Ökad prestanda - men energieffektivitet i fokus

Med Haswell introducerar Intel en rad nya instruktioner, även om det inte är en extremt lång lista med nyheter. De nya instruktionena sammanfattas under benämningen HNI, eller Haswell New Instructions, och innefattar bland annat AVX2, Gather, Bit Manipulation, FMA3, TSX, HLE och RTM.

haswell_die

Troligen den största nyheten är stöd för AVX2, Intels förlängning av den AVX-instruktion som introducerades med Sandy Bridge 2011. AVX främsta egenskap är en ökad storlek av SIMD-registerfilen från 128 bitar till 256 bitar, vilket möjliggör förbättrad prestanda i flyttalsoperationer. Grafikprocessorer är särskilt bra för just flyttalsoperationer, och AVX är därför en viktig instruktion för att konkurrera med GPGPU-lösningar. AVX2 som introduceras med Haswell bygger vidare på AVX-funktionerna, och ger stöd för 256 bitars heltalsoperationer. Detta ska ge ökad prestanda i exempelvis video- och bildredigering eller annan visuell data, samt inom kryptografi.

Nya strömsparlägen sätter krav på nätaggregatet

Intel har jobbat särskilt hårt med att öka energieffektiviteten hos Haswell. Strömsnåla ARM-lösningar är idag huvudsakligen inriktat mot den mobila marknaden och mikrodatorer, men i takt med ökad prestanda kommer Intel behöva arbeta mycket med konkurrenskraftig energieffektivitet för att bibehålla x86-domans även i stationära datorer.

Ett exempel på Intels arbete med att minska strömförbrukningen är de nya strömsparlägen som införts. Lägena C6 och C7 har uppmärksammats särskilt mycket, då de sänker Haswells lägsta strömnivå vid vila till 0,05 Ampere från de 0,5 Ampere som gällde för Ivy Bridge, för en effekt på 0,6 watt över 12-voltskanalen.

haswell_power

Vissa ATX-nätaggregat, exempelvis av det billigare slaget, kan uppvisa instabilitet vid så låg ström, och den lägsta specificerade strömnivån i ATX12V v2.3-specifikationen stannar vid 0,5 Ampere. Flera nätaggregatstillverkare har dock redan gett löften om kompatibilitet med sina produkter, men det kan vara värt att kontrollera vad som gäller för just ditt nätaggregat om du går i uppgraderingstankar.

Integrerade spänningsregulatorer

Intel fortsätter likt konkurrenten AMD sitt arbete med att flytta in fler och fler komponenter under processorns värmespridare, och med Haswell har Intel även bakat in spänningsregulatorn direkt på kislet. Intel kallar detta för FIVR, ett akronym för Fully Integrated Voltage Regulator. Varje Haswell-processor innehåller 20 så kallade FIVR-celler för totalt 320 strömfaser.

Detta ger processorn mer kontroll över spänningarna, vilket ska hjälpa till att öka energieffektiviteten. Det ger också mer utrymme till övers på moderkortet, som i längden bidrar till att tillverkarna kan fylla korten med fler funktioner, eller få plats med samma funktionalitet i mindre formfaktorer. Spänningsregulatorer har dock en tendens att bidra med mycket värme, något som kan vara en bidragande faktor till en ökad total värmeutveckling.

Energieffektiviteten till trots har Haswell-processorerna ett högre TDP-värde än sina föregångare ur Ivy Bridge-serien. Där toppmodellen ur förra generationen, Core i7 3770K, arbetade i 77 watt (dock var dessa processorer märkta med 95 watt, vilket ni kan läsa mer om i vår recension av Core i7 3770K här) har den motsvarande Haswell-modellen i7-4770K ett värde på 84 watt. En anledning till detta kan vara spänningsregulatorn, men är även relaterat till Intels nästa äss i rockärmen – grafiken.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
-Tjalve-smockeAMD73jacozz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Detta test var dagens överraskning.
Bra test!
Trodde dock dom skulle vara mer strömsnåla än föregående.
Synd att dom inte har en kraftigare grafikdel i nån vanlig processor:(

Vore kul med ett test på ett par lite svagare processorer till t.ex. HTPC o lättare speldatorer. Då med integrerad grafik endast.
T.ex. kommande AMD a10-6600k mot nån Intel med lika prislapp.
//NiQ3

qw
Gäst
qw

På sidan 2 står det ”Ersättaren till den populära i5-3570K utan Hyperthreading heter i5-4670K och ärver precis som i7-3770K sina specifikationer”
Borde väl vara ”och ärver precis som i7-4770K sina specifikationer”

På sidan 28 står det att Haswell är ett ”tick”, ska vara en ”tock”.

flopper
Medlem
flopper

dålig överklockning gör dessa till en besvikelse.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

När det är sån liten ökning för varje ny Intel processor så kanske AMD har en chans att komma tillbaka i spelet? får hoppas på det i alla fall så att marknaden blir mer jämnt fördelad. Läser man på sweclockers så verkar det som väldigt många inte kommer att uppgradera till Haswell

jacozz
Gäst
jacozz

Hoppsan!
Jag tror ni råkade publicera AMD 6800k-resultat nån dag för tidigt 😉
Under rubriken (Spelprestanda med diskret grafik current position)

AMD73
Medlem
AMD73

ca 8% snabbare en ive och sedan sd kom för hur länge sedan? 3 år? så snackar vi utvecklingen nästan stått stilla. tänk fall AMD släppte något bra istället för super försenade bulldoser, som sög totalt.okej i laptops är Haswell bra mot ive på flera sätt. antar det. annars kan ju lika gärna sluta ta fram något nytt och vänta 10 år tills AMD kommer med något bra igen hahah

smocke
Medlem
smocke

Tur man sitter på en 2600K SB istället för ivy/hashwell… bättre klockar cpu än SB får man fan leta efter!

Skulle aldrig byta ut denna SB imot nån av dom nyare cpu’erna som klockar rätt pissigt…

Medlem
WIRN

Generation efter generation riktar sig mot laptops och inte desktop. Känns mer och mer onödigt/dumt att köpa en desktop

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag tycker det ser mycket bra ut. Det viktigaste är strömförbrukningen och den har fått sig en ordentlig förbättring. Då kanske vi äntligen kan få se tablethybrider med något roligare än Intel Atom.