Slutledning

AMD har lyckats överrumpla konkurrenten Nvidia när det gäller sin satsning på 28 nanometertekniken. Förutom de två snabbaste singel-GPU-korten på marknaden har AMD idag följt upp med en lansering av två energieffektiva mellanklassare i väntan på att prestandaserien Pitcairn ska bakas färdigt. Den goda nyheten är att AMD bygger sina nya grafikkort på precis samma grundstomme som flaggskeppen i Radeon HD 7900-serien.

AMD Radeon HD 7700-serien är fullspäckad av trevlig teknik som stöd för Eyefinity 2.0, AMD ZeroCore, PCI-Express 3.0, Stereoskopisk 3D samt skärmupplösningar på hela 4 096 x 2 160 pixlar. Det är en utveckling vi verkligen uppskattar och som konsument är det skönt att man inte förlorar några trevliga funktioner för att man sitter på en begränsad budget.

Tyvärr finns det givetvis alltid något som måste ge vika när priserna pressas och i fallet med Cape Verde och Radeon HD 7700-serien är det onekligen beräkningskraften. AMD har med sin nya Graphics Core Next arkitektur faktiskt sänkt antalet Radeon-kärnor rejält mot föregångarna i Juniper-familjen och även om man levererar kort med en effektivare arkitektur och höga klockfrekvenser kan vi känna att AMD snålat lite väl mycket med beräkningskraften.

  • AMD Radeon HD 7750 är i snitt 7,6% långsammare än GeForce GTX 550 Ti
  • AMD Radeon HD 7770 är i snitt 14,5% snabbare än GeForce GTX 550 Ti
  • AMD Radeon HD 7750 drar 24,4% mindre ström än GeForce GTX 550 Ti
  • AMD Radeon HD 7770 drar 12,8% mindre ström än GeForce GTX 550 Ti

AMD Radeon HD 7750 är prestandamässigt inte mycket att glädjas över. Det är ingen katastrof, men när kortet inte ens kan slå Nvidia GeForce GTX 550 Ti på fingrarna, ett kort som idag hittas för under tusenlappen, krävs det att man prickar rätt med sin prissättning. Radeon HD 7770 klarar sig betydligt bättre i jämförelse med GTX 550 Ti men kostar också 50% mer, vilket inte ger ett särskilt vackert prestanda per krona värde. Nästan värre blir jämförelsen med AMD:s egna Radeon HD 6850 som i regel presterar bättre än referenskortet av HD 7770 men kostar ett par hundralappar mer, även om energiförbrukningen är betydligt högre på AMD:s trotjänare är det en pris/prestanda-faktor som inte går att bortse från.

Den stora frågan som vi ännu inte riktigt kan svar säkert på är vilka exakta prisnivåer svenska återförsäljare lägger sig på. Kan AMD arbeta aggressivt med sin prissättning, vilket den nya 28nm tekniken bör främja, kan Radeon HD 7700-serien snabbt bli en betydligt mer prisvärd historia. Då kan de klara fördelarna med lägre energiförbrukning och kretsarnas goda funktionalitet sätta Nvidia i en betydligt svårare situation. Men det begränsade antalet Radeon-kärnor gör det svårt för AMD att trolla fram mycket mer prestanda ur sin nya mellanklasserie.

AMD HD 7770 Crossfire uppdatering – kl.15:53: Vi har efter publiceringen av artikeln uppdaterat alla våra prestandadiagram och strömförbrukningstester med AMD Radeon HD 7770 Crossfire. Vi har sett att två kort med Cape Verde-grafikkretsar har i snitt en Crossfire-skalning på 88,24% men i flera titlar når ända upp mot 100% skalning. Även energiförbrukningen är föredömligt låg och den totala inköpskostnaden för två kort kan mycket väl göra detta till en intressant uppsättning för vissa. Men tänk som alltid på att Crossfire kräver specifikt stöd för dina spel och kan ge problem som microstuttering och liknande.

HIS Radeon HD 7750 iCooler

HIS har gjort mer eller mindre vad man kunnat med AMD:s nya instegsmodell i Southern Islands serien. Kortet presterar identiskt med AMD:s referensdesign men gör det med betydligt lägre temperaturer och ljudnivå. För dem som är på jakt efter ett kraftfullt HTPC-grafikkort kan HIS Radeon HD 7750 iCooler vara ett intressant val med sin låga förbrukning, nya videokrets samt HDMI 1.4a utgång.

hisslut

Fördelar:
+ Riktigt strömsnålt
+ Tyst och effektiv kylare
+ Bred funktionalitet

Nackdelar:
– Ingen imponerande 3D-prestanda

Pris: Väntas ligga på strax över 1 100 kr


XFX R7770 Black Super Overclock Edition

Vi börjar bli rejält trötta på XFX makalöst långa produktnamn (det ovan är en rejäl förkortning), men i övrigt får vi säga att tillverkaren lyckats krydda AMD:s nya mellanklassare ganska smakfullt. Dess standardfrekvens på hela 1 120 MHz trumfas enbart av kortets enorma överklockningspotential där vi nådde hela 1 350 MHz. Kortets kylare gör också ett riktigt bra jobb med överlag låga temperaturer samt minst lika låga ljudnivåer. XFX kort är också betydligt kraftfullare än GeForce GTX 550 Ti samtidigt som det drar mindre ström.

  • XFX Radeon HD 7770 är 28,9% snabbare än GeForce GTX 550 Ti
  • XFX Radeon HD 7770 drar 10,1% mindre än GeForce GTX 550 Ti

Med en prislapp på troligtvis runt 1 700 kronor börjar kortet dock närma sig GeForce GTX 560 Ti som spelar i en annan prestandaliga för 200-300 kronor högre inköpspris.

  • XFX Radeon HD 7770 är 23,3% långsammare än GeForce GTX 560 Ti
  • XFX Radeon HD 7770 drar 23,2% mindre än GeForce GTX 560 Ti

För den som är på jakt efter ett Radeon HD 7770-kort med det där extra skulle vi absolut kunna rekommendera XFX Black Super OC modell, men den något högre prislappen gör konkurrensen från både Nvidia och det egna ledet betydligt tuffare.

xfxslut

Fördelar:
+Imponerande överklockning
+Mycket tyst och effektiv kylare
+Presterar bättre än AMD:s referenskort
+Förhållandevis låg strömförbrukning

Nackdelar:
-Dyrare än vanliga referenskort


Annons

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
PärraAnton KarmehedZelogJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sim.
Gäst
Sim.

Underbar läsning såhär på morgonen.

Anton Karmehed
Admin

Kul att det uppskattas Sim, det är svårt att sätta ett 100 procentigt omdöme utan att se kortens butikspriser, men det känns som att AMD varit lite väl gnidna för att man ska få en riktig homerun på mellanklassmarknaden. I övrigt är vi nöjda med tillverkarkorten vi testat, XFX-modellen hade varit en given rekommenderadutmärkelse om priserna legat bättre till.
Men det är positivt att se den imponerande prestanda/watt utveckling som skett på grafikkortsmarknaden senaste månaderna, 28nm är varmt välkommet. 🙂

this
Medlem
this

Vi får väl hoppas att 78xx serien distanserar sig rejält i prestanda jämfört med 77xx serien. Kan tänka mig att priserna lär sjunka en del om ett par månader, men AMD lär vilja ha betalt för den utökade funktionaliteten man introducerar. Dessutom lär de räkna med att deras kunder väljer dyrare kort om de vill spela avancerade 3D spel. Däremot är och kommer förmodligen konkurrensen från Nvidia på sikt bli ett faktum.

Med tanke på hur liten Cape Verde kretsen är så borde man kunna sänka priserna rejält så fort yieldsen förbättras.

Anton Karmehed
Admin

Ja precis, allt handlar såklart om att utnyttja det försprång man har sett till ”time to market” men jag är osäker på om det lönar sig så mycket att sälja på funktioner på komponentmarknaden.
Men som sagt, Cape Verde är en minikrets relativt sett och det bör finnas ganska goda möjligheter till att skala av lite marginaler till förmån för attraktivare priser för oss konsumenter.

Men det blir mycket intressant att se hur AMD tänker med Pitcairn och HD7800-serien, ifall man blir aggressivare där eller fortsätter på samma linje.

Mats
Medlem
Mats

Bra artikel! Det hade varit kul att veta hur mycket man sparar, i kronor, på att välja ett stömsnålare alternativ. Jag menar om man jämför två kort med samma prestanda men olika energiförbrukning. Jag gissar att det rör sig om någoon hundralapp om året men vem vet?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Massor”]Bra artikel! Det hade varit kul att veta hur mycket man sparar, i kronor, på att välja ett stömsnålare alternativ. Jag menar om man jämför två kort med samma prestanda men olika energiförbrukning. Jag gissar att det rör sig om någoon hundralapp om året men vem vet?[/quote]Det skulle vara lite spännande ja, tyvärr är det väldigt svårt att räkna ut ett bra generellt värde på detta. Som du ser är förbrukningen nästan försumbar på de flesta kort vid vila. Det beror alltså extremt mycket på inte bara hur ofta du använder din dator utan även till vad.Pratar vi kort… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Jättebra artikel som vanligt!

HD7770 kan vara ett intressant kort men måste säga att HD7750 blir svårt att placera som ett alternativ.

this
Medlem
this

http://www.verdetrol.com AMD marknadsföring når nya höjder 😀

this
Medlem
this

[quote name=”Swedish Berserk”]Jättebra artikel som vanligt!

HD7770 kan vara ett intressant kort men måste säga att HD7750 blir svårt att placera som ett alternativ.[/quote]
HD7750 skulle nog passa bra som HTPC kort med tanke på de funktioner man får med, dock är ju en APU att föredra numera.

Pärra
Gäst
Pärra

Trevlig läsning! Nu inväntar man bara CrossFire recensionen! 🙂 Ska bli intressant att se vad de korten går för i CF, det är väl först då de blir intressanta för oss gamers 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

De enda kunderna dom kommer hitta till dom här korten är de som vill ha svala byggen och inte spelar utan vill ha flerskärmslösningar. Men annars missar dom målet. Däremot kan dom bli riktigt populära i OEM-lösningar då korten dra så lite kräm.

Mycket bra test!

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Pärra”]Trevlig läsning! Nu inväntar man bara CrossFire recensionen! 🙂 Ska bli intressant att se vad de korten går för i CF, det är väl först då de blir intressanta för oss gamers :)[/quote]
Ask and you shall recive! 🙂
http://www.facebook.com/pages/NordicHardware/209509813320

Pärra
Gäst
Pärra

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Pärra”]Trevlig läsning! Nu inväntar man bara CrossFire recensionen! 🙂 Ska bli intressant att se vad de korten går för i CF, det är väl först då de blir intressanta för oss gamers :)[/quote]
Ask and you shall recive! 🙂
http://www.facebook.com/pages/NordicHardware/209509813320%5B/quote%5D

Fan vad bra!!! 🙂 väntar spänt på resultaten…

Medlem
Wargreymon

Efterom 7750 var så pass litet, kan man hoppas på att någon lyckas göra ett low profile kort? Skulle sitta väldigt fint i en liten HTPC som man vill lira lite spel på.

Och som vanligt tack för en mycket trevlig recension!

Anton Karmehed
Admin

Sådär, nu har vi uppdaterat med AMD 7770 Crossfire-resultat också. 7750 CF känns inte lönt om jag ska vara ärlig, särskilt inte då vårt referenskort inte ens har en CF-kontakt.

Lite mer info finns i nyheten här:
https://www.nordichardware.se/nyheter/71-graphics/45286-amd-radeon-hd-7770-testat-i-crossfire-dubbla-mellanklassare.html

Zelog
Medlem
Zelog

Skulle vara trevligt med siffror på 5770/6770 att jämföra med, eftersom jag antar att 7770 blir ersättaren för dessa?

Anton Karmehed
Admin

Kan bara hålla med Zelog, tyvärr hade varken vi eller AMD några kort att testa med. Får se vad vi kan göra framöver åt den saken.

Pärra
Gäst
Pärra

Som sagt, tackar för crossfire-testerna! 🙂 Tyvärr kommer de inte fungera så bra på Ultra i BF3 då det kräver ca 1.5 Gb minne för detta. Men High är inga problem! nice!!!