Flera skärmar och 5760x1080 upplösning

surround

Med dubbla grafikkretsar, hela sex gigabyte grafikminne och en total minnesbandbredd som slår knock på det mesta kan Radeon HD 7990 kännas som det optimala valet för de som spelar över flera skärmar. Till viss del är detta sant, prestandamässigt är det ett kort som skulle passa mycket väl för denna form av konfigurationer.

Problem är bara att system med flera grafikkretsar, även integrerade på samma kort, generellt fungerar ganska undermåligt i flerskärmskonfigurationer. Vi har lagt flera dagars tid på att bara försöka få våra prestandatester med flera skärmar att fungera och ge vettiga resultat. Problemen har hopat sig med spel som inte velat stödja 5 760 x 1 080 pixlars upplösning till konstiga prestandaresultat och allmänt ostabila tester. Problemen har på intet sätt varit isolerade till Radeon HD 7990 eller för den delen AMD men det gör hela konceptet med att bygga ett system för flera skärmar ganska svårsålt.

Tyvärr verkade i alla fall vårt testexemplar lida av lite extra svårigheter där vi med vissa av skärmutgångarna inte kunde köra mer än 1 920 x 480 pixlars upplösning medan vi med andra utgånger tappade kontakten till skärmarna och blev utsparkade till fönsterläge i flera spel. Om detta är ett hårdvarufel och om det är just vårat testexemplar är svårt att säga. Men vi hade inte dessa problem med några av de övriga korten i testlabbet.

I slutändan fick vi slopa merparten av våra vanliga speltester där flera från början inte ens gav stöd för 5 760 x 1 080 pixlars upplösning och där andra droppade av på vägen med oförklarliga prestanda och stabiltetsproblem.

Färre problem med en ensam GPU

Det finns spel som gör sig bra över flera skärmar och de som rent prestandamässigt också fungerar tillfredsställande. Men med dagens spel, drivrutiner och hårdvara är vår generella upplevelse av AMD Eyefinity och Nvidia Surround allt annat än positiv. Märk väl att man med en ensam grafikprocessor oftast får betydligt mer konsekventa resultat och mindre problem. Varför bland annat Nvidia siktar in sig på just flerskärmskonfigurationer med Geforce GTX Titan medan man hänvisar till Geforce GTX 690 för de som vill maximera prestandan på en ensam skärm.

För dem med som är införstådda med de potentiella problem som kommer med en flerskärmskonfiguration är det däremot intressant attt se hur väl Radeon HD 7990 kan prestera i ett liknande scenario, varför vi nu går vidare med de prestandatester vi åtminstone lyckades få fram under vår testperiod.

Prestandatester i 5 760 x 1 080 upplösning

Vår Surround-konfiguration består av tre 24-tums BenQ XL2410T skärmar och vi använda oss av samma krävande grafikinställningar som vid våra 2560×1440 tester om inget annat nämns.

bioshock5760

fc35760

skyrim5760

Konfigurationer med flera skärmar borde som sagt vara ett passande scenario för AMD och Radeon HD 7990. Så är också fallet om vi tittar på de få tester där vi får ut några slutgiltiga mätvärden ifrån. Tyvärr faller kortet platt på grund av skiftande prestanda och märkbara stabilitetsproblem.

Fortfarande idag finns det mycket problematik med att spela över flera skärmar och när vi blandar in flera grafikkretsar i bilden eskalerar problemen markant. Vi har troligtvis lagt ett par arbetsdagar på att försöka få våra olika flerskärmskonfigurationer att fungera och har trots detta fått ganska få användbara resultat.

Vill man nödvändigtvis köra med Eyefinity eller Surround-upplösningar rekommenderar vi ett ensamt grafikkort. Radeon HD 7990 har åtminstone i dagsläget helt för mycket prestanda och stabilitetsproblem för att vara ett intressant alternativ i detta fallet.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RAnton KarmehedflopperDennis TRecoil Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

Ni vet det där jag sa om att jag ville ha kortet? Yeah, glöm det. 😛 Sitta och lyssna på coil whine medans man leker med datorn är inget jag föredrar. Trodde faktiskt att AMD hade löst det problemet för längesedan. Trist.

Sen är ju prislappen absurt hög.

Staffanstalledräng
Gäst
Staffanstalledräng

Förväntade mig en prislapp på ca 8000-8500kr med tanke på tidigare HD7990 versioner (Utan coilwhine problemet).

Har AMD nämnt något angående spoltjutet?

flopper
Medlem
flopper

ifall Juli drivrutinerna ska funka som de ska men 3 månader bort är en lång tid.
coil whine är oacceptabelt.

Recoil
Gäst
Recoil

And the other top brands cards do not draw any power at all do they?
The name given to the story is offencive and misleading.
You discredit yourself sir.

Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

[quote name=”Recoil”]And the other top brands cards do not draw any power at all do they?The name given to the story is offencive and misleading.You discredit yourself sir.[/quote]They do. But when you have a single card drawing about a 100 watts more power than two SLI’d cards, you know you’re going to be running into issues. Mainly coil whine (as the article mentions) and heat. Since the cooler on the card is decent enough your main issue is the coil whine. Seeing as how the card costs a minor fortune you’d think that AMD would’ve fixed the coil whine issue… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Staffanstalledräng”]Förväntade mig en prislapp på ca 8000-8500kr med tanke på tidigare HD7990 versioner (Utan coilwhine problemet). Har AMD nämnt något angående spoltjutet?[/quote]Jag tror ”tyvärr” man går på Nvidias linje med priserna. Ser man till prestandan och bortser från eventuella problem med densamma så är det ändå i paritet med Nvidias två värstingkort om vi kikar på prisvärdhet. Spelpaketet i sig är ju värt en hel del om man nu inte redan sitter på alla titlarna vill säga 🙂 [quote name=”flopper”]ifall Juli drivrutinerna ska funka som de ska men 3 månader bort är en lång tid.coil whine är… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack för en bra recension! 🙂Det känns som att man fick en ordentlig helhetsbild av vad detta kort har att bjuda på.Coil whine är fö oacceptabelt för mej med. Förrutom att visslandet är väldigt störande så ger det en känsla av att hårdvaran är gammal och utsliten. En känsla som säkert inte är kul för den som just spenderat 20000-30000 kr på en ny dator. Därför är just ”Coil whine” en väldigt viktig aspekt att poängtera i en recension som denna. Bra gjort. Regarding translating this article, I tried it with ”Google translate” for fun and it generated some surprisingly… Läs hela »