Marvell 88SS1074, Dynamic Write Acceleration och Adaptive Thermal Monitoring

Marvell 88SS1074

Historiskt har Crucials M-enheter alltid använd Marvells kontrollerkretsar och sedan har man utvecklat en egen firmware inhouse. Så även denna gång men med små skillnader mot tidigare. Man har tidigare använt sig av Marvells kraftigaste kontrollerkretsar med 8 kanaler. Nu använder man istället Marvell 88SS1074 som är en kontrollerkrets som primärt är inriktad mot budget och mellanklass marknaden.

mx300_controller_diagramMarvells mål med 88SS1074 är inte att slå nya hastighetsrekord (vilket är svårt med SATA) utan istället tillhandahålla bra prestanda till lägre strömförbrukning och lägre pris. Därför använder man sig av endast 4 kanaler och man har givetvis även stöd för DeviceSleep (devslp). Kontrollern är också tillverkad på Microns 28 nm-CMOS tillverkningsteknik för ännu lägre strömförbrukning. Den är också designad att vara så kostnadseffektiv som möjligt och har därför stöd för Marvell NandEdge, som är Marvells implementation av LDPC-ECC. Detta gör att minneskretsar som är tillverkade på 16/15 nm kan användas även i TLC-läge med god livslängd. Kontrollern har givetvis stöd för alla moderna minneskretsar och då även 3D-Nand som följer både Toggle och ONFI standarderna.

Dynamic Write Acceleration

Som alla andra TLC-baserade SSD-enheter som finns idag använder sig Crucial MX300 av en SLC-cache för att lagra data i SLC-läge. Detta är möjligt på grund av att klient-belastning ofta utförs i kortare sessioner och att enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Om all data som ska skrivas till enheten lagras i en SLC-cache först (SLC är betydligt snabbare än TLC) kan informationen sedan skrivas till TLC när enheten är i vila. Under den tiden kan man även slå ihop flera små skrivningar till en större och på det sättet minska write amplification och belastningen på minneskretsarna. En SLC-cache är nästan ett måste på en TLC-enhet, både på grund av att det ökar enhetens livslängd, men också för att prestandan blir betydligt bättre och strömförbrukningen blir lägre.

Microns version av detta kallar man för Dynamic Write Acceleration och det introducerades redan med MX200. Då var det dock endast aktiverat på de mindre modellerna och gjorde egentligen ingen större nytta eftersom MX200 använder sig av MLC-Nand. Det borde därför göra betydligt större nytta med MX300. Till skillnad från konkurrenternas lösningar är Microns SLC-cache helt dynamisk. Hur stor den är, var den är och hur mycket som som ska skrivas till TLC, beror helt på vilken typ av belastning som enheten utsätts för. Men generellt säger man att ju mer ledigt utrymme som finns ledigt, desto större del kan köras i SLC-läge. Vi vet ej om DWA kommer att vara aktiverat på alla modeller av MX300. Men vi vet att det är aktiverat på 750GB-modellen som vi testar idag.

Adaptive Thermal Monitoring

Precis som många andra SSD-enheter har Crucial MX300 inbyggt skydd mot överhettning som man valt att kalla för Adaptive Thermal Monitoring. Funktionen använder en sensor som sitter på kretskortet för att känna av enhetens temperatur. När temperaturen når 75 grader börjar kontrollern att lägga in fördröjningar mellan olika kommandon som körs på enheten vilket gör att strömförbrukningen (och därmed värmeutvecklingen) minskar för både kontroller och minneskretsar. Hur långa dessa fördröjningar är beror helt på hur varm enheten är. Ju varmare enheten är, desto längre blir varje fördröjning. När temperaturen går under 73 grader börjar enheten jobba som vanligt igen. Om temperaturen fortsätter att öka och går över 90 grader så kommer enheten att stänga av sig själv för att skydda komponenterna.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Gustav GagerGlaring_MistakeStormensebroken Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
broken
Gäst
broken

Ja den låter bra på pappret, men håller med recensenten om att ssd:n borde vara i budget segmentet.

Sen synd att ni inte har syntetiskt test, så man kan mer jämföra olika modeller mot min egen ssd.

Stormense
Medlem
Stormense

Har SSD som lagringsdiskar för spel och Virtuella datorer så där är inte hastigheten prio ett. Att de är tysta är det viktigaste då jag störs av mekaniska diskars ljud. I dagsläget gör det denna SSD ganska ointressant för mig och OCZ Trion 150 480 GB mycket intressantare att utöka min ”striped volume” av mina gamla SSD: er-

Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Ni säger att 850 EVO troligen använder sig av BCH ECC.
Jag frågade tidigare om 750 EVO använde sig av LDPC ECC eftersom jag läst att den inte bara använde sig av det utan också ärvt det från 850 EVO.
Vad får er att tro att 750 EVO använder sig av LDPC och 850 EVO av BCH?

Ni säger att bara BX200 presterar sämre i sekventiell läsprestanda än MX300 men det ser ut att vara MX200 och inte BX200.

Och jag undrar om ni vet säkert att ADATA gått över till Micron 16nm TLC NAND i SP550?