Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer (arkiv)

16

Intel Core i3/i5/i7-5xxx (LGA-1150 - Broadwell)

broadwell_socket

Broadwell
Lanseringsår 2015
Sockel LGA-1150
Kompatibla styrkretsar Intel Z97
Intel Z87
Intel H97
Intel H87
Intel Q97
Intel Q87
Minneskanaler 2 st
Tillverkningsteknik 14 nm FinFET

Broadwell är andra generationens processorer baserade på Haswell-arkitekturen, och här är det en migrering till den nya 14-nanometerstekniken som står högst upp på uppdateringslistan. Arkitekturen har sedan tidigare intruducerats på den mobila marknaden, först genom de särskilt strömsnåla Core M-processorerna som placerar sig mellan Atom-serien och Core-familjen, och senare genom uppdateringar även i den mobila Core-serien. Det är dock först under sommaren 2015 som Broadwell lanserats i sockelvariant för stationära datorer – den ursprungliga lanseringen var planerad till 2014, men tillverkningstekniska förseningar innebar att Intel fick skjuta på Broadwell till förmån för en nylansering av Haswell.

Det här är en serie processorer som sätter energieffektivitet i främsta rummet, och snarare än att föra med sig nämnvärt högre CPU-prestanda är tanken med Broadwell att ge motsvarande CPU-prestanda som Haswell, men med en lägre klockfrekvens och lägre TDP-värde. Värt att notera är också grafikkretsen, Iris Pro, som tidigare främst gått att hitta i mobila processorer men som nu innebär att det går att få ytterligare lite högre integrerad grafikprestanda i stationära datorer.

Modeller och specifikationer

Modell Kärnor/Trådar Klockfrekvens Turbo Upplåst L2/L3-Cache RAM TDP GPU Pris Testad
i7-5775C 4/8 3,3 GHz 3,7 GHz Ja 1MB/6MB DDR3-1600 65 W Intel Iris Pro 6200
300 MHz bas
1 150 MHz boost
Product price Ja
i5-5675C 4/4 3,1 GHz 3,1 GHz Ja 1MB/4MB DDR3-1600 65 W Intel Iris Pro 6200
300 MHz bas
1 150 MHz boost
Product price Nej

I skrivande stund har vi testat seriens toppmodell Core i7-5775C, en upplåst modell med 4 kärnor och hyperthreading samt en basfrekvens på 3,3 gigahertz. Likt Haswell-baserade processorer på 22 nanometer har Broadwell officiellt stöd för DDR3-minne på 1 600 megahertz. Grafikkretsen som används i den här processorn är Intel Iris Pro 6200, med en basfrekvens på 300 megahertz som kan nå 1 150 megahertz med turbo.

Arkitektur

I och med att Broadwell är en portning av den existerande Haswell-arkitekturen finns det få egentligen nyheter rent arkitekturellt, utan den stora nyheten är just att serien tillverkas med Intels 14-nanometersteknik, men vad vi kan vänta oss av Broadwell är dels högre IPC (för att kunna hålla nere klockfrekvenserna) och dels kraftfullare grafik. Sistnämnda är dock desto mer intressant att ta en närmare titt på.

Trots att det är samma arkitektur som Haswell som ligger till grunden för Broadwell kan vi notera en intressant skillnad; Broadwell har mindre cacheminne än sitt syskon på 22 nanometer. Core i7-modeller som i7-5775C har 6 megabyte L3 och i5-modeller har 4 megabyte – 2 megabyte mindre än för motsvarande Haswell-modeller.

Iris Pro 6200 har 48 beräkningsenheter och har tillgång till ett inbyggt eDRAM som cacheminne. Det minnet benämns även som ett L4-minne, alltså ett gemensamt cacheminne för alla CPU-kärnor och grafikkretsen – värt att notera är dock att till skillnad från L3- eller L2-minnet så sitter eDRAM-kretsen inte på samma kisel som själva CPU- och GPU-delen utan är en separat krets under samma värmespridare.

Utöver mer råprestanda innebär den kraftfullare grafikkretsen att den integrerade grafiken i Broadwell klarar av att driva 4K-skärmar i 60 hertz över Displayport, detta medan Haswells grafik var begränsad till 30 hertz i samma upplösning. Det finns även stöd för Directx 12 och anslutning av upp till tre skärmar samtidigt.

Innehåll

Annons

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
-Tjalve-jonatansetJakbobAnton KarmehedCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Michael_Z
Gäst
Michael_Z

Bara massa leksaker. Man ska ha 2 st 2699 =)

Flyfisherman
Medlem

Tummen upp för era guider.

Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂

Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).
Eller missade jag denna?
Mvh

jacozz
Gäst
jacozz

Mastodont review 8)
Men… ni kanske borde kolla igenom siffrorna? En hel del väldigt skumma resultat här.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Hej Flyfisherman, tack för kommentaren! Core i7-4790K är med bland testresultaten, samt dess syskon med låst multiplikator, Core i7-4790 🙂 [quote name=”jacozz”]Mastodont review 8) Men… ni kanske… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Jättekul att du uppskattar våra guider Flyfisherman! Vi kommer att bjuda på fler guider framöver och också andra spännande nyheter på och med sajten så vi är… Läs hela »

metalmumin
Gäst
metalmumin

Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel!

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel![/quote]
Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂
Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver 🙂

jacozz
Gäst
jacozz

# 4 Carl Holmberg
Tex. IGP review på Battlefield 4.
Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8)
På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?

D4lnet
Gäst
D4lnet

Intel Core i7-6600K Är Intel Core i5-6600K

VAdfan
Gäst
VAdfan

FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.

VAdfan
Gäst
VAdfan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!Tack för denna fantastiska artikel![/quote]Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver :)[/quote]Bara en fundering när man kör alla i samma frekvens ni kör 2,9ghz. Skulle resultatet vara likadant om ni körde… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”jacozz”]# 4 Carl HolmbergTex. IGP review på Battlefield 4.Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8) På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?[/quote] Det verkar som att ett fel smugit sig i vår genomsnittsuträkning, de resultaten är såklart inte rimliga. Det var dock isolerat till ett fåtal processormodeller och vi har nu uppdaterat med de korrekta resultaten. Helst hade vi såklart sett att ett sådant fel kommit med över huvud taget, men med närmare 50 olika tester var det tyvärr ett fel som lyckades smyga… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]
Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. 🙂

Jakbob
Gäst
Jakbob

Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.

jonatanset
Medlem
jonatanset

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. :)[/quote]Okej synd att jag precis skapat en annons till min 8350 annars hade jag gärna satt den i systemet igen så ni kunde låna min 9590 någon vecka 😛 Var mest för att den var med på sidan 10 så jag letade som en tok… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Jakbob”]Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.[/quote]Grafikkortet är nog flaskhals i nästan alla test så länge man inte kör alldeles för låg upplösning. Så jag tror inte ett snabbare grafikkort hade förändrat så mycket.