Strömförbrukning

energi

Radeon HD 7970 GHz Edition både vinner och förlorar mot sin nemesis GeForce GTX 680 i prestandatesterna. Vi kan i princip konstatera att AMD i alla fall kommit ikapp NVIDIA:s flaggskepp med en ensam grafikkrets. Det nya grafikkortet använder samma grafikkrets, Tahiti XT som tidigare, en Tahiti XT var den första kretsen som skeppas till konsumenter baserade på TSMC:s 28 nanometerteknik. Det här innebär att AMD inte hade en lika lång inlärningsperiod på den nya tekniken och att andra företag kunnat dra nytta av AMD som försökskanin.

Med HD 7970 GHz Edition tar även AMD till nytta av det här och även om kretsen är exakt densamma som tidigare har de lyckats skrämma upp klockfrekvenserna ytterligare. Även minneskontrollern i grafikkretsen klarar av högre hastigheter och kan driva GDDR5-minne i 6 000 MHz, mot tidigare 5 500 MHz. Det nya grafikkortet är specificerat till samma strömförbrukning som det tidigare flaggskeppet och frågan är om detta gäller även i praktiken?

Vi har mätt strömförbrukningen på våra testade kort utan direkt belastning på Windows-skrivbordet, samt i full belastning efter 10 minuters loop av testsekvensen i Metro 2033, den troligtvis mest energislukande belastning vi kan uppbringa i ett spel. Mätvärdena hämtas av en Energy Monitor 3000 som kopplas mellan systemet och nätuttaget, mätvärdena presentera såldes för hela systemet och inte enbart grafikkorten. Med detta sagt hoppar vi direkt vidare till våra testresultat.

Power_consumption_idle

Utan belastning ligger HD 7970 GHz Edition bra till – likt alla andra grafikkort i HD 7000-serien. Att företaget pressat upp klockfrekvenserna påverkar inte hur pass effektivt deras strömsparfunktioner fungerar.

Power_consumption

Det ser inte ut som att AMD klarar av att leva upp till sitt löfte om strömförbrukningen. Radeon HD 7970 GHz Edition drar utan tvivel mer ström än tidigare, med en skillnad på 20 watt. Tittar vi på huvudkonkurrenten GeForce GTX 680 är skillnaden ännu större på närmare 57 watt. Det är knappast det strömsnålaste kortet vi har stött på och endast GTX 580 med en kärna drar mer ström. En annan intressant parallell vi kan dra är mot GTX 690 med dubbla grafikkärnor som drar endast 42 watt mer än HD 7970 GHz Edition, trots prestanda som liknar dubbla GTX 680 i SLI.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Henrik BerntssonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

TSMC har fått lite ordning på sin tillverkning så Tahiti klockar som det var tänkt från början.

Henrik Berntsson
Admin

har kört amds kort ett rätt bra tag men jag börjar bli sugen på att gå över till det gröna laget. Energiförbrukningen talar sitt tydliga språk