Slutledning

AMD satte upp ett tydligt mål vid lanseringen av Radeon HD 7790. Fyll ut det tomrum som finns på marknaden mellan företagets egna grafikkortsserier, HD 7700 och HD 7800 samt ge Nvidias budgetkort Geforce GTX 650 Ti en läxa. Metoden för att lyckas blev en ny GPU utvecklad från grunden med Graphics Core Next-arkitekturen som mall. Bonaire är förvisso en direkt släkting med övriga kort från Southern Islands-familjen men det är ingen nedbantad version av Pitcairn utan kretsen kan stå på egna ben. Grafikkortet är trots sitt namn det första Sea Islands-baserade grafikkortet från AMD, ett familjenamn som numera handlar mer om vilka kort som lanseras under året snarare än vilken produktserie de tillhör.

Skillnaderna mot övriga kort i Radeon HD 7700-serien är markant där vi bjuds på allt från fler streamprocessorer, högre klockfrekvenser och effektivare styrning av demsamma.

Prickar rätt prestandamässigt

Det råder inget tvivel om att AMD lyckats höja ribban för sin HD 7700-serie. Tittar vi på våra prestandatester är Radeon HD 7790 rejält mycket rappare än sitt syskon. I snitt har nykomlingen 24,7 procent högre prestanda i våra speltester än HD 7770 GHz Edition.

”Genom att bara tona ner grafikinställningarna något kommer man idag riktigt långt med ett grafikkort i vad vi kallar budgetklassen.”

Tar vi jämförelsen vidare och tittar på konkurrenten Geforce GTX 650 Ti är det återigen HD 7790 som går segrande ur striden. Om vi inte räknar med Dirt Showdown som vi känner kan ge en skev bild av slutresultatet presterar Radeon HD 7790 12,6 procent bättre över våra 10 speltester. Ett klart övertag och AMD erbjuder bättre prestanda i 8 av de 10 testerna (9 av 11 om vi räknar med Dirt).

Spännande är också att vi trots närmast maximala grafikinställningar i de flesta titlar når spelbar prestanda i flera spel, detta med riktigt hög bildkvalitet och grafikkort som kostar bara drygt tusenlappen. Genom att bara tona ner grafikinställningarna något kommer man riktigt långt idag med ett grafikkort i vad vi kallar budgetklassen.

Energieffektivt

AMD verkar prickat helt rätt med prestandanivån för HD 7790 och till råga på allt har man även gjort ett riktigt bra jobb med energiförbrukningen. Grafikkortet drar bara några enstaka watt mer än lillebror Radeon HD 7770 och i snitt faktiskt mindre än Geforce GTX 650 Ti. Två kort som HD 7790 presterar klart bättre än i våra prestandatester.

AMD förser grafikkortet med en Crossfire-anslutning för den som vill koppla samman två kort för ökad prestanda samtidigt som man med sitt AMD Never Settle Bundle bjuder på kommande stortiteln Bioshock Infinite för dem som köper deras nya grafikkort. Ett potentielt stort mervärde för ett grafikkort i denna prisklassen.

De sista pusselbitarna är det grafikkortstillverkaren Sapphire som står för. Sapphire HD 7790 Dual-X är ett mycket bra kort för AMD att lansera sin nya Bonaire-krets med. Kortet är det högst klockade HD 7790-kortet på marknaden och kommer med en grafikkortskylare som håller både imponerande temperaturer och ljudnivåer. Att man inte heller snålar på tillbehören med HDMI-kabel direkt i kartongen är bara grädde på moset.

Priset avgör

Det viktigaste är trots allt prislappen och här blir det tyvärr lite suddigt. AMD sätter ett riktpris på 139 euro och säger att HD 7790 kommer att ligga snäppet över Geforce GTX 650 Ti i pris. Det mesta pekar på att korten kommer kosta runt 1 400 kronor i svenska butiker, vilket känns fullt skäligt med tanke på dess prestanda och strömförbrukning.

Tittar vi specifikt på Sapphire HD 7790 Dual-X känns det helt klart som ett bra köp för den på jakt efter ett grafikkort i budgetklassen. Med den lilla brasklappen att vi ännu inte ännu är helt säkra på vart Sapphire sätter sin prislapp. Radeon HD 7850 1GB är på väg ut från marknaden men även storebror HD 7850 2GB som i de flesta fall presterar klart bättre än HD 7790 och går att hitta för runt 1 600 -1 700 kronor, vilket är värt att ta i beaktning.

Sist men inte minst måste vi ändå påpeka att de intresserade av ett grafikkort i budget- och mellanklassen bör hålla ut åtminstone någon vecka till innan man bestämmer sig. Radeon HD 7790 kommer att finnas i lager från den 2 april och fram tills dess kommer det dyka upp fler intressanta kort i detta segment.

sapphd7790inled

Sapphire Radeon HD 7790 Dual-X 1GB

Fördelar:
+ God prestanda i sin prisklass
+ Bra prestanda per watt
+ Mycket effektiv och tyst kylare
+ Medföljande HDMI-kabel
+ Bioshock Infinite ingår

Nackdelar:
– Tuff konkurrens i produktsegmentet
– 1GB grafikminne kan bli en begränsning

Riktpris: ~1 400 kronor inklusive moms

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Anton KarmehedMarquzzdj christianMorkulTripptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Magnus
Medlem
Magnus

1GB är alldeles för lite att lansera med nu. Precis som du skriver ett mycket stort minus.

Marcus Heinemo
Medlem

Vet inte om 1GB spelar så stor roll, kan grafikkortet verkligen utnyttja 2 gig? 128-bit är inte mycket… I övrigt är jag lite besviken, lite för stor skillnad mot 7850.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kan det vara det här kortet ska sitta i PS4 eller kommande Xbox?

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Tripptrapptrull”]Kan det vara det här kortet ska sitta i PS4 eller kommande Xbox?[/quote]

Knappast PS4:an i alla fall om de inte bygger om minnesbussen. Med de 8 GB GDDR5 och den överföringshastighet som Sony talade om så räcker inte 256-bitar buss.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Tripptrapptrull”]Kan det vara det här kortet ska sitta i PS4 eller kommande Xbox?[/quote]
Det stämmer faktiskt ganska bra in på specifikationerna för PS4, väldigt bra till och med. 1,84 TFLOPS beräkningskraft har det pratats om, men det kan ju vara rena rykten så det är svårt att dra för stora växlar kring det.[/quote]

1,84 TFLOPS och ”8GB of GDDR5 RAM and have a custom AMD Radeon graphics card.” är ju något som Sony gick ut officiellt med den 20 Februari.

dj christian
Gäst
dj christian

Varför testade ni inte Extreme läget i 3dmark 11? De flesta kör väl minimum 1920x1xxx vid det här laget?

Jag tycker testresultatet på minimum i Far Cry 3 mellan fabrikskortet av 7790 och Sapphire kortet är lite väl stort. Jag har svårt att tro att klockfrekvenserna kan göra så stor skillnad. Skumt där!

Marquzz
Medlem
Marquzz

Hade varit intressant med en jämförelse med ett 1GB Radeon 7850 som ligger på nästan exakt samma prisnivå.

Skulle tro att detta kort snabbt sjunker ner mot 1200:-.