Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer (arkiv)

16

Intel Core i7-5xxx (LGA-2011-v3 - Haswell-E)

Haswell E socketed

Haswell-E
Lanseringsår 2014
Sockel LGA-2011-v3
Kompatibla styrkretsar Intel X99
Minneskanaler 4 st
Tillverkningsteknik 22 nm FinFET

Ett år efter att Haswell-arkitekturen lanserats för konsumenter dök den till sist upp även i entusiast- och serversegmentet under kodnamnet Haswell-E. Precis som med tidigare entusiastplattformar från Intel så rör det sig om en uppskalning av samma arkitektur som på konsumentsidan, men med fler kärnor, fler PCI Express-kanaler och i det här fallet även en helt ny minnesteknik.

Haswell-E är den i skrivande stund mest prestandainriktade plattformen från Intel – åtminstone tills dess att den allra senaste arkitekturen, Skylake, skalas upp till motsvarande segment under kodnamnet Skylake-E. Den tillhörande moderkortsplattformen har kodnamnet Wellsburg och finns implementerad som styrkretsen X99 för konsumenter respektive C610 för servrar och arbetsstationer.

Värt att notera är att medan sockeln som används, LGA-2011-v3, har samma mängd kontaktpunkter som sockeln till Ivy Bridge-E, LGA-2011, så är de inte korskompatibla åt något håll.

Modeller och specifikationer

Modell Kärnor/Trådar Klockfrekvens Turbo Upplåst L2/L3-Cache RAM TDP GPU Pris Testad
i7-5960X 8/16 3,3 GHz 3,7 GHz Ja 1,56MB/20MB DDR4-2133 140 W Product price Ja
i7-5930K 6/12 3,5 GHz 3,7 GHz Ja 1,56MB/15MB DDR4-2133 140 W Product price Ja
i7-5820K 6/12 3,3 GHz 3,6 GHz Ja 1,56MB/15MB DDR4-2133 140 W Product price Ja

Precis som med Intels tidigare entusiastplattformar så hittar vi merparten av alla modeller i Xeon-familjen, medan konsumentsidan kokas ner till en handfull olika enheter. I fallet Haswell-E är alla tre distinkta på sina egna vis; toppmodellen är Intels första konsumentprocessor med åtta fysiska kärnor som i sin tur innebär totalt 16 trådar med hyperthreading. Den här modellen kommer även med en rejäl L3-cache på 20 megabyte.

För den som inte vill lägga 10 000 kronor på sin processor finns de två småsyskonen i7-5930K och i7-5820K. Båda dessa modeller är sexkärniga och har stöd för hyperthreading, samt har 15 megabyte L3 istället för 20 som toppmodellen i7-5960X. Instegsmodellen i7-5820K skiljer sig främst från sin storebror i7-5930K i att den har 28 PCI Express 3.0-kanaler istället för 40.

Arkitektur

Den bakomliggande arkitekturen för kärnorna i Haswell-E är densamma som för Haswell till LGA-1150, men kärnorna är större och har mer cacheminne att dela på. Varje par kärnor tillför 5 megabyte L3-cache, och i de sexkärniga modellerna är ett kärnpar med tillhörande mängd cache deaktiverat, för totalt 20 megabyte i åttakärniga modeller respektive 15 megabyte i sexkärniga. Jämförelsevis gäller högst 4 megabyte L3 per kärnpar i konsumentserierna, där vi får se högst fyra kärnor och därmed totalt 8 megabyte som mest. Det finns ingen grafikkrets i Haswell-E, utan hela TDP-värdet och all kretsyta tillägnas CPU-kärnorna.

haswell-e_cores

De riktigt stora skillnaderna gentemot Ivy Bridge-E och Haswell hittar vi i minnesstödet och anslutningsmöjligheterna. Den inbyggda lagringskontrollern i Ivy Bridge-E hade endast sex SATA-anslutningar, varav två hade stöd för SATA 6 Gbps – för fler portar än så krävdes extra kontrollerkretsar från tredje part. Med Haswell-E har vi istället inbyggt stöd för upp till tio portar – samtliga med stöd för SATA 6 Gbps.

Haswell-E blev vid sin lansering även marknadens första plattform för konsumenter med stöd för den nya minnestekniken DDR4. Jämfört med DDR3 innebär den nya tekniken dels högre klockfrekvenser (instegsfrekvens på 2 133 megahertz), men även stöd för större moduler och lägre spänningar. Det finns totalt fyra DDR4-kanaler i Haswell-E, med stöd för två moduler per kanal och därmed upp till åtta moduler per processor.

Innehåll

Annons

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
-Tjalve-jonatansetJakbobAnton KarmehedCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Michael_Z
Gäst
Michael_Z

Bara massa leksaker. Man ska ha 2 st 2699 =)

Flyfisherman
Medlem

Tummen upp för era guider.

Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂

Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).
Eller missade jag denna?
Mvh

jacozz
Gäst
jacozz

Mastodont review 8)
Men… ni kanske borde kolla igenom siffrorna? En hel del väldigt skumma resultat här.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Hej Flyfisherman, tack för kommentaren! Core i7-4790K är med bland testresultaten, samt dess syskon med låst multiplikator, Core i7-4790 🙂 [quote name=”jacozz”]Mastodont review 8) Men… ni kanske… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Jättekul att du uppskattar våra guider Flyfisherman! Vi kommer att bjuda på fler guider framöver och också andra spännande nyheter på och med sajten så vi är… Läs hela »

metalmumin
Gäst
metalmumin

Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel!

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel![/quote]
Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂
Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver 🙂

jacozz
Gäst
jacozz

# 4 Carl Holmberg
Tex. IGP review på Battlefield 4.
Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8)
På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?

D4lnet
Gäst
D4lnet

Intel Core i7-6600K Är Intel Core i5-6600K

VAdfan
Gäst
VAdfan

FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.

VAdfan
Gäst
VAdfan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!Tack för denna fantastiska artikel![/quote]Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver :)[/quote]Bara en fundering när man kör alla i samma frekvens ni kör 2,9ghz. Skulle resultatet vara likadant om ni körde… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”jacozz”]# 4 Carl HolmbergTex. IGP review på Battlefield 4.Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8) På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?[/quote] Det verkar som att ett fel smugit sig i vår genomsnittsuträkning, de resultaten är såklart inte rimliga. Det var dock isolerat till ett fåtal processormodeller och vi har nu uppdaterat med de korrekta resultaten. Helst hade vi såklart sett att ett sådant fel kommit med över huvud taget, men med närmare 50 olika tester var det tyvärr ett fel som lyckades smyga… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]
Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. 🙂

Jakbob
Gäst
Jakbob

Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.

jonatanset
Medlem
jonatanset

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. :)[/quote]Okej synd att jag precis skapat en annons till min 8350 annars hade jag gärna satt den i systemet igen så ni kunde låna min 9590 någon vecka 😛 Var mest för att den var med på sidan 10 så jag letade som en tok… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Jakbob”]Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.[/quote]Grafikkortet är nog flaskhals i nästan alla test så länge man inte kör alldeles för låg upplösning. Så jag tror inte ett snabbare grafikkort hade förändrat så mycket.