Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer (arkiv)

16

AMD Ax-7xxx (FM2+ - Kaveri)

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/artiklar/CPU-Chipset/AMD_Kaveri/fullimages/AMD_Kaveri_APU_2.jpg

Kaveri/Godavari (Steamroller)
Lanseringsår 2014 (Kaveri)
2015 (Godavari)
Sockel FM2+
Kompatibla styrkretsar A88X
A78
A68H
A58
Minneskanaler 2 st
Tillverkningsteknik 28 nm SHP (Globalfoundries)

På den här sidan sammanfattar vi den i skrivande stund senaste generationen med APU-kretsar från AMD, som bygger på tredje genetionens Bulldozer-baserade arkitektur med kodnamnet Steamroller. Serien lanserades 2014 tillsammans med en ny sockel, FM2+, som är bakåtkompatibel med äldre processorer ur Trinity- eller Richland-serierna – dock gäller inte det omvända, utan Kaveri- och Godavari-processorer fungerar endast i FM2+ och inte i ”vanliga” FM2.

Kanske mest utmärkande för den här generationen är övergången till Globalfoundries 28-nanometersteknik och att AMD anammat arkitekturstilen HSA, eller Heterogeneous System Architecture, tänkt att låta CPU-kärnorna och grafikkretsen samarbeta närmare än någonsin och agera som två olika ”hjärnhalvor” i systemet.

Modeller och specifikationer

Kaveri

Modell Kärnor/Trådar Klockfrekvens Turbo Upplåst L2/L3 RAM TDP GPU Pris Testad
A10-7850K 4/4 3,7 GHz 4,0 GHz Ja 4MB/- DDR3-2133 95 W Radeon R7
512 shaders
720 MHz
Product price Ja
A8-7650K 4/4 3,3 GHz 3,7 GHz Ja 4MB/- DDR3-2133 95 W Radeon R7
384 shaders
720 MHz
Product price Ja
A10-7800 4/4 3,5 GHz 3,9 GHz Nej 4MB/- DDR3-2133 65 W Radeon R7
512 shaders
720 MHz
Product price Nej
A8-7600 4/4 3,1 GHz 3,8 GHz Nej 4MB/- DDR3-2133 65 W Radeon R7
384 shaders
720 MHz
Product price Ja
A6-7400K 2/2 3,5 GHz 3,9 GHz Ja 1MB/- DDR3-1866 65 W Radeon R5
256 shaders
756 MHz
Product price Nej

Godavari

Modell Kärnor/trådar Klockfrekvens Turbo Upplåst L2/L3 RAM TDP GPU Pris Testad
A10-7870K 4/4 3,9 GHz 4,1 GHz Ja 4MB/- DDR3-2133 100 W Radeon R7
512 shaders
866 MHz
Product price Ja
A8-7670K 4/4 3,6 GHz 3,9 GHz Ja 4MB/- DDR3-2133 95 W Radeon R7
384 shaders
757 MHz
Product price ja

Godavari och Kaveri utgör tillsammans AMD:s 7000-serie, där Godavari är den senaste av de två. I skrivande stund har vi en testad Godavari-modell, nämligen toppmodellen A10-7870K med fyra kärnor på 3,9 gigahertz som når 4,1 gigahertz under turbo. Namnschemat är i stort sett identiskt för Kaveri, där toppmodellen är A10-7850K som kör något lägre på både CPU-kärnorna och grafikketsen – mängden beräkningsenheter är dock samma. De lite billigare A8-modellerna kör i sin tur 384 shaders istället för 512, varav den i skrivandae stund billigaste testade modellen, A8-7600, inte har upplåst multiplikator.

Arkitektur

även om Steamroller fortfarande bygger vidare på Bulldozer-arkitekturen som introducerades 2011 så kommer den här arkitekturen med fler markanta uppgraderingar än föregångaren Piledriver. Till att börja med har AMD migrerat från Globalfoundries 32-nanometersteknik till en skräddarsydd SHP-processnod på 28 nanometer, och här är det mer än bara storleken på transistorerna som spelar roll. Enligt AMD är nämligen 32-nanometerstekniken som använts sedan Bulldozer i grunden anpassad för just CPU-kärnor, medan den inte är riktigt lika lämpad för grafikkretsar. Och då Kaveri framhävs som en serie där grafikkretsen får en viktigare roll än någonsin så vill AMD också att det ska återspeglas i valet av kisel.

En mindre processnod för i regel med sig högre energieffektivitet vilket vanligtvis öppnar för högre klockfrekvenser med bibehållen effektförbrukning. Men just SHP-tekniken som används för den här 28-nanometerstekniken har inte lika goda förutsättningar för höga klockfrekvenser som 32-nanometerstekniken, och som konsekvens har AMD istället sänkt frekvenserna på CPU-kärnorna jämfört med motsvarande processorer ur Trinity- och Richland-familjerna.

steamroller_arch

Därför har AMD också behövt pressa upp IPC för Steamroller-modulerna, så att Kaveri (och senare även Godavari) ska kunna leverera mer prestanda trots färre klockcykler per sekund. Som synes i blockdiagrammet här ovanför har Steamroller två avkodningskanaler istället för en, vilket gör att fler operationer kan skickas vidare till flyttals- eller heltalsenheterna parallellt istället för att behöva ”stå i kö”. Det innebär dels att vi kan vänta oss bättre heltalsprestanda då två heltalsoperationer kan skickas vidare samtidigt, men även att vi kan vänta oss bättre prestanda när heltals- och flyttalsoperationer ska utföras omväxlande i och med att den ena typen av operationer inte innebär ett farthinder för den andra.

Innehåll

Annons

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
-Tjalve-jonatansetJakbobAnton KarmehedCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Michael_Z
Gäst
Michael_Z

Bara massa leksaker. Man ska ha 2 st 2699 =)

Flyfisherman
Medlem

Tummen upp för era guider.

Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂

Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).
Eller missade jag denna?
Mvh

jacozz
Gäst
jacozz

Mastodont review 8)
Men… ni kanske borde kolla igenom siffrorna? En hel del väldigt skumma resultat här.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Hej Flyfisherman, tack för kommentaren! Core i7-4790K är med bland testresultaten, samt dess syskon med låst multiplikator, Core i7-4790 🙂 [quote name=”jacozz”]Mastodont review 8) Men… ni kanske… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Jättekul att du uppskattar våra guider Flyfisherman! Vi kommer att bjuda på fler guider framöver och också andra spännande nyheter på och med sajten så vi är… Läs hela »

metalmumin
Gäst
metalmumin

Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel!

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel![/quote]
Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂
Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver 🙂

jacozz
Gäst
jacozz

# 4 Carl Holmberg
Tex. IGP review på Battlefield 4.
Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8)
På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?

D4lnet
Gäst
D4lnet

Intel Core i7-6600K Är Intel Core i5-6600K

VAdfan
Gäst
VAdfan

FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.

VAdfan
Gäst
VAdfan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ’fair test’. Imponerande!Tack för denna fantastiska artikel![/quote]Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver :)[/quote]Bara en fundering när man kör alla i samma frekvens ni kör 2,9ghz. Skulle resultatet vara likadant om ni körde… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”jacozz”]# 4 Carl HolmbergTex. IGP review på Battlefield 4.Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8) På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?[/quote] Det verkar som att ett fel smugit sig i vår genomsnittsuträkning, de resultaten är såklart inte rimliga. Det var dock isolerat till ett fåtal processormodeller och vi har nu uppdaterat med de korrekta resultaten. Helst hade vi såklart sett att ett sådant fel kommit med över huvud taget, men med närmare 50 olika tester var det tyvärr ett fel som lyckades smyga… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]
Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. 🙂

Jakbob
Gäst
Jakbob

Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.

jonatanset
Medlem
jonatanset

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. :)[/quote]Okej synd att jag precis skapat en annons till min 8350 annars hade jag gärna satt den i systemet igen så ni kunde låna min 9590 någon vecka 😛 Var mest för att den var med på sidan 10 så jag letade som en tok… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Jakbob”]Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.[/quote]Grafikkortet är nog flaskhals i nästan alla test så länge man inte kör alldeles för låg upplösning. Så jag tror inte ett snabbare grafikkort hade förändrat så mycket.