Stor gemensam cache och ringbuss

sandy.feat

Försöker vi tydligare stolpa upp den funktionalitet som gömmer sig i Intels nya processor ser vi här ovan hur man knyter samman kretsens olika delar genom en så kallad ringbuss. En dataväg som låter processorns olika komponeter tala med varandra och inte minst dela på det stora LLC-minnet (Last Level Cache). Inte bara processorkärnorna utan även GPU och mediaprocessorn drar nytta av cacheminnet som är på 4MB resp. 8MB beroende på vilken Sandy Bridge-modell man väljer. Cacheminnet arbetar i Sandy Bridge med samma hastighet som processorkärnorna, vilket med en ringbuss på 32 bytes bredd ger en teoretisk bandbredd på 435.2 GB/s i en 3,4 GHz fyrkärnig CPU.

Genom att cacheminnet flyttat in på samma kisel som processorkärnorna samt att ringbussen alltid väljer den kortaste vägen till minnet sjunker även latenserna. Med en hög klockfrekvens och dessa otpimering går det snabbare att kontakta L3-cachen än tidigare.

Ringbussen (det röda rälset i bilden) ska ge 4-5 gånger högre grafikprestanda än den lösning Intel använde när man använde en separat kiselkrets för GPU i Westmere.

System Agent

Intel har alltså bakat in större delen av styrkretsens funktionalitet i sina processorer vid det här laget och i Sandy Bridge har man dedikerat en del av processorn för just denna funktionalitet. Intel System Agent kallar tillverkaren denna del av sina nya kretsar och påminner mångt och mycket om Uncore i Intels Nehalem-arkitektur.

Här hittar vi funktioner som Intels PCI Express-enhet, den tvåkanaliga DDR3-minneskontrollern, DMI-bussen och processorns bildutgångar. Precis som CPU och GPU använder sig System Agent av ringbussen för att kommunicera med övriga delar i processorn.

Att minneskontrollern nu återigen hittat in i själva processorkretsen torde också vara positivt, i Westmere hittades minneskontrollern som sagt i samma kisel som GPU, något som bör frigöra mer prestanda med den kraftfulla ringbussen. 

Intels Power Control Unit hittas också i System Agent och hanterar hela kretsens energisparfunktioner och kan programmeras för att på bästa sätt optimera energiförbrukningen vid olika belastning.

Den kanske största skillnaden mot Uncore i Nehalem är dock att L3-cachen inte räknas in i detta och numera räknas som sin egen komponent.

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Anton KarmehedSkamarmar3ldLaglorden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Emil Wadell
Medlem

Intel har lyckats bra med nya Sandy bridge. Synd bara att det bara är K-modellerna som går att klocka, Amd kommer nog få det tufft i höst med Bulldozer ifall intel fortsätter såhär 🙂

Birks
Medlem
Birks

Tack för en bra recension, bra jobbat!

nussse
Gäst
nussse

Mycket trevligt. Nu får vi hoppas på att Bulldozer spelar i samma liga om inte bättre så det blir lite fart på priskriget till sommaren 🙂

Hannes
Medlem

Riktigt najs recension. 4.9GHz. :O

flopper
Medlem
flopper

msi gd55 och en 2500k på G här.
Känns kul med nya prylar igen.
2 år sen sist. 😆

Henrik Berntsson
Admin

Då var de här efter många nyheter och rykten. ska bli riktigt kul att få klämma på en sb 🙂 lite vattenkylning så borde 5 GHz vara hemma 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.

UT_lol
Medlem
UT_lol

Lite småfel som jag lade märke till: I tabellen på sida 2 står det att Phenom II X6 (Thuban) har 751 milj transistorer och är 346 mm2. Enligt följande källor stämmer ytarean men antal transistorer sägs snarare vara nära 904 milj. [1] http://www.lostcircuits.com/mambo//index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=42[2] http://pcwizkidstechtalk.com/index.php/phenom-1075t.html[3] http://www.anandtech.com/show/3674[4] http://techreport.com/articles.x/18799 Crysis testet på sidan 19 är också ganska suspekt. Särskilt om man jämför Phenom-processorerna. Att ett spel inte stödjer fler trådar är väl inte så ovanligt, men att en ökning från 3300 MHz till 3500 MHz (6 % ökning) ger en ökning i FPS från 32,14 till 39,5 (23 %) är lite väl ovanligt… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Mean Machine”]Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.[/quote]

upplåst pll setting i bios?
http://hwbot.org/forum/showthread.php?t=15952

Kinc
Medlem

Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Kinc”]Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?[/quote]
Körde via EFI, då det inte kräver några extraprogram installerade och alla kan komma åt det utan några som helst krusiduller.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Tack för en bra recension. ”Worth waiting for”.

Men ah, dumt man inte kan överklocka och köra integrerad grafik än på samma moderkort :/

Marcel Risberg
Medlem
Marcel Risberg

Tack för den recensionen.

Rasmus Lidholm
Medlem
Rasmus Lidholm

Bra recension som ger mer än bara olika number att kolla på.

Dock ser jag att på vissa ställen i era diagram står det i5 – 2600k (alla innan tester innan spelen) är det i7 ni menar eller?

Medlem
Calle2003

En klock för klock jämförelse skulle vara jätteintressant för att se hur arkitekturerna står mot varandra, gärna i 3,4 GHz! 8)