PowerTune Technology with Turbo Boost

Den primära målgruppen för grafikkort av den här typen är datorspelare, och korten är byggda därefter. Medan dagens moderna spel är krävande, så använder de inte 100 procent av kortets transistorer utan lägger en jämn belastning med en naturlig strömförbrukning. Men alla spel lägger inte samma naturliga belastning, och många andra applikationer (och framför allt syntetiska benchmarks) pressar korten till sitt yttersta på ett sätt som de inte är designade för. Resultatet blir throttling, överhettning och instabilitet.

Med HD 6900-serien introducerade därför AMD sin funktion PowerTune, som dynamiskt justerar kortets klockfrekvens och spänning för att kontra de problemen. Det är inte en fråga om en regelrätt över- eller underklockning, utan snarare en automatisk optimering för att kortet ska fungera så bra som möjligt för alla typer av applikationer. Om en applikation, genom design eller en bugg, lägger en överdriven belastning på kortet så kan PowerTune gripa in och sänka spänningen för att således förhindra överhettning och alldeles för hög strömförbrukning – eller rädda kortet från att permanent ta skada.

PowerTune kan också justeras av användaren för att optimera varje applikation för sig. Exempelvis kanske man vill ha all prestanda man kan komma åt i ett spel, medan man kanske vet att ett annat spel har utrymme för att sänka prestandan en aning. Allt eftersom grafikkortet optimeras för olika program får användaren ut maximal prestanda per watt och framför allt maximal prestanda per krona på elräkningen.

Med HD 7970 GHz Edition bygger AMD vidare på detta och har lagt till Boost Clock i samma teknik. Funktionen kan dynamiskt öka klockfrekvensen med 0.05 GHz istället för att bara agera för att strypa prestandan vid behov. Spänningen regleras automatiskt så att kortet inte drar mer än de angivna 250 W även vid den högre frekvensen.

Nytt är dessutom systemet för temperaturbevakning. Istället för att mäta temperaturen på klassiskt vis så beräknas och estimeras temperaturen digitalt baserat på spänningen och GPU-användningen. Detta ger fördelen att alla HD 7970 GHz Edition-kort kommer prestera mer eller mindre identiskt, då prestandan kommer anpassa sig efter den teoretiska temperaturen snarare än den fysiskt uppmätta. Till skillnad från GTX 680 där prestandan kan skilja från exemplar till exemplar. Men en möjlig nackdel som följer är att strömförbrukningen kan variera mer än vanligt där prestandan inte gör det – vilket är fördelen med GTX 680. Om så är fallet, och i så fall till vilken grad, återstår att se till dess att vi kan samla in mer data från andra medier och konsumenter som köpt grafikkortet.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Henrik BerntssonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

TSMC har fått lite ordning på sin tillverkning så Tahiti klockar som det var tänkt från början.

Henrik Berntsson
Admin

har kört amds kort ett rätt bra tag men jag börjar bli sugen på att gå över till det gröna laget. Energiförbrukningen talar sitt tydliga språk