Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer (arkiv)

16

Vad är en CPU och vad gör den?

På den här sidan kommer vi gå igenom en fråga vars svar inte alltid är helt självklart; vad är en processor egentligen och vad gör den? Vi ska såklart redan här passa på och understryka att det är centralprocessorer vi syftar på med ”processor” i den här artikeln, även om en processor kan vara betydligt mer än en CPU, exempelvis en grafikprocessor eller en ljudprocessor. Sistnämnda är skiljer sig dock på många sätt från en CPU, och vi kommer gå igenom skillnaderna mellan CPU och GPU längre fram.

Till det yttre ser de flesta processorer mångt och mycket likadana ut – de levereras på ett kretskort vars undersida har anslutningar (utstickande pins på AMD-processorer och kontaktpunkter på Intel-processorer) för kontakt med moderkortet och ovansidan har en värmespridare. Det finns såklart en hel del variationer i hur stora processorerna är eller hur kretsen under värmespridaren är designad, men på den här sidan kommer vi fokusera på de gemensamma faktorerna.

Wafers

Processorkretsar byggs nästan uteslutande med kisel som utvinns ur sand och arbetas ut till tunna skivor, eller wafers. Dessa wafers behandlas sedan med lager av andra halvledarmaterial och jordarter, varpå transistorer ”ristas” ut med hjälp av en teknik som kallas elektrolitografi, där ytan bestrålas med en laser med kort våglängd. En transistor kan i sin tur något trubbigt beskrivas som en liten strömbrytare som kan slås av och på med hjälp av elektrisk spänning istället för med en mekanisk knapp.

Logiska portar

Transistorer kan länkas samman till logiska portar, små elektriska kretsar som kan behandla en insignal för att ge en viss utsignal baserat på en logisk operation. Ett exempel är en ”OR”-port, med två insignaler och en utsignal. Var och en av dessa signaler kan antingen ha en spänning eller inte ha en spänning, vilket motsvarar värdena 1 respektive 0 – ”sant” eller ”falskt”. En OR-operation innebär att utsignalen är sann om minst en av insignalerna är sann, men falsk om båda insignalerna är falska. Elektriskt innebär det att det räcker med att lägga en spänning över en av insignalerna för att få en utsignal, men att du även kommer få en utsignal genom att lägga en spänning över båda.

I och med att alla heltal kan skrivas om till binär form, det vill säga att de kan skrivas med endast 1:or och 0:or, kan man använda elektrisk spänning (av respektive på) för att representera tal.

Full adder logic diagram
Kopplingsschema för en binär adderare – en krets som kan addera två binära tal

 

Det finns flera andra logiska portar, såsom XOR (utsignal 1 endast om bara en av insignalerna är 1, men utsignal 0 om båda insignalerna är 0 eller 1) eller AND (utsignal 1 endast om båda insignalerna är 1), och genom att länka samman flera av dem i rätt ordning kan man konstruera kretsar som kan utföra beräkningar, exempelvis lägga ihop två tal. Ju fler och mer avancerade sådana kretsar som länkas samman, desto mer avancerade beräkningar kan du utföra. Det var så tidiga processorer konstruerades, och idag innehåller en modern processor många miljoner olika portar och operationer, och ju mindre transistorer som används desto fler får plats på samma yta.

Det är något trubbigt hur en processor fungerar nere på kiselnivå, men vad gör den faktiskt när den är på plats i din dator? En processor står för merparten av alla vardagliga beräkningar, och många av dem märker du antagligen inte ens av att de sker. Det kan exempelvis röra sig om att jämföra två värden, addera eller subtrahera dem eller använda beräkningar för att skapa nya värden och spara dem i minnet.

Den stora fördelen med en CPU är att den är så flexibel – grafikprocessorer är snabbare på många sysslor (främst då flera beräkningar behöver utföras parallellt), men en CPU har en betydligt större verktygslåda som utvecklare kan använda sig av. Hur mycket en processor faktiskt kan göra beror på vilket instruktionsset som används och hur många kärnor och transistorer som finns tillgängliga.

Innehåll

Annons

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
-Tjalve-jonatansetJakbobAnton KarmehedCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Michael_Z
Gäst
Michael_Z

Bara massa leksaker. Man ska ha 2 st 2699 =)

Flyfisherman
Medlem

Tummen upp för era guider.

Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂

Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).
Eller missade jag denna?
Mvh

jacozz
Gäst
jacozz

Mastodont review 8)
Men… ni kanske borde kolla igenom siffrorna? En hel del väldigt skumma resultat här.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Hej Flyfisherman, tack för kommentaren! Core i7-4790K är med bland testresultaten, samt dess syskon med låst multiplikator, Core i7-4790 🙂 [quote name=”jacozz”]Mastodont review 8) Men… ni kanske… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Jättekul att du uppskattar våra guider Flyfisherman! Vi kommer att bjuda på fler guider framöver och också andra spännande nyheter på och med sajten så vi är… Läs hela »

metalmumin
Gäst
metalmumin

Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel!

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel![/quote]
Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂
Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver 🙂

jacozz
Gäst
jacozz

# 4 Carl Holmberg
Tex. IGP review på Battlefield 4.
Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8)
På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?

D4lnet
Gäst
D4lnet

Intel Core i7-6600K Är Intel Core i5-6600K

VAdfan
Gäst
VAdfan

FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.

VAdfan
Gäst
VAdfan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!Tack för denna fantastiska artikel![/quote]Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver :)[/quote]Bara en fundering när man kör alla i samma frekvens ni kör 2,9ghz. Skulle resultatet vara likadant om ni körde… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”jacozz”]# 4 Carl HolmbergTex. IGP review på Battlefield 4.Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8) På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?[/quote] Det verkar som att ett fel smugit sig i vår genomsnittsuträkning, de resultaten är såklart inte rimliga. Det var dock isolerat till ett fåtal processormodeller och vi har nu uppdaterat med de korrekta resultaten. Helst hade vi såklart sett att ett sådant fel kommit med över huvud taget, men med närmare 50 olika tester var det tyvärr ett fel som lyckades smyga… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]
Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. 🙂

Jakbob
Gäst
Jakbob

Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.

jonatanset
Medlem
jonatanset

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. :)[/quote]Okej synd att jag precis skapat en annons till min 8350 annars hade jag gärna satt den i systemet igen så ni kunde låna min 9590 någon vecka 😛 Var mest för att den var med på sidan 10 så jag letade som en tok… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Jakbob”]Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.[/quote]Grafikkortet är nog flaskhals i nästan alla test så länge man inte kör alldeles för låg upplösning. Så jag tror inte ett snabbare grafikkort hade förändrat så mycket.