ARTIKEL  DFI var en av moderkortstillverkarna som axlade den mantel abit lämnade ifrån sig när man lämnade moderkortsmarknaden under 2008. Tillverkare med fokus på entusiaster fångar alltid våra hjärtan, men tyvärr har det återigen visat sig vara en allt för tuff marknad.

Abit hade sedan början av 2000-talet varit det företag som personifierat satsningen på överklockare och entusiaster. För nästan varje generation av processorplattformar höjde man ribban med nya funktioner och optimeringar för entusiaster. Abit gjorde sällan dåliga produkter, men kunde som en relativt liten tillverkare inte hävda sig på den stora marknaden och gick till slut i konkurrs.

DFI blev det nya abit och trots sin satsning på den integrerade marknaden är det deras LAN Party varumärke som man oftast förknippas med. Moderkort i LAN Party familjen försågs med drösvis av funktionalitet och var även väl rustade för entusiaster. Tyvärr visade det sig att även DFI hade svårt att hävda sig mot de stora drakarna på marknaden som alla börjat satsa hårdare på entusiaster och överklockare de senaste åren.

hybrid
DFI Hybrid var en av tillverkarens fler
innovativa produkter.

DFI LAN Party gick med förluster och även om företaget höll god min utåt beslutade man sig att lägga ner sin verksamhet under årsskiftet 2010. Det slutgiltiga beslutet kom lagom efter att DFI hoppat på som en av sponsorerna till det rekordstora Svenska Mästerskapet i Datorprestanda och Överklockning här på NordicHardware. [Notis: Det ska noteras att denna information inte frakom förrän efter våra diskussioner med DFI om utsändandet av priser för SMPC2009.

Utan någon förvarning försvann våra kontaktpersoner på DFI och när det efter SM var dags att skicka ut vinster till våra vinnare blev vi smått chockade när DFI till en början inte ens ville kännas vid sin medverkan i SMPC2009. Efter att vi bevisat avtalet med tidigare kontakter på DFI vägrade istället moderkortstillverkaren att skicka några produkter, trots att man skriftligen bekräftade att man tidigare avtalat att skicka ett visst antal produkter till vinnare i SM. Vid detta tillfälle hade vi fortfarande inte fått någon indikation från DFI att LAN Party-avdelningen skulle läggas ner och vi var milt sagt upprörda över företagets hantering av situationen.

Efter många och långa e-post konversationer slutade det med att DFI gick med på att skicka knappt hälften av de avtalade vinsterna, vilket slutade med att fyra vinnare i tävlingen fick sitta helt utan vinster från DFI.

Vi har under 8 års arrangerande av Svenska Mästerskapen i datorprestanda och överklockning aldrig missat att skicka ut ett pris och tidigare i sommar lyckades vi få till en lösning med moderkortstillverkaren ASUS för att hålla detta intakt.

ASUS hade redan visat sitt stöd för tävlingen och överklockare i Sverige genom att plocka samman två monsterdatorer för drygt 40 000 kronor stycket till vinnarna i två av våra kategorier. Men när vi kontaktade ASUS och förklarade att fyra av våra SM-vinnare blivit strandsatta på grund av en ett brutet sponsoravtal var man inte sena att ställa upp.

ASUS som levererar några av de tyngsta moderkorten på entusiastmarknaden, vilket tydligt syns i vår SMPC2009 statistik, ville fortsätta främja entusiaster och överklockare i Sverige varpå man omgående hjälpde oss med ersättningsprodukter till vinnarna i SM.

P7P55D-DELUXE
ASUS P7P55D Deluxe var ett av moderkorten som fick täcka upp efter DFI

ASUS moderkort skickades ut till vinnarna i början av sommaren och vi har under de senaste veckorna sökt DFI för en officiellt kommentar kring LAN Partys framtid. Tillverkaren är fortfarande tystlåten men från en anonym källa på företaget kunde vi få följande kommentar.

“There will be no more Lan Party boards anytime soon. An era has likely passed.”

Trots att både NordicHardware och våra SM-deltagare farit illa på grund av moderkortstillverkaren kan vi inte låta bli att känna medlidande när ännu en tillverkare som satsat på entusiastmarknaden går i graven. Men nu ser vi istället fram emot SMPC2010 och nya utmaningar för överklockare i Sverige.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
GooglahShlumpenAnton KarmehedTempelaov Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Twelve

Alltid tråkigt när företag som levererar shyssta produkter försvinner.

Jag var själv ett abit fan dock han jag missa ganska mycket de gjort pga att jag inte var intresserad av överklockning på den tiden.

aov
Medlem
aov

Tycker ASUS är värda ett stort eloge för sitt insats.

Har själv ägt både ABIT och DFI moderkort, även om jag inte överklockade så fanns det möjlighet och bägge höll bästa kvalité.

Finns en klar fördel med att välja en välkänd tillverkare, även om moderkortet kostar några hundralappar mer så brukar systemet bli stabil pga de komponenter som används och de tillverkas efter ett helt annan standard då man förväntar sig att de skall klara överklockning.

Titta gärna på tester och kundrecensioner men i slutändan så är varumärket och support minst lika viktigt, då de ej vill förknippas med dåliga produkter.

Tempel
Medlem
Tempel

Tråkigt, mindre konkurrens och mer likriktning är aldrig bra. Dock kan jag som 40+ gubbe tycka att färgsättningen var lite väl fjortisstyle på deras modermodem.

Shlumpen
Medlem
Shlumpen

Moderkortet i mitt första hembygge var ett LAN Party. Jag var aldrig någon överklockare, det var snarare de balla färgerna och den stora mängden tillbehör som fick mitt 15-åriga jag att välja DFI.
Mycket trist att de tvingas stänga.

Googlah
Medlem
Googlah

Mycket tråkigt. Som andra har sagt var DFI och Abit verkligen kanon på bra produkter, särskilt vid överklockning. Mitt första moderkort var ifall det är bekant, Abit BH6 med en PIII 450 MHz prolle. Bra grejer på den tiden. Gillar inte alls ASUS 🙁 Isåfall lägger jag min röst på Gigabyte.