt.

Med Radeon HD 7990 har AMD lagt stor vikt vid kylardesignen och som vi gått igenom tidigare i artikeln är det en helt annan designlösning än tidigare. Med detta i åtanke var vi rejält spända på att höra hur kylaren presterade.

temps

Temperaturmässigt finns det inte mycket att orda om. Grafikkortens fläktprofiler håller temperaturen någonstans runt 80 grader och allt handlar i slutändan om vid vilken ljudni dessa temperaturer kan hållas.

Ljudnivå

Det började bra med mer eller mindre ljudlös drift utan belastning. Varför vi inte heller gjorde några konkreta mätningar på detta, kylaren och de flesta grafikkortskylare på marknaden idag är tillräckligt effektiva för att vara tysta utan någon belastning.

sound

När vi drog igång de första prestandatesterna blev vi däremot snabbt besvikna. Den uppmätta ljudnivån var förhållandevis god och själva kylaren är onekligen effektiv och tyst.

Problemet ligger istället i det betydligt mer störande fenomenet coil whine. Fritt översatt till svenska kallar vi det ”spoltjut” och är ett elektrisktfenomen där spolar på kretskortet ger ifrån sig ett tjutande ljud. Detta är något som påverkas av kvalitén på spolar, kretskortdesign och även belastningen på grafikkortet.

AMD hade stora problem med spoltjut redan med Radeon HD 6990 och även flera kort i Radeon HD 7000-serien har lidit av liknande problem. Inte heller Nvidia har varit helt förskonade, men generellt har vi sett ett större problem med spoltjut på grafikkort från AMD.

Med Radeon HD 7990 är tyvärr fenomenet mycket tydligt och hörs i regel alltid över själva fläktljudet. Vår mätutrustning har troligtvis svårt att plocka upp de frekvenser som spoltjutet ligger på då den upplevda ljudnivån är högre än den som registreras i våra tester. Det är ljud som också med lätthet tränger igenom chassi och för den delen andra material som annars är ganska effektiva på att stoppa vanligt fläktljud och brummande.

Vi har hört oss för och både fått direktrapporter och läst i andra tester att vi är långt ifrån ensamma med coil whine-problem på Radeon HD 7990. Ett problem som är direkt relaterat till hårdvara och komponentval och som alltså inte går att åtgärda i efterhand med exempelvis en effektivare kylare.

På ett grafikkort för runt 8 000 kronor är detta i våra ögon ett närmast oförlåtligt misstag. För att inte tala om att AMD borde lärt sig sin läxa vid det här laget, exempelvis Asus har med Ares II visat att det går att bygga grafikkort med dubbla Tahiti-kretsar utan nämnvärda problem med coil whine.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RAnton KarmehedflopperDennis TRecoil Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

Ni vet det där jag sa om att jag ville ha kortet? Yeah, glöm det. 😛 Sitta och lyssna på coil whine medans man leker med datorn är inget jag föredrar. Trodde faktiskt att AMD hade löst det problemet för längesedan. Trist.

Sen är ju prislappen absurt hög.

Staffanstalledräng
Gäst
Staffanstalledräng

Förväntade mig en prislapp på ca 8000-8500kr med tanke på tidigare HD7990 versioner (Utan coilwhine problemet).

Har AMD nämnt något angående spoltjutet?

flopper
Medlem
flopper

ifall Juli drivrutinerna ska funka som de ska men 3 månader bort är en lång tid.
coil whine är oacceptabelt.

Recoil
Gäst
Recoil

And the other top brands cards do not draw any power at all do they?
The name given to the story is offencive and misleading.
You discredit yourself sir.

Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

[quote name=”Recoil”]And the other top brands cards do not draw any power at all do they?The name given to the story is offencive and misleading.You discredit yourself sir.[/quote]They do. But when you have a single card drawing about a 100 watts more power than two SLI’d cards, you know you’re going to be running into issues. Mainly coil whine (as the article mentions) and heat. Since the cooler on the card is decent enough your main issue is the coil whine. Seeing as how the card costs a minor fortune you’d think that AMD would’ve fixed the coil whine issue… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Staffanstalledräng”]Förväntade mig en prislapp på ca 8000-8500kr med tanke på tidigare HD7990 versioner (Utan coilwhine problemet). Har AMD nämnt något angående spoltjutet?[/quote]Jag tror ”tyvärr” man går på Nvidias linje med priserna. Ser man till prestandan och bortser från eventuella problem med densamma så är det ändå i paritet med Nvidias två värstingkort om vi kikar på prisvärdhet. Spelpaketet i sig är ju värt en hel del om man nu inte redan sitter på alla titlarna vill säga 🙂 [quote name=”flopper”]ifall Juli drivrutinerna ska funka som de ska men 3 månader bort är en lång tid.coil whine är… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack för en bra recension! 🙂Det känns som att man fick en ordentlig helhetsbild av vad detta kort har att bjuda på.Coil whine är fö oacceptabelt för mej med. Förrutom att visslandet är väldigt störande så ger det en känsla av att hårdvaran är gammal och utsliten. En känsla som säkert inte är kul för den som just spenderat 20000-30000 kr på en ny dator. Därför är just ”Coil whine” en väldigt viktig aspekt att poängtera i en recension som denna. Bra gjort. Regarding translating this article, I tried it with ”Google translate” for fun and it generated some surprisingly… Läs hela »