BenQ XL2420G

Benq_XL2420Gi_001

Benq XL2420G
Storlek 24 tum
Paneltyp TN
Upplösning 1920 x 1080
Maximal uppdateringsfrekvens 144 Hz
Kontrastförhållande 1000:1
Responstid 1 ms (GTG)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
2 x HDMI
1 x DVI-D
Ljud Line-in
Hörlursutgång
USB 2 x USB 2.0
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Vridning
Lutning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x DVI-D
1 x USB (A-B)
Strömförsörjning Inbyggt nätaggregat
Strömförbrukning Anvädning: 26W
Standby: 12W
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

 

Byggkvalitet och finesser

Benq XL2420G har ett utseende som påminner om tidigare spelskärmar ur Benq:s XL-serie. Designen är kanske inte den mest stilrena, men där finns många genomtänkta funktioner som till exempel en hänganordning för hörlurar på skärmens baksida och ett väl tilltaget hål för kabeldragning. Konstruktionen känns gedigen rakt igenom, men användandet av plast gör sig påmint på sina ställen. Skärmen har stöd för VESA-fäste och kan därför användas för till exempel flerskärmslösningar, eller om man helt enkelt vill ha upp den från skrivbordet. Dock är plastramen runt skärmpanelen ganska tjock, något som vi tycker är synd. Vid hantering får man ett rätt så plastigt intryck även om plasten man har använt är matt och av godkänd kvalité.

Benq_XL2420Gi_007
Foten som skärmen står på är av samma matta plast som resten av skärmen och står stabilt på bordet. Storleksmässigt är den sparsamt designad och man har valt att gå på bredden istället för på djupet för att få så bra stabilitet som möjligt. Detta är en bra lösning som fler skärmtillverkare borde titta på.

Benq_XL2420Gi_003
Till skärmen följer det med en liten kontrolldel, kallad S-switch som är till för att kontrollera OSD-menyn – denna verkar dock inte fungera när skärmen använder sig av G-sync, vilket vi finner lite egendomligt. S-switch kan med fördel fästas vid sidan av skärmfoten via magneter och ger ett ganska sömlöst utseende, även om själva kontrollen är plastig och bryter av lite med sin röda färgnyans. Även utan kontrollen är OSD-menyn lätthanterlig med knappar på skärmens högerkant. Menyn visar tydligt vad varje knapp gör, så det finns väldigt lite risk för förvirring och skärmen har många bra inställningsmöjligheter vilket är trevligt att se. Bland annat kan man ändra mellan tre olika färgtemperaturer samt ställa in RGB individuellt om så önskas. Det finns även en funktion som Benq kallar “Blur Reduction” och tanken med den är att den ska motverka den suddiga känslan som kan uppstå i spel där man behöver göra snabba manövrar. Man ska dock ha i åtanke att skärmen ej kan leverera 144 hertz med Blur Reduction aktiverat, utan man är i det fallet begränsad till maximalt 120 hertz.

Benq_XL2420Gi_004
Den mest intressanta funktionen är att man kan ändra mellan klassiskt läge och G-sync. I klassiskt läge skärmen utnyttja samtliga skärmingångar som skärmen erbjuder, HDMI, DVI och Displayport. I G-syncläget kan enbart Displayport användas. Detta är en funktion som verkligen uppskattas och liknande funktioner borde finnas på andra G-syncskärmar. Utöver skärmingångarna så kan skärmen även agera USB-hub med två stycken USB 2.0-portar.

Benq_XL2420Gi_005

Bildkvalitet

Benq XL2420G är utrustad med en TN-panel med en maximal upplösning på 1920×1080 som är lite av en blandad påse. Färgåtergivningen är inte i toppklass, utan vi uppmätte ett deltaE-medelvärde på 4,1 och ett maxvärde på 9,9 i standardutförande. Efter kalibrering sjönk både värdena till 2,9 respektive 6,1. Med andra ord inga spektakulära resultat men ändå godkända för en TN-panel. XL2420G är trots allt inte en skärm som är ämnad åt den som vill sitta och redigera foton, det är en renodlad spelskärm och för det ändamålet duger panelen utmärkt, särskilt när det kommer till färgstyrkan och svärtan.

Betraktningsvinklarna är smått fantastiska för att komma från en TN-panel, med minimalt med färgskiftning i både höjdled och sidled.

Benq_XL2420Gi_008
Vid en mätning av ljusstyrka levererade XL2420G maximalt 300 candela per kvadratmeter, mer än tillräckligt högt för en spelskärm av den här kalibern.

Användning – spel

När det kommer till Benq XL2420G så finns det inte mycket mer att prata om än spelprestanda. Det är som väntat inga problem att kolla på film eller arbeta med enstaka dokument på skärmen, men XL2420G är i slutändan en renodlad spelskärm och det märks inte minst på de tekniker de har valt att implementera i skärmen men också på den upplevelse man får.

Flytet man får med G-sync i 144 hertz är någonting vi varit imponerande av sedan en tid tillbaka och den uppfattningen ändras inte när man spelar på XL2420G. Som vanligt med G-sync försvinner alla spår av tearing och stuttering i spelen och upplevelsen är riktigt fin. Som vi nämnde innan ger TN-panelen ett riktigt gott intyck för just gaming, färgerna är starka och vibranta, något som uppskattas av många spelare.

Strömförbrukning

Benq XL2420G drar 26 watt vid både skrivbordsanvänding och filmtittande. I standby drar skärmen 12 watt vilket är högt men ligger i linje med andra skärmar med G-sync vi har testat – G-Syncmodulen tycks driva upp skärmens viloförbrukning markant.

Omdöme

Benq XL2420G är en renodlad spelskärm som presterar extremt bra för det ändamålet. TN-panelen presterar riktigt bra i spel och har betraktningsvinklar som imponerar. Byggmässigt har vi ingenting att klaga över, även om det inte är en solklar fullpoängare. Möjligheten att skifta mellan G-sync och klassikt läge för användning av fler skärmportar är en riktigt intressant funktion som vi gärna ser fler tillverkare implementera.

Benq_XL2420Gi_006
Allt som allt är Benq XL2420G en riktigt kompetent spelskärm med unika funktioner. Det som brister är den höga prissättningen som inte riktigt gör skärmen till ett prisvärt köp. Detta är förhoppningsvis något som Benq kommer att ändra inom en snar framtid.

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jonas BergkvistDexsterSkuggan7Flyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zhu
Gäst
Zhu

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
Medlem
DST

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Gäst
Yarakarandin

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Gäst
Tobias Solem

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var ”- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i ”ja rutan”

Flyfisherman
Medlem

Dubbelpost

Flyfisherman
Medlem

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Patrik
Medlem
Patrik

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Patrik
Medlem
Patrik

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

Medlem
Calle2003

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Gäst
Dexster

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Gäst
Jonas Bergkvist

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.