Noctua D14

 

alt
Dimensioner: 130mm X 140mm X 160mm
Vikt: 900g utan fläktar
Material: Nickelpläterad kopparbas, aluminiumflänsar, nickelpläterade kopparheatpipes
Fläkt: NF-P14 / NF-P12
Varvtal: 1200 / 1300rpm
Luftflöde:
Ljudnivå: 19,6 / 19,8dB
Processorstöd: LGA 1366 / 775 / 1156 , Socket AM2/AM2+/AM3
Tillbehör: kylpasta, ULNA adaptrar , 1st P12, 1st P14 samt fästen för en 120mm fläkt och en 140mm
Lägsta pris: alt (Med 2 fläktar)

Sist men verkligen inte minst har vi Noctuas nya tungviktare, NH-D14. Kylaren byggs kring två kyltorn som kopplas samman med 6st heatpipes. Noctua har försett varje kyltorn med 42st kylflänsar. Kylaren är också en av de större i detta test, både till måtten sett samt till vikten. Kylaren väger in på massiva 900g utan fläktar och 1240g med de båda medföljande fläktarna. Noctua har valt att skicka med 2st fläktar, en NF-P14 samt en NF-P12.

 

Noctua har valt att sälja deras NH-D14 i en stor vit förpackning med några tryck på samt bilder av kylaren och alla specifikationer på kylaren på ovansidan. Förpackningen i sig är väldigt diskret samt stilren.

Även Noctua har valt att skicka med montering för samtliga moderna socklar, LGA 775 / 1156 / 1366 samt AM2 / AM2+ / AM3. När man öppnar förpackningen så ligger det först en kartong med alla tillbehör såsom monteringen, kylpasta, en skruvmejsel och Noctuas ULNA adaptrar. ULNA står då för Ultra Low Noice Adapter. När man plockat ur kartongen med alla tillbehör så har man sedan en stor kartong under som själva kylaren ligger i som hindrar den från att röra sig under frakten.

Basen på Noctuas NH-D14 är blank, nästan spegelblank. När man kollar på den så kan man dock se små spår i den vilket man sedam känner när man drar fingret försiktigt över ytan. Övrigt så håller kylaren en bra finish och den känns väldigt robust även fast den består av 2st delar. Noctua har också valt att förse kylaren med gummidistanser mellan kylare samt fläktarna för att ta bort eventuella vibrationer som kan föras över från fläkt till kylare.

Noctua har också valt att stansa in ”Noctua” På varje kyltorn, vilket kan vara en trevlig sak ifall man har ett chassi med fönster

Vi går vidare med monteringen av kylaren.

 

Montering Noctua NH-D14

Noctua har valt att skicka med monteringsgrejer till alla moderna Amd samt Intel platformar. Noctua har också varit smarta och gjort en backplate som passar till alla Intel platformar istället för att vara tvunga att skicka med 3st olika. Noctuas montering är lite annorlunda mot många andra kylares monteringar. Det flesta kylare har gängor i ramen så kylaren spänns fast med en bygel och några skruvar som skruvas fast i ramen. Noctua har dock gjort tvärtom. De har satt fast skruvarna i ramen och på bygeln sitter det då en ihålig skruv med gängor innuti. Vilket som är bäst är egentligen en smaksak, jag tycker att båda sätten fungerar bra.

Själva monteringen gick väldigt smidigt. Man fick börja med att passa in den medföljande backplaten och lägga dit distanserna samt ramen och skruva fast det. Efter det så var det bara att passa in kylaren och skruva fast den. Fläkten i mitten på kylaren måste tas bort innan man kan skruva fast kylaren. Då kylaren är väldigt hög så kan det uppstå vissa problem att skruva fast kylaren med vanliga skruvmejslar, något som Noctua tänkte på och skickade därför med en extra lång skruvmejsel.

Som man ser på bilden ovanför så är kylaren verkligen enormt stor. På just detta moderkort så blockerar kylaren 2st minnesplatser oavsett hur jag vrider kylaren. Kylaren kan också blockera det översta pci-express platsen ifall man har otur, vilket jag hade när jag testade den.

 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid