Strömförbrukning

energi

Strömförbrukning
Testmetod Mätning av hela testsystemets energiförbrukning (Förutom skärmen) direkt från väggutaget med en Voltcraft Energy Monitor 3000.
Test 1
Mätning av systemets förbrukning efter 10 min vila på Windows-skrivbordet med Aero aktiverat.
Test 2
Mätning av systemets förbrukning efter 10 min full belastning i spelet Metro 2033.
Kommentar: Förbrukningstestet i vila visar hur effektiva energisparfunktioner grafikkortet kommer med. Metro2033 är istället en av de mest energislukande speltitlarna på marknaden och ger en god indikation på ett ”värsta fall” scenario.

Utan att konkurrenten Nvidia ännu kunnat presentera några grafikkretsar tillverkade med 28 nanometerteknik är det svårt att säga för mycket om AMD:s ingenjörskonst. Men det står utom tvivel att nya Radeon HD 7000-familjen är en mycket effektiv arkitektur jämfört med föregångaren och givetvis dess andra konkurrenter på 40 nanometer.

Som den instegskrets Cape Verde faktiskt är i Southerns Islands familjen väntade vi oss låg energiförbrukning överlag, och det var precis vad som levererades.

poweridle

AMD menar att deras nya Cape Verde-kort ska dra så lite som under 3 watt när ZeroCore-tekniken aktiveras och det ser faktiskt ut att stämma ganska väl. AMD Radeon HD 7750 och Radeon HD 7770 slår rekord när skärmen slocknar och grafikkortet mer eller mindre stänger ner sig helt. Men även utan att ZeroCore aktiveras kan kortet bjuda på riktigt imponerande låg förbrukning.

Även XFX rejält överklockade modell av HD 7770 är extremt energisnålt vid vila när klockfrekvenserna dras ner till minimum. Värt att notera är att de flesta av dagens och förra generationens grafikkort är relativt strömsnåla utan belastning.

powerload

När vi växlar över till rejält tung belastning ser vi ett liknande mönster, Radeon HD 7700-serien är riktigt energisnål för sin prestandanivå. Ett tydligt exempel är Radeon HD 7770 som inte har några problem att hålla GeForce GTX 550 Ti bakom sig i de flesta prestandatesterna och ändå drar 33 watt mindre energi.

Radeon HD 7750 sänker förbrukningen med ytterligare 30 watt men då är också prestandan märkbart lägre som vi sett i prestandatesterna. Noterbart är att kortet drar drygt 20 watt mindre ström än föregångaren Radeon HD 5750 som samtidigt presterar sämre i nästan alla tester.

Värt att notera är hur XFX trots sin rejäla fabriksöverklockning lyckas hålla energiförbrukningen på endast 232 watt. Trots en frekvensökning på 120 MHz påverkas energiförbrukningen bara marginellt, en trend vi såg även med Radeon HD 7950-serien.

Även i Crossfire visar Cape Verde upp imponerande energisnålhet. Två kort drar bara marginellt mer ström än ett ensamt GeForce GTX 560 Ti som Crossfire-konfigurationen piskar rejält i de flesta tester.

Nya tillverkningstekniker ger ofta ett rejält lyft när vi ser på kretsars effektivitet och 28 nanometer är inget undantag. Tillsammans med energispartekniken ZeroCore har AMD lagt en ny ribba för prestanda/watt över egentligen hela mellanklass och prestandasegmentet.

Annons

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
PärraAnton KarmehedZelogJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sim.
Gäst
Sim.

Underbar läsning såhär på morgonen.

Anton Karmehed
Admin

Kul att det uppskattas Sim, det är svårt att sätta ett 100 procentigt omdöme utan att se kortens butikspriser, men det känns som att AMD varit lite väl gnidna för att man ska få en riktig homerun på mellanklassmarknaden. I övrigt är vi nöjda med tillverkarkorten vi testat, XFX-modellen hade varit en given rekommenderadutmärkelse om priserna legat bättre till.
Men det är positivt att se den imponerande prestanda/watt utveckling som skett på grafikkortsmarknaden senaste månaderna, 28nm är varmt välkommet. 🙂

this
Medlem
this

Vi får väl hoppas att 78xx serien distanserar sig rejält i prestanda jämfört med 77xx serien. Kan tänka mig att priserna lär sjunka en del om ett par månader, men AMD lär vilja ha betalt för den utökade funktionaliteten man introducerar. Dessutom lär de räkna med att deras kunder väljer dyrare kort om de vill spela avancerade 3D spel. Däremot är och kommer förmodligen konkurrensen från Nvidia på sikt bli ett faktum.

Med tanke på hur liten Cape Verde kretsen är så borde man kunna sänka priserna rejält så fort yieldsen förbättras.

Anton Karmehed
Admin

Ja precis, allt handlar såklart om att utnyttja det försprång man har sett till ”time to market” men jag är osäker på om det lönar sig så mycket att sälja på funktioner på komponentmarknaden.
Men som sagt, Cape Verde är en minikrets relativt sett och det bör finnas ganska goda möjligheter till att skala av lite marginaler till förmån för attraktivare priser för oss konsumenter.

Men det blir mycket intressant att se hur AMD tänker med Pitcairn och HD7800-serien, ifall man blir aggressivare där eller fortsätter på samma linje.

Mats
Medlem
Mats

Bra artikel! Det hade varit kul att veta hur mycket man sparar, i kronor, på att välja ett stömsnålare alternativ. Jag menar om man jämför två kort med samma prestanda men olika energiförbrukning. Jag gissar att det rör sig om någoon hundralapp om året men vem vet?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Massor”]Bra artikel! Det hade varit kul att veta hur mycket man sparar, i kronor, på att välja ett stömsnålare alternativ. Jag menar om man jämför två kort med samma prestanda men olika energiförbrukning. Jag gissar att det rör sig om någoon hundralapp om året men vem vet?[/quote]Det skulle vara lite spännande ja, tyvärr är det väldigt svårt att räkna ut ett bra generellt värde på detta. Som du ser är förbrukningen nästan försumbar på de flesta kort vid vila. Det beror alltså extremt mycket på inte bara hur ofta du använder din dator utan även till vad.Pratar vi kort… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Jättebra artikel som vanligt!

HD7770 kan vara ett intressant kort men måste säga att HD7750 blir svårt att placera som ett alternativ.

this
Medlem
this

http://www.verdetrol.com AMD marknadsföring når nya höjder 😀

this
Medlem
this

[quote name=”Swedish Berserk”]Jättebra artikel som vanligt!

HD7770 kan vara ett intressant kort men måste säga att HD7750 blir svårt att placera som ett alternativ.[/quote]
HD7750 skulle nog passa bra som HTPC kort med tanke på de funktioner man får med, dock är ju en APU att föredra numera.

Pärra
Gäst
Pärra

Trevlig läsning! Nu inväntar man bara CrossFire recensionen! 🙂 Ska bli intressant att se vad de korten går för i CF, det är väl först då de blir intressanta för oss gamers 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

De enda kunderna dom kommer hitta till dom här korten är de som vill ha svala byggen och inte spelar utan vill ha flerskärmslösningar. Men annars missar dom målet. Däremot kan dom bli riktigt populära i OEM-lösningar då korten dra så lite kräm.

Mycket bra test!

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Pärra”]Trevlig läsning! Nu inväntar man bara CrossFire recensionen! 🙂 Ska bli intressant att se vad de korten går för i CF, det är väl först då de blir intressanta för oss gamers :)[/quote]
Ask and you shall recive! 🙂
http://www.facebook.com/pages/NordicHardware/209509813320

Pärra
Gäst
Pärra

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Pärra”]Trevlig läsning! Nu inväntar man bara CrossFire recensionen! 🙂 Ska bli intressant att se vad de korten går för i CF, det är väl först då de blir intressanta för oss gamers :)[/quote]
Ask and you shall recive! 🙂
http://www.facebook.com/pages/NordicHardware/209509813320%5B/quote%5D

Fan vad bra!!! 🙂 väntar spänt på resultaten…

Medlem
Wargreymon

Efterom 7750 var så pass litet, kan man hoppas på att någon lyckas göra ett low profile kort? Skulle sitta väldigt fint i en liten HTPC som man vill lira lite spel på.

Och som vanligt tack för en mycket trevlig recension!

Anton Karmehed
Admin

Sådär, nu har vi uppdaterat med AMD 7770 Crossfire-resultat också. 7750 CF känns inte lönt om jag ska vara ärlig, särskilt inte då vårt referenskort inte ens har en CF-kontakt.

Lite mer info finns i nyheten här:
https://www.nordichardware.se/nyheter/71-graphics/45286-amd-radeon-hd-7770-testat-i-crossfire-dubbla-mellanklassare.html

Zelog
Medlem
Zelog

Skulle vara trevligt med siffror på 5770/6770 att jämföra med, eftersom jag antar att 7770 blir ersättaren för dessa?

Anton Karmehed
Admin

Kan bara hålla med Zelog, tyvärr hade varken vi eller AMD några kort att testa med. Får se vad vi kan göra framöver åt den saken.

Pärra
Gäst
Pärra

Som sagt, tackar för crossfire-testerna! 🙂 Tyvärr kommer de inte fungera så bra på Ultra i BF3 då det kräver ca 1.5 Gb minne för detta. Men High är inga problem! nice!!!