Kylare: Temperatur och ljudnivå

sound

Temperaturer och ljudnivå
Testmetod Mätning av grafikkortens GPU-temperatur och ljudnivå på deras respektive kylarlösning.
Test 1
Mätning av systemets ljudnivå 50cm från grafikkortet på en öppen testbänk. Mätningen görs med en dBA-mätare under vila och under tung belastning.
Test 2
Mätning av grafikkortens GPU-temperatur efter tung belastning i Metro2033.
Kommentar: Det är mycket svårt att utföra exakta ljudnivåtester och de resultat som publiceras här ska därmed tas mer som riktmärke än något annat.

Under våra tester med nya Radeon HD 7700-serien har vi sett att AMD lyckats sänka energiförbrukningen på sina mellanklassare till nya nivåer. Med detta i åtanke bör även grafikkortens kylare få ett lättare jobb, något som till viss del visade sig vara sant.

AMD Radeon HD 7750 referens

Om vi börjar med AMD:s referenskylare för Radeon HD 7750 så får detta ses som det svarta fåret i familjen. Även om kylaren knappast kan kallas robust var vi överraskade av både grafikkortets temperaturer och ljudnivå. Fläkten på kortet vägrade gå under 39% även vid utan belastning och vid full belastning ökade både fläkthastigheten samt temperaturerna en hel del. Resultatet var om inte ett högljutt kort så i alla fall onödigt ljudligt både vid vila och belastning, särskilt i jämförelse med syskonet från HIS.

HIS Radeon HD 7750 iCooler

HIS använder sig av samma klockfrekvenser som AMD:s referenskort men en egen kylarlösning man kallar just iCooler. Den stora skillnaden är just storleken på kylaren som både har en kraftfullare kylfläns och inte minst en rejält mycket större fläkt. Resultatet är en kylare som förvisso tar upp en extra PCI-Express plats i chassit, men samtidigt är närmast ljudlös under både vila och belastning.

hiskylare hiskylare2

 

AMD Radeon HD 7770 referens

AMD har lyckats betydligt bättre med sin större referenskylare för Radeon HD 7770 och trots en klart högre energiförbrukning är grafikkortet tystare både vid vila och belastning än sitt mindre syskon. Förångningskammaren och kylarens fysiska storlek gör säkerligen den största skillnaden i detta avseende med eftergiften att grafikkortet tar upp två expansionsplatser.

XFX R7770 Super Black OC

XFX imponerade på oss med sin Double Dissipation-kylare på Radeon HD 7970, något man följde upp med en lite väl nedbantad lösning för Radeon HD 7950. Med Radeon HD 7770 Black Super OC tycker vi att tillverkaren återigen lever upp till förväntningarna. Kylaren är ännu lite nedbantad än den vi såg på Radeon HD 7950 med en tunnare kopparbas och färre aluminiumflänsar. Men det räcker gott och väl till att kyla den energisnåla Cape Verde-kretsen och kortet är föredömligt tyst både i vila och belastning trots sin rejäla överklockning.

xfx.kylare

xfx.kylare

 

Vi gjorde ett par snabba ljudnivåmätningar med korten och utan en optimal testmiljö eller utrustning ska dessa värden tas mer som riktmärke än något annat. Mätningarna gjordes först vid vila på Windows skrivbord och sedan efter 10 minuters full belastning i Metro2033.

soundidle

soundload

Överlag är de nya Radeon HD 7700-korten mycket tysta där kanske XFX med sitt trots allt rejält överklockade kort imponerar lite extra.

tempload

Även temperaturerna visar att den nya 28 nanometertekniken gör sitt jobb väl. Trots låga ljudnivåer håller sig temperaturerna relativt låga även vid tung belastning.

Annons

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
PärraAnton KarmehedZelogJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sim.
Gäst
Sim.

Underbar läsning såhär på morgonen.

Anton Karmehed
Admin

Kul att det uppskattas Sim, det är svårt att sätta ett 100 procentigt omdöme utan att se kortens butikspriser, men det känns som att AMD varit lite väl gnidna för att man ska få en riktig homerun på mellanklassmarknaden. I övrigt är vi nöjda med tillverkarkorten vi testat, XFX-modellen hade varit en given rekommenderadutmärkelse om priserna legat bättre till.
Men det är positivt att se den imponerande prestanda/watt utveckling som skett på grafikkortsmarknaden senaste månaderna, 28nm är varmt välkommet. 🙂

this
Medlem
this

Vi får väl hoppas att 78xx serien distanserar sig rejält i prestanda jämfört med 77xx serien. Kan tänka mig att priserna lär sjunka en del om ett par månader, men AMD lär vilja ha betalt för den utökade funktionaliteten man introducerar. Dessutom lär de räkna med att deras kunder väljer dyrare kort om de vill spela avancerade 3D spel. Däremot är och kommer förmodligen konkurrensen från Nvidia på sikt bli ett faktum.

Med tanke på hur liten Cape Verde kretsen är så borde man kunna sänka priserna rejält så fort yieldsen förbättras.

Anton Karmehed
Admin

Ja precis, allt handlar såklart om att utnyttja det försprång man har sett till ”time to market” men jag är osäker på om det lönar sig så mycket att sälja på funktioner på komponentmarknaden.
Men som sagt, Cape Verde är en minikrets relativt sett och det bör finnas ganska goda möjligheter till att skala av lite marginaler till förmån för attraktivare priser för oss konsumenter.

Men det blir mycket intressant att se hur AMD tänker med Pitcairn och HD7800-serien, ifall man blir aggressivare där eller fortsätter på samma linje.

Mats
Medlem
Mats

Bra artikel! Det hade varit kul att veta hur mycket man sparar, i kronor, på att välja ett stömsnålare alternativ. Jag menar om man jämför två kort med samma prestanda men olika energiförbrukning. Jag gissar att det rör sig om någoon hundralapp om året men vem vet?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Massor”]Bra artikel! Det hade varit kul att veta hur mycket man sparar, i kronor, på att välja ett stömsnålare alternativ. Jag menar om man jämför två kort med samma prestanda men olika energiförbrukning. Jag gissar att det rör sig om någoon hundralapp om året men vem vet?[/quote]Det skulle vara lite spännande ja, tyvärr är det väldigt svårt att räkna ut ett bra generellt värde på detta. Som du ser är förbrukningen nästan försumbar på de flesta kort vid vila. Det beror alltså extremt mycket på inte bara hur ofta du använder din dator utan även till vad.Pratar vi kort… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Jättebra artikel som vanligt!

HD7770 kan vara ett intressant kort men måste säga att HD7750 blir svårt att placera som ett alternativ.

this
Medlem
this

http://www.verdetrol.com AMD marknadsföring når nya höjder 😀

this
Medlem
this

[quote name=”Swedish Berserk”]Jättebra artikel som vanligt!

HD7770 kan vara ett intressant kort men måste säga att HD7750 blir svårt att placera som ett alternativ.[/quote]
HD7750 skulle nog passa bra som HTPC kort med tanke på de funktioner man får med, dock är ju en APU att föredra numera.

Pärra
Gäst
Pärra

Trevlig läsning! Nu inväntar man bara CrossFire recensionen! 🙂 Ska bli intressant att se vad de korten går för i CF, det är väl först då de blir intressanta för oss gamers 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

De enda kunderna dom kommer hitta till dom här korten är de som vill ha svala byggen och inte spelar utan vill ha flerskärmslösningar. Men annars missar dom målet. Däremot kan dom bli riktigt populära i OEM-lösningar då korten dra så lite kräm.

Mycket bra test!

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Pärra”]Trevlig läsning! Nu inväntar man bara CrossFire recensionen! 🙂 Ska bli intressant att se vad de korten går för i CF, det är väl först då de blir intressanta för oss gamers :)[/quote]
Ask and you shall recive! 🙂
http://www.facebook.com/pages/NordicHardware/209509813320

Pärra
Gäst
Pärra

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Pärra”]Trevlig läsning! Nu inväntar man bara CrossFire recensionen! 🙂 Ska bli intressant att se vad de korten går för i CF, det är väl först då de blir intressanta för oss gamers :)[/quote]
Ask and you shall recive! 🙂
http://www.facebook.com/pages/NordicHardware/209509813320%5B/quote%5D

Fan vad bra!!! 🙂 väntar spänt på resultaten…

Medlem
Wargreymon

Efterom 7750 var så pass litet, kan man hoppas på att någon lyckas göra ett low profile kort? Skulle sitta väldigt fint i en liten HTPC som man vill lira lite spel på.

Och som vanligt tack för en mycket trevlig recension!

Anton Karmehed
Admin

Sådär, nu har vi uppdaterat med AMD 7770 Crossfire-resultat också. 7750 CF känns inte lönt om jag ska vara ärlig, särskilt inte då vårt referenskort inte ens har en CF-kontakt.

Lite mer info finns i nyheten här:
https://www.nordichardware.se/nyheter/71-graphics/45286-amd-radeon-hd-7770-testat-i-crossfire-dubbla-mellanklassare.html

Zelog
Medlem
Zelog

Skulle vara trevligt med siffror på 5770/6770 att jämföra med, eftersom jag antar att 7770 blir ersättaren för dessa?

Anton Karmehed
Admin

Kan bara hålla med Zelog, tyvärr hade varken vi eller AMD några kort att testa med. Får se vad vi kan göra framöver åt den saken.

Pärra
Gäst
Pärra

Som sagt, tackar för crossfire-testerna! 🙂 Tyvärr kommer de inte fungera så bra på Ultra i BF3 då det kräver ca 1.5 Gb minne för detta. Men High är inga problem! nice!!!