Intro

I två år har Samsung varit ensamma med 3D-Nand. Nu är det slut med det och Micron (Crucial) rullar ut sin första SSD, Crucial MX300, med sitt eget 3D-nand.

För några månader sedan så testade vi den senaste SSD-enheterna från Crucial i form av BX200. Det var en av de långsammaste enheterna som vi testat, men trots det så har Crucial alltid haft ett bra rykte om att ge duglig prestanda till ett dugligt pris och enheter som sällan krånglar. Idag testar vi ytterligare en enhet från Crucial, i form av MX300 – Crucials toppmodell. MX300 har en hel del nyheter som gör denna enhet lite extra intressant. Men för att kunna prata om nyheterna så måste vi först prata lite om Nand-flash i största allmänhet.

Svårare att krympa flashtekniken

Nand-flash har många fördelar jämfört med andra lagringslösningar. Det är förhållandevis snabbt, billigt och effektivt. Dessutom saknas det helt rörliga delar och den fysiska storleken gör att vi kan bygga in det även i våra allra minsta prylar. Det gör Nand-flash till ett bra lagringsmedium för laptops, telefoner och surfplattor, men också för stationära datorer och servrar. Den stora nackdelen med nand-flash är att minneskretsarna kan bara skrivas X antal gånger. Och för att minneskretsarna ska ha mer kapacitet och kosta mindre måste varje minnescell göras mindre.

Till skillnad från GPU:er och CPU:er är det inte bara fördelar med mindre tillverkningsteknik. Ju mindre tillverkningsteknik som används, desto sämre livslängd får Nand-flash och i många fall också sämre prestanda. Samtidigt måste vi minska kretsarna för att kunna tillverka mer lagring till ett lägre pris. Men nu börjar vi närma oss slutet av vad som är fysiskt möjligt.Applied-3D-Flash

I skrivande stund har Samsung minneskretsar på 16 nanometer (nm), Micron 16 nm, SK Hynix 16 nm och Toshiba 15 nm. Dagens moderna kontrollerkretsar använder också avancerad felkorrigering (ECC) för att kunna använda minneskretsar med sådan liten tillverkningsteknik. Trots det tror man att det kan gå att minska tillverkningen ytterligare en, eller kanske två gånger till. Efter det går det inte längre, och vad ska vi göra då?

Vi behöver fortfarande billigare Nand-flash för att kunna få enheter med högre kapacitet och lägre priser. Det finns en hel del intressanta tekniker för att ersätta Nand-flash men ingen av dessa är i närheten av massproduktion och det kommer dröja många år innan de når marknaden. Intel/Microns 3D-Xpoint är kanske den teknik som kommit längst, men det kommer nog dröja ett bra tag innan vi hittar dessa i konsumentprodukter till samma pris som dagens Nand-flash. Frågan blir då, vad gör vi? Svaret är 3D-Nand

5 KOMMENTARER

  • Ja hade denna släppts som BX300 så hade det nog varit bättre.
   Angående syntetiska test så är sekvemntiell/slumpmässiga resultaten gjorda med IOMeter och ganska lätt att återskapa. Resultat som ASSSD, CDM och liknande säger tyvärr inte så mycket om prestandan. Det är därför många tillverkare gärna visar upp sådana resultat.

 1. Har SSD som lagringsdiskar för spel och Virtuella datorer så där är inte hastigheten prio ett. Att de är tysta är det viktigaste då jag störs av mekaniska diskars ljud. I dagsläget gör det denna SSD ganska ointressant för mig och OCZ Trion 150 480 GB mycket intressantare att utöka min “striped volume” av mina gamla SSD: er-

 2. Ni säger att 850 EVO troligen använder sig av BCH ECC.
  Jag frågade tidigare om 750 EVO använde sig av LDPC ECC eftersom jag läst att den inte bara använde sig av det utan också ärvt det från 850 EVO.
  Vad får er att tro att 750 EVO använder sig av LDPC och 850 EVO av BCH?

  Ni säger att bara BX200 presterar sämre i sekventiell läsprestanda än MX300 men det ser ut att vara MX200 och inte BX200.

  Och jag undrar om ni vet säkert att ADATA gått över till Micron 16nm TLC NAND i SP550?

  • Samsung har inte gått ut med huruvida de använder LDPC eller inte. 750 Evo är jag dock rätt säker på att den använder LDPC på grund av att den använder 16nm 2D-TLC. Vad gäller 850 Evo så är det inte heller något som kommunicerats av Samsung. Men då 750 Evo och 850 Evo delvis använder samma kontroller så är det logiskt att att förutsätta att även 850 Evo har stöd för LDPC (i alla fall i hårdvaran).
   Jag tror inte 850 Evo använde LDPC initialt för att det inte behövdes på samma sätt (V-nand har betydligt fler skrivcyklar än Samsung vanliga platta nand) och för att man hade torligtvis pratat om det på Samsungs årliga SSD Summit.
   Däremot så kan man ha valt att använda LDPC hard-decition i de nyare versionerna av 850 Evo som använder de nyare kontrollerkretsarna (samma som 750 Evo).

   Angående BX200 så har du helt rätt. Det är ett skrivfel. Det ska stå MX200, inte BX200. Det är rättat.

   Ja Adata SP550 finns både med Micron 16nm och SK Hynix 16nm. Det testexempelar som vi fick från Adata inför vårt TLC-dödar test har minnen från Micron. Jag körde igenom alla tester på den enheten och de båda modellerna presterar lika (samtliga tester var inom 1-2% och ingen av dem var konsekvent snabbare än den andra).

LÄMNA ETT SVAR