Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer (arkiv)

16

Intel Core i3/i5/i7-6xxx (LGA-1151 - Skylake)

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/artiklar/CPU-Chipset/Svenska_CPU-guiden/fullimages/Skylake_RAM.jpg

Skylake
Lanseringsår 2015
Sockel LGA-1151
Kompatibla styrkretsar Intel Z170
Minneskanaler 2 st
Tillverkningsteknik 14 nm FinFET

Skylake är den i skrivande stund senaste generationen processorer från Intel, baserad på den nya mikroarkitekturen med samma namn och tillverkad med samma 14-nanometersteknik som introducerades med Broadwell under hösten 2014 och på bredare front under våren 2015.

Utöver högre prestanda per klockcykel innebär Haswell en ordentlig utrullning av flera nya tekniker för konsumenter. DDR4-minne är numera en realitet även på konsumentsidan efter att tidigare ha varit exklusivt för entusiast- och serverplattformen Haswell-E, och vi får även se bättre stöd för snabb SSD-lagring i M.2-format samt nya moderkort med USB 3.1.

Skylake lanseras tillsammans med en ny sockel, LGA-1151 och den tillhörande moderkortsstyrkretsen Z170.

Modeller och specifikationer

Modell Kärnor/Trådar Klockfrekvens Turbo Upplåst L2/L3-Cache RAM TDP GPU Pris Testad
i7-6700K 4/8 4,0 GHz 4,2 GHz Ja 1MB/8MB DDR3L-1600
DDR4-2133
91 W Intel HD 530 Product price Ja
i7-6700 4/8 3,4 GHz 4,0 GHz Nej 1MB/8MB DDR3L-1600
DDR4-2133
91 W Intel HD 530 Product price Nej
i5-6600K 4/4 3,5 GHz 3,9 GHz Ja 1MB/6MB DDR3-1600
DDR4-2133
91 W Intel HD 530 Product price Ja

I skrivande stund finns det två lanserade processorer baserade på Skylake. Toppmodellen är Core i7-6700K med 8 megabyte L3-cache, åtta trådar genom hyperthreading och en turbofrekvens på upp till 4,2 gigahertz med en kärna aktiv. Den andra modellen är lillebror Core i5-6600K som är nästan identisk, men kör en lägre frekvens på upp till 3,9 gigahertz, saknar hyperthreading och har 2 megabyte mindre L3-cache. Gemensamt för båda modellerna är DDR4-minneskontrollern med officiellt stöd för 2 133 megahertz samt den nya grafikkretsen Intel HD 530.

Arkitektur

Med Skylake och Z170-styrkretsen introducerar Intel tredje generationen av sitt DMI-gränssnitt i form av DMI 3.0, som ska klara av hastigheter på upp till 8 miljarder överföringar per sekund och som bland annat för med sig stöd för fler tillgängliga PCI Express-kanaler från styrkretsen. Totalt finns det 16 tillgängliga kanaler från processorn och upp till 20 från Z170-styrkretsen. Som konsekvens kommer Skylake och Z170 med bättre stöd för lagring via PCI Express än tidigare, i och med att det finns fler kanaler som kan tillägnas exempelvis SSD-enheter i M.2-format. Numera finns även inbyggt stöd för SATA Express direkt i processorns styrkrets, något moderkortstillverkarna fick lägga till på eget bevåg tidigare.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/CPU-Chipset/Intel_Skylake/fullimages/SkylakeDie.jpg

I de stationära modellerna används grafikkretsen HD 530, som inte är fullt lika kraftfull som den Iris Pro-grafikkrets som sitter i Broadwell. Däremot ska den vara märkbart kraftfullare än motsvarande krets i Haswell, och ett trevligt tillskott är stödet för 4K-upplösning i 60 hertz samt stöd för upp till fem skärmar som kan anslutas samtidigt under förutsättningen att moderkortet har tillräckligt med bildskärmsanslutningar.

DDR4-minnet blir såklart en av de absolut största nyheterna – tekniken debuterade med Haswell-E-plattformen förra året men sprider sig nu även till lägre prisklasser i takt med att själva modulerna faller i pris. DDR4-minnet innebär högre klockfrekvenser och större modulkapaciteter samtidigt som spänningen och därmed effektförbrukningen kan skäras ner.

överklockare kan även glädjas åt nyheten att Intel har kasserat den FIVR-teknik som introducerades med Haswell, vilket innebar att processorn fick inbyggda spänningsregulatorer. Det hade sina fördelar då FIVR gav processorn snabbare kontroll över sina interna spänningar, men som en bieffekt fick Skylake högre temperaturer att handskas med. Dessa är utflyttade i och med Skylake, vilket bör innebära en betydligt mer lätthanterlig värmeutveckling.

Innehåll

Annons

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
-Tjalve-jonatansetJakbobAnton KarmehedCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Michael_Z
Gäst
Michael_Z

Bara massa leksaker. Man ska ha 2 st 2699 =)

Flyfisherman
Medlem

Tummen upp för era guider.

Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂

Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).
Eller missade jag denna?
Mvh

jacozz
Gäst
jacozz

Mastodont review 8)
Men… ni kanske borde kolla igenom siffrorna? En hel del väldigt skumma resultat här.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Hej Flyfisherman, tack för kommentaren! Core i7-4790K är med bland testresultaten, samt dess syskon med låst multiplikator, Core i7-4790 🙂 [quote name=”jacozz”]Mastodont review 8) Men… ni kanske… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Jättekul att du uppskattar våra guider Flyfisherman! Vi kommer att bjuda på fler guider framöver och också andra spännande nyheter på och med sajten så vi är… Läs hela »

metalmumin
Gäst
metalmumin

Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel!

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel![/quote]
Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂
Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver 🙂

jacozz
Gäst
jacozz

# 4 Carl Holmberg
Tex. IGP review på Battlefield 4.
Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8)
På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?

D4lnet
Gäst
D4lnet

Intel Core i7-6600K Är Intel Core i5-6600K

VAdfan
Gäst
VAdfan

FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.

VAdfan
Gäst
VAdfan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!Tack för denna fantastiska artikel![/quote]Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver :)[/quote]Bara en fundering när man kör alla i samma frekvens ni kör 2,9ghz. Skulle resultatet vara likadant om ni körde… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”jacozz”]# 4 Carl HolmbergTex. IGP review på Battlefield 4.Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8) På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?[/quote] Det verkar som att ett fel smugit sig i vår genomsnittsuträkning, de resultaten är såklart inte rimliga. Det var dock isolerat till ett fåtal processormodeller och vi har nu uppdaterat med de korrekta resultaten. Helst hade vi såklart sett att ett sådant fel kommit med över huvud taget, men med närmare 50 olika tester var det tyvärr ett fel som lyckades smyga… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]
Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. 🙂

Jakbob
Gäst
Jakbob

Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.

jonatanset
Medlem
jonatanset

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. :)[/quote]Okej synd att jag precis skapat en annons till min 8350 annars hade jag gärna satt den i systemet igen så ni kunde låna min 9590 någon vecka 😛 Var mest för att den var med på sidan 10 så jag letade som en tok… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Jakbob”]Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.[/quote]Grafikkortet är nog flaskhals i nästan alla test så länge man inte kör alldeles för låg upplösning. Så jag tror inte ett snabbare grafikkort hade förändrat så mycket.