Sammanfattning

I den här recensionen så har vi testat fyra stycken olika high-end kylare. Först ut hade vi Thermalright Venomous X som var en förbättrad version av deras förra succe Thermalright Ultra eXtreme. Efter Venomous X så kom turen till Noctuas gigantiska D14 som var en tornkylare där man byggde på samma princip som de övriga med heatpipes för värmeöverföringen men fördelat över två separata aluminiumflänsar. Vi hade också Cogage Arrow som var snarlik Noctua D14 förutom att Cogage valde att förse Arrow med färre antal heatpipes men med större diameter. Sist ut hade vi Coolermaster V10 som verkade vara en riktig monsterkylare på pappret med 2st 120mm fläktar samt 10st heatpipes och ett 70 watts peltierelement.

Vi har valt att dela ut vår ”Prestanda utmärkelse” till Thermalright’s Venomous X då den presterade riktigt bra när det som mest behövdes, vid överklockning och med snabba fläktar. Venomous X är ett givet val för de som jagar de sista graderna och inte bryr sig om ljudnivån eller för den delen prislappen. Kylaren håller också en mycket bra byggkvalite samt har en otrolig finish på basen. Positivt är också att kylaren fungerar ihop med de flesta extremare minnesmoduler, även med lite högre kylflänsar på, till skillnad mot t.ex. Cogage Arrow vilkengör det omöjligt att få plats för höga minnesmoduler.

Bäst i test går till Noctua D14 då den presterar som bäst med tysta fläktar samt att den är den enda kylaren där även fläktar ingår i priset. Noctua D14 är en mycket välpresterande kylare som konstant ligger i toppen och är hack i häl på Venomous X även i de extrema testerna. De gånger man får se sig slagen är det med minimala marginaler eller med fler fläktar hos konkurrenterna. Att kalla en kylare billig när den kostar runt 700 kronor är nog att ta i. Men med två medföljande fläktar och imponerande prestanda är Noctua D14 betydligt mer prisvärd än sina konkurrenter och i slutändan ett bättre val.

Av de kylare vi testat här idag finns det egentligen ingen som är dålig, det är fyra överlag väl presterande produkter men det finns trots allt några som sticker ut ur mängden. Vi avslutar därmed genom en detaljerad genomgång av de fyra kylarna.

Thermalright Venomous X
Testets bäst presterande kylare som faktiskt överraskade en del. Thermalright har lyssnat på kunderna och fixat till bristerna på deras förra kylare. I vår test av föregångaren Ultra eXtreme så klagade vi på basens finish samt monteringen och att det bara följde med fästen för en fläkt. Thermalright har just förbättrat dessa saker på Venomous X. Den har fått en spegelblank bas samt en montering som är mycket bättre och nästan perfekta fästen för två fläktar. Venomous X presterar mycket bra med tysta fläktar men den presterar även riktigt bra när man struntar i ljudnivån och använder kraftfullare fläktar. Så det är det bästa valet när man jagar de sista graderna men den fungerar också i ett tyst vardagssystem.

Fördelar:
+ Bäst prestanda med högfrekvensfläktar
+ Stöd för två fläktar
+ Mycket god finish

Nackdelar:
– Monteringen levererar inte tillräckligt med tryck
– Inga fläktar ingår
– Endast stöd för Intels plattformar
– Högt pris

Lägsta pris på prisjakt:

 

Noctua D14
Noctuas nya monsterkylare presterade väldigt bra med långsammare och tysta fläktar, där både temperaturen och ljudnivån hölls på en behaglig nivå, vilket alltid uppskattas. Den är också minimala 0,1grader efter Venomous X med våra kraftfulla 3 000 RPM fläktar, dock så tar D14 mycket mer plats vilket också är dess enda riktiga nackdel. Monteringen i sig var också en av de bättre, kylaren sitter ordentligt och gick inte att vrida som exempelvis Thermalrights Venomous X, samtidigt är Noctua den enda tillverkaren i detta test som stödjer både AMD och Intels plattformar direkt från butikshyllan. De flesta high-end kylare använder sig av samma princip vilket gör att det inte skiljer så mycket mellan kylarna. Men Noctua har ett ess i skjortärmen och det är deras egentillverkade fläktar. Man får två fläktar med i paketet och gör kylaren betydligt mer prisvärd jämfört med konkurrenterna i detta test, en i vår mening vinnande kombination.

Fördelar:
+ Mycket bra prestanda med tysta fläktar
+ Stöd för både AMD samt Intels plattformar
+ Medföljer två fläktar (120mm + 140mm)
+ Gedigen montering

Nackdelar:
– Gigantisk kylare, passar inte på vissa moderkort pga storleken
– Det går ej att använda 38mm fläktar mellan tornen

Lägsta pris på prisjakt:

 

Cogage Arrow
Här visar Cogage återigen att de är ett märke att kolla efter i hyllorna i framtiden. Arrow bygger på samma princip som konkurrenten D14. Dock har Cogage valt att utrusta denna modell med färre antal heatpipes, för att istället satsa på en större diameter på dem heatpipes man utnyttjar, något som också verkar fungera bra. Själva kyltornen är mindre på Arrow än hos D14 vilket antagligen är anledningen till att D14 passerar Arrow vid de överklockade inställningarna när värmeutvecklingen ökar. Även med kraftfulla fläktar och överklockade inställningarna så ligger den bakom Noctuas D14 men den presterar fortfarande mycket bra. Skillnaderna är mycket små och kan man leva med det något högre priset och då få möjligheten att nyttja de tre fläktplatserna är Arrow ett bra val då den även presterar riktigt bra med tre tysta fläktar, plus för att det även finns plats för 38mm fläkt mellan kyltornen.

Fördelar:
+ Bra prestanda
+ Montering för tre fläktar (38mm passar mellan tornen)
+ Kylaren skeppas med en 120mm fläkt

Nackdelar:
– Gigantisk kylare, passar inte på vissa moderkort pga storleken
– Fler fläktar hade gärna fått ingå med tanke på priset
– Socket AM3 stödjs bara som tillval

Lägsta pris på prisjakt:

 

Cooler Master V10
Vi hade stora förhoppningar på Cooler Master V10 då den på pappret såg ut att kunna röra om rejält bland de vanliga luftkylarna. Den visade också att den kunde vara med och slåss med de andra high-end kylarna genom att prestera likvärdigt i de flesta tester. Tyvärr kunde man inte ta fram det där lilla extra sett till prestanda, sin peltier till trots. Kylaren presterade i paritet med konkurrenterna och ger bättre utslag desto högre effektförbrukningen blir (till en viss gräns). Samtidigt drar V10 mer effekt med sin peltier och fläktarna blir ganska högljudda när det hetter till under kylarens hölje. Vill man ha en högpresterande kylare soms skiljer sig från mängden är detta rätt val. Kylaren är den största i vårt test, vilket säger en hel del. Den täcker alla minneplatser vilket gör det helt omöjligt att byta minnen efter du monterat kylaren. Det betyder också att du inte kan ha minnen med uppstickande kylflänsar på då de inte får plats under kylaren.

Fördelar:
+ Nytänkade med peltier
+ Stöd för både AMDsamt Intels plattformar
+ 2 Fläktar ingår
+ Bra prestanda

Nackdelar:
– Dyr
– Drar mycket ström
– Väldigt stor och tung

Lägsta pris på prisjakt:

 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid