Ljudnivå, temperatur och överklockning

7970GHz_01

Det vi har på testbänken idag är referensdesignen av Radeon HD 7970 GHz Edition, som är helt oförändrad från Radeon HD 7970. Det enda som skiljer är BIOS och klockfrekvenserna på grafikkrets och minne. Det gäller inte bara dess kretskort, utan kylaren är exakt densamma som tidigare som vi gick in på början av testet.

7970GHz_07

Med högre strömförbrukning låter det kanske inte så bra att AMD använder exakt samma kylning som tidigare? Vi skulle egentligen säga att det inte är särskilt bra, men HD 7970 GHz Edition kommer enligt AMD inte säljas med deras referensdesign.

Ännu en gång har komponenttillverkarna fått fria händer att göra vad de vill med AMD:s senaste grafikkort. Stämmer dessa uppgifter kommer alla HD 7970 GHz Edition som hittar ut komma med en helt annan kylning, eller rentutav ett eget designat kretskort.

Sound

En lättnads suck att referensdesignen inte ska hitta ut i butik – den är riktigt högljudd! Vi går så långt som att säga att vi inte kan rekommendera ett grafikkort med så hög ljudnivå till någon. Vi kan inte lita till hundra procent på vad AMD eller för den delen vilket företag som helst säger till oss, och är man intresserade av HD 7970 GHz Edition se till att det inte kommer med referenskylaren som syns på bilden ovan.

Temperature

Temperaturen ligger i nivå med andra prestandakort, men återigen ska referensdesignen troligtvis inte finns i butik och de flesta grafikkorten med tillverkarnas egna kylningslösningar brukar vara bättre än det AMD och NVIDIA tar fram.

oc

Vid överklockning så får vi svart på vitt uppmålat för oss att det i praktiken inte är ett nytt grafikkort det handlar om. HD 7970 GHz Edition är i princip ett överklockat HD 7970, vilket syns på våra egna överklockningsresultat. Vi uppnår endast 1 180 MHz stabilt med en spänning på 1,3V, vilken kan jämföras mot 1 162 MHz vi kunde krama ur HD 7970. Vet man med sig att man kommer överklocka sitt grafikkort, är det alltså inte rekommenderat att köpa HD 7970 GHz Edition – då är HD 7970 och GTX 680 två mycket bättre alternativ för pengarna.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Henrik BerntssonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

TSMC har fått lite ordning på sin tillverkning så Tahiti klockar som det var tänkt från början.

Henrik Berntsson
Admin

har kört amds kort ett rätt bra tag men jag börjar bli sugen på att gå över till det gröna laget. Energiförbrukningen talar sitt tydliga språk