Strömförbrukning och ljudnivå

energi

Med dubbla grafikkretsar, 8,6 miljarder transistorer och ett specificerat TDP-värde på 300 watt är Radeon HD 7990 knappast ett grafikkort som kan berömmas för sin energisnålhet. Men med en mognare tillverkningsteknik har vi förhoppningar om att AMD åtminstone lyckats hålla förbrukningen nere till rimliga nivåer.

Utan belastning är GK110 och GTX Titan i paritet med övriga syskon ur GTX 600-serien. Det slår ara på någon enstaka watt och även om man inte kan stoltsera med riktigt lika låga siffror som referensmodellerna av AMD:s grafikkort är skillnaderna försumbara..

Det är ganska tydligt hur energiförbrukningen sticker iväg när vi blandar in flera grafikkretsar, för att inte tala om flera grafikkort. Även om Geforce GTX 690 är ett ganska hungrigt grafikkort ser Nvidias flaggskepp ut som rena rama green peace-medlemmen jämfört med Radeon HD 7990. Positivt är samtidigt att Radeon HD 7990 i sin tur inte är i närheten av den förbrukning vi registrerar hos två frustande Radeon HD 7970-grafikkort.

Fokuserar vi på ensamma grafikkort vinner dock Radeon HD 7990 den tvivelaktiga äran som världens mest energislukande konsumentkort. Föga förvånande men värt att tänka på om man är nitisk med sin elräkning.

Hög strömförbrukning ger också hög värmeutveckling, vilket för oss raskt vidare till nästa område.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RAnton KarmehedflopperDennis TRecoil Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

Ni vet det där jag sa om att jag ville ha kortet? Yeah, glöm det. 😛 Sitta och lyssna på coil whine medans man leker med datorn är inget jag föredrar. Trodde faktiskt att AMD hade löst det problemet för längesedan. Trist.

Sen är ju prislappen absurt hög.

Staffanstalledräng
Gäst
Staffanstalledräng

Förväntade mig en prislapp på ca 8000-8500kr med tanke på tidigare HD7990 versioner (Utan coilwhine problemet).

Har AMD nämnt något angående spoltjutet?

flopper
Medlem
flopper

ifall Juli drivrutinerna ska funka som de ska men 3 månader bort är en lång tid.
coil whine är oacceptabelt.

Recoil
Gäst
Recoil

And the other top brands cards do not draw any power at all do they?
The name given to the story is offencive and misleading.
You discredit yourself sir.

Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

[quote name=”Recoil”]And the other top brands cards do not draw any power at all do they?The name given to the story is offencive and misleading.You discredit yourself sir.[/quote]They do. But when you have a single card drawing about a 100 watts more power than two SLI’d cards, you know you’re going to be running into issues. Mainly coil whine (as the article mentions) and heat. Since the cooler on the card is decent enough your main issue is the coil whine. Seeing as how the card costs a minor fortune you’d think that AMD would’ve fixed the coil whine issue… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Staffanstalledräng”]Förväntade mig en prislapp på ca 8000-8500kr med tanke på tidigare HD7990 versioner (Utan coilwhine problemet). Har AMD nämnt något angående spoltjutet?[/quote]Jag tror ”tyvärr” man går på Nvidias linje med priserna. Ser man till prestandan och bortser från eventuella problem med densamma så är det ändå i paritet med Nvidias två värstingkort om vi kikar på prisvärdhet. Spelpaketet i sig är ju värt en hel del om man nu inte redan sitter på alla titlarna vill säga 🙂 [quote name=”flopper”]ifall Juli drivrutinerna ska funka som de ska men 3 månader bort är en lång tid.coil whine är… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack för en bra recension! 🙂Det känns som att man fick en ordentlig helhetsbild av vad detta kort har att bjuda på.Coil whine är fö oacceptabelt för mej med. Förrutom att visslandet är väldigt störande så ger det en känsla av att hårdvaran är gammal och utsliten. En känsla som säkert inte är kul för den som just spenderat 20000-30000 kr på en ny dator. Därför är just ”Coil whine” en väldigt viktig aspekt att poängtera i en recension som denna. Bra gjort. Regarding translating this article, I tried it with ”Google translate” for fun and it generated some surprisingly… Läs hela »