Strömförbrukning och ljudnivå

energi

AMD vill mena att deras nykomling Radeon HD 7790 är en strömeffektivare modell av Radeon HD 7770 GE. Grafikkretsen är samtidigt större och tillverkad med samma 28 nanometersteknik. Men med nya Powertune-läge och lång erfarenhet av TSMC:s 28 nanometerteknik har potential att ge goda resultat.

poweridle

Utan belastning är det ytterst små skillnader mellan korten. Både AMD och Nvidia har lyckats exemplariskt med att sänka förbrukningen på sina grafikkort utan belastning. AMD har även sin ZeroCore-teknik som sänker förbrukningen ytterligare några watt när skärmen går i vila och grafikkortet stänger av större delen av sina kretsar. Men det handlar fortfarande om ytterst få skillnader mot andra grafikkort i viloläge.

powerbf3

När vi drar igång Battlefield 3 ser vi däremot att det börjar hända grejer. Här spelar även systemförbrukningen en större roll och det är tydligt att de tre dyrare modellerna även drar betydligt mer ström. Intressant är att Radeon HD 7790 drar nästan precis lika mycket ström som Geforce GTX 650 Ti, ett kort det piskar i nästan alla prestandatester. Skillnaden mot HD 7770 GE är 11 watt.

powervalley

När vi drar igång Valley Benchmark i Extreme HD-läget kan vi tydligare isolera grafikkretsen och här ser vi mycket intressanta resultat. Radeon HD 7790 drar betydligt minde ström än GTX 650 Ti och nästan precis lika mycket som sitt syskon HD 7770 GE. Två konkurrenter som nykomlingen från AMD lämnar bakom sig i merparten av prestandatesterna. Det ska sägas att HD 7790 och GTX 650 Ti hade nästan identisk prestanda i detta test, men utan tvivel har AMD lyckats med optimeringen av strömförbrukningen i Bonaire och HD 7790.

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Anton KarmehedMarquzzdj christianMorkulTripptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Magnus
Medlem
Magnus

1GB är alldeles för lite att lansera med nu. Precis som du skriver ett mycket stort minus.

Marcus Heinemo
Medlem

Vet inte om 1GB spelar så stor roll, kan grafikkortet verkligen utnyttja 2 gig? 128-bit är inte mycket… I övrigt är jag lite besviken, lite för stor skillnad mot 7850.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kan det vara det här kortet ska sitta i PS4 eller kommande Xbox?

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Tripptrapptrull”]Kan det vara det här kortet ska sitta i PS4 eller kommande Xbox?[/quote]

Knappast PS4:an i alla fall om de inte bygger om minnesbussen. Med de 8 GB GDDR5 och den överföringshastighet som Sony talade om så räcker inte 256-bitar buss.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Tripptrapptrull”]Kan det vara det här kortet ska sitta i PS4 eller kommande Xbox?[/quote]
Det stämmer faktiskt ganska bra in på specifikationerna för PS4, väldigt bra till och med. 1,84 TFLOPS beräkningskraft har det pratats om, men det kan ju vara rena rykten så det är svårt att dra för stora växlar kring det.[/quote]

1,84 TFLOPS och ”8GB of GDDR5 RAM and have a custom AMD Radeon graphics card.” är ju något som Sony gick ut officiellt med den 20 Februari.

dj christian
Gäst
dj christian

Varför testade ni inte Extreme läget i 3dmark 11? De flesta kör väl minimum 1920x1xxx vid det här laget?

Jag tycker testresultatet på minimum i Far Cry 3 mellan fabrikskortet av 7790 och Sapphire kortet är lite väl stort. Jag har svårt att tro att klockfrekvenserna kan göra så stor skillnad. Skumt där!

Marquzz
Medlem
Marquzz

Hade varit intressant med en jämförelse med ett 1GB Radeon 7850 som ligger på nästan exakt samma prisnivå.

Skulle tro att detta kort snabbt sjunker ner mot 1200:-.