Viewsonic har skapat sig ett namn för sin utveckling och lansering av extremt snabba LCD-paneler. Vi har tittat närmare på en av de snabbaste modellerna i form av VX924 med en responstid på blott 3ms.

Viewsonic har varit en av de ledande tillverkarna på LCD-marknaden det senaste året och mest väsen har man gjort på grund av sina snabba LCD-paneler. ”Responstidskriget” som vi rapporterat ofta om här på NordicHardware har ibland fått nästan överdrivna proportioner, men frågan är hur mycket substans det ligger bakom de upptrissade specifikationerna.

I detta test kommer vi kika närmare just på Viewsonics vapendragare i kampen om alla gamers, deras VX924 med en responstid på 3 ms. Man angav tidigare 4 ms för denna skärmen, men har nu mätt den igen och numera anser man att den är en 3 ms skärm. Ett intressant förfarande som vi tidigare debatterat i nyhetsartiklar här på NordicHardware. Nu är det dock dags för VX924 att bekänna färg och inte minst responstid.


Följande specifikationer har hämtats från Viewsonics hemsida samt manualen.

 


Specifikationer – Viewsonic VX924
Storlek
19″ (376,32 x 301,6 mm)
Pixel Pitch 0,294mm
Paneltyp TFT Activ Matrix LCD
Kontrast 550:1
Betraktningsvinkel 160(H)/160(V)
Ljusstyrka 270 cd/m2
Responstid 3ms (grå-grå), 4.8ms(svart-svart)
Upplösning 1280 x 1024
Färger 16,2 miljoner (6-bit + 2-bit FRC)
Analog anslutning D-Sub (RGB, 75 Ohm)
Digital anslutning DVI-D (TMDS, 100 Ohm)
Horisontalfrekvens 30-82 kHz
Vertikalfrekvens 50-85 Hz
Tilt Ja, 5 grader upp, 20 grader ned
Pivot Nej
Höj/sänkbar fot Nej
VESA standard 100 x 100 mm
Meny OSD, 9 språk (ej svenska)
Strömförbrukning 35 W (<1 W i standby)
Nätdel Integrerad (100-240V, 50-60 Hz)
Högtalare Nej
Mikrofon Nej
USB-portar Nej
Mått (B x H x D) 431 x 468 x 201 mm (med stativ)
431 x 370 x 66 mm (utan stativ)
Vikt 6,7 kg (med stativ)
5,3 kg (utan stativ)
Garanti 3 år

Det vi kan konstatera direkt är att specifikationerna på superlåga 3ms responstid gäller för mätningen grå till grå, mendan vid svart till svart ligger värdet på 4,8 ms. Det är åtminstonde ärligt av Viewsonic att inte göra någon större hemlighet att det egentligen med handen på hjärtat rör sig om en 5 (4,8) ms-skärm, även om det vid första ögonblick låter för bra för att vara sant. Värt att kommentera är att många andra tillverkare endast anger grå-till-grå värdet.


Standarder


BSMI, VCCI, CCC, PSB, C-Tick, CE, GS, Ergo, PCBC, Gost-R/Hygenic, SASO, TCO’99, UL/cUL, FCC-B, ICES-B, NOM, TUV-S, Energy Star.


Följande tabell visar vad som följde med i förpackningen.

Innehåll
Bildskärm
Bruksanvisning
Guide för snabbinstallation
DVI-videokabel
VGA-videokabel
CD-ROM-skiva (programvara, bruksanvisningar mm)
Garantikort

Installation

Koppla in sladdarna och installera drivrutinerna. Det är ungefär vad som krävs av användaren idag, inga konstigheter med andra ord. Den medföljande skivan innehåller drivrutiner och en manual, inget märkvärdigt.




Fysiska inställningar


Det enda du kan ställa in är egentligen skärmens lutning, vilket i praktiken räcker ganska långt. Det går ganska trögt att vrida skärmen och det knakar friskt under tiden, men väl i rätt läge rubbas den inte i första taget. Den är väldigt stabil i Z-led, men något vickig i X-led. Något jag saknar är inställning i höjdled, då skärmens fot är ganska hög och i mitt fall så sitter jag vid ett datorbord med tangentbord och mus i en lägre position än själva skärmen, så kommer den något högt upp. Annars så inger själva foten ett mer stabilt intryck än själva skärmen som avger lite bräckliga ljud då man klämmer på den. Foten är en betydligt stabilare konstruktion, men dess utforming medger ingen rotation av skärmen, utan man får snällt vrida på hela paketet om man önskar att vrida skärmen. Återigen så är det inget stort bekymmer för en normal användare som ställer in skärmen en gång för alla och sedan har den där. Bilderna nedan visar skärmens maximala lutning framåt och bakåt.



OSDn känns lite gammaldags, det finns betydligt fräschare utformning på andra monitorer idag. Det saknas inga inställningsmöjligheter för hemanvändaren, men ett något smidigare och mer uppfräschat gränssnitt hade inte varit fel. Något som gäller betydligt fler monitorer än just Viewsonic och VX924.

 


Hurvida designen faller en i smaken är som vanligt en personlig sak, men vi ska på denna sidan försöka kommentera utseendet, dess funktioner och kvalitén i alla avseenden utom just bildegenskaperna, det kommer längre fram i recensionen. Annars så gäller det såklart att skapa sig en egen uppfattning av bilderna i hela recensionen.



Utseende


Skärmen bjuder inte på några utseendemässiga överraskningar. En kombination av svart och silver möts i en relativt hög konstruktion. Jag uppskattar den svarta ramen runt bildytan som gör att man slipper de flesta reflektioner i plasten som man ser på vissa andra skärmar. Vi finner vidare totalt fem knappar placerade på fronten mot användaren. Det gör det lätt att se skillnad och komma åt dem, men å andra sidan är det kanske designmässigt en nackdel, det blir ett mindre rent intryck helt enkelt. Skärmen känns något mer påkostad än t.ex. Samsungs 930BF vi recenserade senast, värt att nämna är t.ex. ViewSonic-loggan som är utstansad tillskilnnad mot Samsung som bara tryckt/målat sin logga på framsidan.


 

Byggkvalitet

Viewsonics mål är inte att bygga en supersolid skärm. Det handlar mera om en kompromiss mellan fina spelprestanda och en inte allt för saftigt pris. Totalintrycket skulle jag vilja säga landar något över medel, med vissa undantag. Det första är platsluckan på baksidan som man anväder för att dölja kabelanslutningarna. Med både ström-, digital- och analogkablarna anslutna är det väldrigt svårt att få det att sitta snyggt på plats, kablarna får helt enkelt dåligt plats. Nu kanske man väljer att skippa skyddet helt och slipper bekymra sig för detta.. Vidare så är det som jag tidigare nämnt under själva inställningsögonblicket som man upplever en viss bräcklighet. Men när väl skärmen står på plats så ger den ett gott kvalitetsintryck.


Extra funktioner

Precis som de tidigare skärmar vi testat så är detta en helt naken monitor, utan några usb-portar, högtalare eller annat godis. På gott och ont. Det du kan göra med skärmen är att ta av ett bakre skydd/hölje som täcker bildskärmns- och strömkablarna.



Anslutningar

Skärmen har digital och analog anslutning. Testerna görs i huvudsak med den digitala anslutningen då inget annat nämns. Kvaliten på den analoga anslutningen behandlas i ett separat avsnitt längre fram i recensionen.


Hårdvaran spelar mindre roll när det är en skärm vi recenserar (undantaget grafikkortet), men mjukvaran kan vara av större intresse. Nedan följer samtliga specifikationer för systemet.

 

Testsystem
Hårdvara
Processor:
AMD AthlonXP 2800+ Barton (2,087 GHz)
CPU-kylare:
Zalman CNPS6000-CU / 120mm Papst@1100rpm
Moderkort:
Abit NF7-S v2.0
RAM:
A-DATA 2×1024 MB DDR400 CL2.5 Dual-Channel
Grafikkort:
ATI Radeon 9600 PRO (128 MB, 400/300 MHz)
Hårddisk:

2×160 GB Seagate Barracuda 7200.7 SATA (RAID0)
200 GB Seagate Barracuda 7200.7 PATA
LaCie
P3 250 GB Extern USB2.0

Optisk enhet:
NEC ND-3510 DVD+/-RW
Nätverk:
D-Link DWL-G520 108Mbps SuperG WLAN
PSU:
Antec True Power 380W / ADDA 80mm @ 1300 RPM
Chassi:
Antec Sonata MkI
Monitor:
ViewSonic VX924
Mjukvara
Operativsystem:
Windows XP Professional SP2
Upplösning:
1280x1024x32bit, 60Hz
Drivrutiner:
Omega 2687
DirectX 9.0c
Testprogram:
Nokia Monitor Test v1.0a
Spel:
Serious Sam 2
Need for Speed Most Wanted
Filmer:
Lord of the Rings – The Return of the King (720p)

Vi har valt två klassiska spel som får representera de flesta krav ett spel kan ställa samt valt en film i HD-format för att garantera att skärmen får visa vad den går för.


Följande tester ska försöka vara så objektiva som möjligt och det är Nokia Monitor Test v1.0a som använts i stor utsträckning. Det är ett enkelt litet program som testar egenskaper som ljusstyrka, kontrast, konvergens, färger, döda pixlar mm.

Ljusstyrka och kontrast

Skärmens ljusstyrka på 270 cd/m2 kan se aningen låg ut om man bara jämför specifikationer, men det ska räcka gott för de flesta användare. Kontrasten skulle man kunnat förvänta sig vara något högre än de 550:1 som ViewSonic anger, men faktum är att det är tagit i underkant, för skärmen har faktiskt goda kontrastegenskaper, åtminstonde presterar den över vad man kan förvänta sig av de angivna specifikationerna.


Ljusgenomsläpp

Ljusgenomsläpp, eller svärta, är inte LCD-teknikens starka sida. Vid en helt svart bild ser man helt klart genomsläpp vid alla kanterna. Svärtan är inte den jämnaste jag sett heller. Ett märkligt fenomen är att ljusgenomsläppet i överkanten träder fram mycket tydligt då man ser på skärmen ovanifrån.


Konvergens

Den höga pixel-pitchen gör att det nästan inte uppstår några som helst konvergensfel vid ett sådant testmoment. I pratiken spelar detta mindre roll för oss normala användare i vilket fall.


Färger

Skrämen har ett färgdjup på 6-bitar och kan visa totalt 16.2 miljoner färger. Jag upplever inte färgerna som något utmärkande, men de är inte dåliga heller.


Betraktningsvinkel

Betraktningsviklarna är specificerade till 160 grader i både horistontal- och vertikalled. Redan vid en liten förflyttning i sidled börjar man se en mättnad i bilden och att färgerna beter sig konstigt. När man sedan går vidare ut till 180 grader händer det inte så väldigt mycket mer egentligen. Helhetsintrycket är ändå en bra bit under medel, på gränsen till underkänt. Jag tycker man kan förvänta sig mer av en skärm i den här prisklassen år 2005, även om det är en gamer-inriktad modell. Det blir dessutom förvånansvärt stora färgförändrignar då man betraktar skärmen från någon annan vinkel än framifrån.

Analog mot digital

Skärmen finns bara i en version, med både digital och analog anslutning. Något vi ofta sett är att man lagt allt krut på den ditala ingången och i princip bara slängt dit någon analog ingång. På denna punkten klarar sig VX924 förvånansvärt bra. Den analoga ingången går att använda som ett bra alternativ till den digitala om situationen skulle kräva det. Bilden tycks vara skarp o fin, inte alls så suddig som det ibland kan bli med lite sämre analoga ingångar.



Följande är subjektiva bedömningar som handlar om hur jag upplevt skärmen i några olika situationer.


Spel

Serious Sam 2

Uppföljaren till spelet som väckte den gamla "springa omkring och skjuta ner horder av fiender"-genren är här. Hjärndöd action även kallad.

Precis som med Samsungs 930BF vi testade sist så är detta en skärm med gamers som största målgrupp. Den låga responstiden gör att skärmen inte har några som helst problem att hänga med. I snabba spel hinner man helt enkelt inte lägga märke till så mycket annat. Även i menyer etc så klarar du dig bra med skärmen, allting är skarpt o fint. Som sig bör är det smärtfritt att spela även i andra upplösningar än native-upplösningen.

Need for Speed: Most Wanted

Det hetaste bilspelet för tillfället? Need for Speed-serien verkar vara omåttligt populär och Most Wanted är ytterligare ett i raden.

Självklart har en gamerskärm som denna inte några problem med att hänga med i svängarna. Det finns väldigt snabba sekvenser i spelet, speciellt när du tar snabba svängar är det mycket information som ska passera, något som VX924 dock hänger med bra på. Menyerna innehåller mycket detaljer, en hel del rörliga moment i bakgrunder och text. Återigen är här inga direkta begränsningar hos skärmen.


Film

Låg responstid betyder att du slipper jobbiga eftersläpningar i bilden när du ser på film, men det har inte varit något stort problem på varken 8 eller 12 ms-skärmar å andra sidan. Idag spelar färger, kontrast och svärta betydligt större roll.



Filmen jag valt denna gången är den sista delen i Sagan om Ringen-triologin, i HD-format (720p). Filmen håller en av de högsta bildkvalitéer jag någonsin sett. Bilden upplevs inte tyvärr inte som helt pefekt på skärmen. Man får aldrig till den där optimala inställningen mellan färger, kontrast och ljusstyrka, det är svårt att hitta lugn och balans i bilden. Enskilt går det att få till bra, men det är alltså helheten som trots allt blir lidande. Jag tror heller inte att målet med denna skärm är att skapa den ultimata filmskärmen, utan det är som jag påpekat tidigare en gamer-skärm.


Precis som Samsungs 930BF som vi skrivit om tidigare riktar sig även Viewsonics VX924 mot gamers. Den försöker locka med sin finfina responstid på 3 ms, som dock egentligen är 4,8 ms (svart-svart) och vi har svårt att få ett riktigt samlat helhetsintryck.
år att få tag på för strax under 4000kr, så det är inget problem att hitta en billigare 19-tummare, men att kalla den för dyr kan man inte göra. Vad får man för pengarna då? Låg responstid lockar man med och visst får du det. Vad man framförallt inte får är bra betraktningvinklar eller en bra och jämn svärta.
Något jag även försökte antyda till sist då vi tittade på Samsungs 930BF var det att hystering kring låga responstider gått något till överdrift, vilket jag står fast vid. Jag tvivlar inte på att skärmen inte uppfyller sina specifikationer, men vem behöver denna låga responstid i praktiken? Jag tycker dessa gamer-skärmar tappar för mycket övrig prestanda, åtminstonde för min smak. Jag tror tyvärr att många köper denna skärm på specifikationerna, när de förmodligen hade kunnat hitta en bättre skärm för pengarna/ändamålet. Rådet är som ofta att om möjligheten finns skapa sig en egen uppfattning om skärmen räcker till dina behov. Varför inte kika på en lite mer påkostad 17-tummare?

 


Viewsonic VX924


Positivt:
+ Låg responstid
+ Bra analog ingång

Negativt:
– Dåliga betraktningsvinklar
– Ljusgenomsläpp i ovankant
– Tveksamt totalintryck

Jag vill passa på att tacka Viewsonic som bidragit med skärmen till denna recension.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid