Intel Skylake blev veckans stora nyhet, och Intels nya plattform är nu till sist ute på allvar. Som uppföljning på vårt djupgående test av Skylake vill vi nu sammanfatta våra tankar och intryck i ett videoklipp – hur har Skylake faktiskt lyckats, och är det värt en uppgradering?

Skylake är sommarens största CPU-lansering, med en ny arkitektur producerad på den 14-nanometersteknik som smygstartats på den mobila sidan under förra hösten och på bredare front under våren. Högre energieffektivitet än Haswell blir ett av slagorden för den nya processorfamiljen, men den som uppgraderar kan även se fram emot mer prestanda, DDR4-stöd och gott om andra godsaker i och med den tillhörande Z170-styrkretsen.

Svart på vitt – vi sammanfattar Skylake

Efter vårt test av Intel Skylake tidigare i veckan har vi såklat en hel del tankar och intryck att vädra, om allt från prestanda och effektivitet till prissättning och konkurrens. Det finns gott om processorplattformar att välja bland i nuläget – bredvid Skylake kan du exempelvis kika på entusiastplattformen Haswell-E, samtidigt som Z97-plattformen inte pensioneras utan utökas med en annan riktigt intressant uppstickare – Broadwell-baserade Core i7-5775C. Vi avrundar veckan med att ta plats framför kameran och ta ett ordentligt snack om Intels senaste plattform!

Vill du hoppa direkt till en specifik sektion i videoklippet kan du klicka på länkarna här nedanför.

00:02 – Introduktion
01:21 – Nyheter och höjdpunkter
04:39
– Jämförelse med andra plattformar
10:55 – AMD på djupt vatten
13:54 – Varför uppgradera till Skylake?
19:55 – Varför INTE uppgradera till Skylake?
22:57 – CPU-guiden i sikte

Glöm inte läsa vårt fullständiga Skylake-test för fler detaljer!

Lägsta pris på Prisjakt.nu
Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
S0urcerr0RCarl HolmbergPer LunqvistEn annan KorvenAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Hett i testlabbet.. bokstavligen eller ordvits? Vissa tester har vart i annan rumstemp? 😉

pa1983
Medlem
pa1983

Tycker det är synd att 6700K kostar nästan lika mycket som 5820K. Förstår inte riktigt poängen där. Sedan missar många också att Z170 fortfarande använder 4st PCi-E 3.0 för DMI bussen mot processorn så man är begränsad till 3.95GB/sek per håll mellan Z170 och CPU. Så dom där 20x extra PCI-E banorna är mest konnektivitet inte bandbredd.Löser många av problemen moderkortstillverkarna hade innan med att man bara kunde använda M.2 platsen eller 1x PCI-E platsen och liknande kompromisser många moderkort led av. Bandbredsöknigen i plattformen kommer från DMI 3.0 som är baserat på PCI-E 3.0 alltså 8GT/s istället för DMI… Läs hela »

Mats Jungsand
Medlem
Mats Jungsand

Tack för den kompletterande infon PA1983.
Om man vill köra en NVMe pcie ssd samt ett grafikkort men inte är intresserad av att överklocka, kan jag då lika gärna köpa ett H170-moderkort med passande cpu som kommer inom en månad?

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

Intels monopol och ockerpriser fortsätter…. 😡 😡 😡
6600k är ca 50% dyrare än min gamla 2500k och är fan inte i närheten av en 50% prestandavinst.
Att prestanda per krona har minskat de senaste 4 åren är ett skämt och är ganska säker på att det aldrig någonsin har hänt tidigare.
Generellt har prestandan per krona fördubblats varannat år, så välkommen till framtiden redan idag Intels monopol och ockerpris Bluff & Båg AB.

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Per Lunqvist”]Intels monopol och ockerpriser fortsätter…. 😡 😡 😡 6600k är ca 50% dyrare än min gamla 2500k och är fan inte i närheten av en 50% prestandavinst.Att prestanda per krona har minskat de senaste 4 åren är ett skämt och är ganska säker på att det aldrig någonsin har hänt tidigare.Generellt har prestandan per krona fördubblats varannat år, så välkommen till framtiden redan idag Intels monopol och ockerpris Bluff & Båg AB.[/quote]Har du kollat vad dollarpriserna för respektive modell var/är nya? Intel har inte höjt priserna, däremot har kronans värde försvagats gentemot dollarn (sen kanske andra saker också… Läs hela »

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

[quote name=”En annan Korven”][quote name=”Per Lunqvist”]Intels monopol och ockerpriser fortsätter…. 😡 😡 😡 6600k är ca 50% dyrare än min gamla 2500k och är fan inte i närheten av en 50% prestandavinst.Att prestanda per krona har minskat de senaste 4 åren är ett skämt och är ganska säker på att det aldrig någonsin har hänt tidigare.Generellt har prestandan per krona fördubblats varannat år, så välkommen till framtiden redan idag Intels monopol och ockerpris Bluff & Båg AB.[/quote]Har du kollat vad dollarpriserna för respektive modell var/är nya? Intel har inte höjt priserna, däremot har kronans värde försvagats gentemot dollarn (sen kanske… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

Hade AMD haft något att konkurrera med hade priserna varit väldigt annorlunda men nu har dom inte det så då blir det som det blir, man kan skylla på hög dollar om man vill men den extremt lilla prestanda ökning på IPC vi sett sedan Sandy Bridge beror enbart på att man inte behöver skeppa högre prestanda till lägre pris. Intel säljer glatt minsta möjliga utveckling till högsta möjliga pris, detta ger den bästa marginalen. Tittar man på priserna idag så förstår man att något har gått snett, precis samma på GPU sidan.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”_AnKaN_”]Hett i testlabbet.. bokstavligen eller ordvits? Vissa tester har vart i annan rumstemp? ;-)[/quote] Hehe testlabbet är temperaturkontrollerat så alla har rostats i samma miljö 😉Men det är mest CPUerna som gått varma, rumstemp på runt 20-grader i övrigt. Angående prestandautvecklingen så är det ju onekligen en effekt av dålig konkurrens men också att det är få konsumenter idag som behöver mer beräkningskraft än vad 2-3 år gamla CPU:er kan leverera. För oss entusiaster och gamers är det ju annorlunda men utan konkurrens från AMD och en hyfsat begränsad målgrupp för riktigt högpresterande kretsar har Intel få incitament att… Läs hela »

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”_AnKaN_”]Hett i testlabbet.. bokstavligen eller ordvits? Vissa tester har vart i annan rumstemp? ;-)[/quote] Hehe testlabbet är temperaturkontrollerat så alla har rostats i samma miljö 😉Men det är mest CPUerna som gått varma, rumstemp på runt 20-grader i övrigt. Angående prestandautvecklingen så är det ju onekligen en effekt av dålig konkurrens men också att det är få konsumenter idag som behöver mer beräkningskraft än vad 2-3 år gamla CPU:er kan leverera. För oss entusiaster och gamers är det ju annorlunda men utan konkurrens från AMD och en hyfsat begränsad målgrupp för riktigt högpresterande kretsar har Intel få… Läs hela »

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Jag har svårt att se varför det för fyra år sen eller så var okej att betala X antal dollar för senaste processorn medan X dollar nu plötsligt skulle vara ocker idag. Man betalar inte enbart för prestanda per krona, man betalar även för prestanda per watt och allt annat lullull som de tar upp i videon. Tycker också att ni missar att ha i åtanke de förseningar Broadwell och nu även Skylake har råkat ut för. Intels utvecklingsbudget har ju inte krympt. Däremot har det blivit svårare att få ut mer prestanda med dagens teknik. Vidare har Intel en… Läs hela »

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

[quote name=”En annan Korven”]Jag har svårt att se varför det för fyra år sen eller så var okej att betala X antal dollar för senaste processorn medan X dollar nu plötsligt skulle vara ocker idag. Man betalar inte enbart för prestanda per krona, man betalar även för prestanda per watt och allt annat lullull som de tar upp i videon. Tycker också att ni missar att ha i åtanke de förseningar Broadwell och nu även Skylake har råkat ut för. Intels utvecklingsbudget har ju inte krympt. Däremot har det blivit svårare att få ut mer prestanda med dagens teknik. Vidare… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Per Lunqvist”][quote name=”En annan Korven”]Jag har svårt att se varför det för fyra år sen eller så var okej att betala X antal dollar för senaste processorn medan X dollar nu plötsligt skulle vara ocker idag. Man betalar inte enbart för prestanda per krona, man betalar även för prestanda per watt och allt annat lullull som de tar upp i videon. Tycker också att ni missar att ha i åtanke de förseningar Broadwell och nu även Skylake har råkat ut för. Intels utvecklingsbudget har ju inte krympt. Däremot har det blivit svårare att få ut mer prestanda med dagens… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack för en fin videosammanfattning! 🙂
Jag kollade på hela och måste säga att det är imponerande att ni inte kommer av er när ni på 26 min väljer att hålla en så informationstät approach.
Som ni säger så hoppas jag att Intel kommer bjuda på mer än en Powerpoint presentation nu i dagarna, och förhoppningsvis så uppdagas lite mer ordentliga förbättringar vi inte fått se så mycket av i dagens benchmarks.
Med namnet Skylake tycker jag inte det är för mycket begärt att förvänta sej lite magi! 🙂