Testresultat vid samma klockfrekvens

När vi får testa en ny arkitektur som Skylake är det intressant att granska hur stor del av prestandavinsterna som kommer från just arkitekturella skillnader snarare än från klockfrekvenserna. För att granska den saken närmare testar vi en rad olika processorer i samma klockfrekvens, 2,9 gigahertz, för att jämföra den relativa prestandan mellan arkitekturer och kärnor. Det är dels intressant för att jämföra mellan olika processorgenerationer, men även för att syna hur stor del av prestandaskillnaden mellan Core i5-6600K och Core i7-6700K som beror på sistnämndas högre frekvenser och hur mycket av skillnaden som snarare ligger i kislet.

Komprimering och dekomprimering – 7-Zip

7zip_compress_29ghz

7zip_decompress_29ghz

Mellan Haswell och Haswell-E ser vi ett förhållande som är ungefär i relation till antalet kärnor, men desto mer intressant är att jämföra nykomlingen Skylake med motsvarande Haswell- och Broadwell-processorer vid samma klockfrekvens. Core i7-6700K ligger först bland de fyrkärniga modellerna med Hyperthreading, tätt följt av Broadwell-baserade i7-5775C och Haswell Refresh-modellen i7-4790K. Med andra ord kan vi tydligt se att Intel har finslipat prestandan per kärna vid övergången till 14 nanometer med Broadwell, för att sedan ge den ytterligare en liten knuff med den nya arkitekturen i Skylake.

Syntetisk 3D-rendering – Cinebench

cinebench_singel_29ghz

Cinebench med enkeltrådad belastning blir särskilt intressant eftersom det även stryker antalet trådar ur ekvationen utan helt och hållet ringar in den relativa prestandan hos arkitekturen. Diagrammet talar sitt tydliga språk och visar på att Skylake är ledande i prestanda per kärna och instruktioner per klockcykel, då både i5- och i7-modellerna ligger i topp. Kort därefter hittar vi Broadwell-baserade i7-5770C, följt av Haswell och Haswell Refresh. AMD:s modeller har tyvärr inte mycket att säga till om i det här fallet utan ligger efter med en tydlig marginal.

cinebench_multi_29ghz

När antalet trådar åter blir en faktor får Haswell-E sträcka på sig och knycker förstaplatsen, men bland konsumentprocessorerna bibehåller Skylake sin ledning, även om marginalerna är mindre och den Broadwell-baserade i7-5775C ligger tätt inpå. AMD har även här rätt lite att säga till om, förutom att FX-8350 tar sig förbi Intels minst påkostade modell i just den här uppställningen, Core i5-4690.

cinebench_opengl_29ghz

Vid 3D-rendering med OpenGL ser vi egentligen samma bild som med den vanliga flertrådade belastningen ovanför – Haswell-E är herre på täppan med kombinationen av hög IPC med flera trådar, medan Skylake är kraftfullast av modellerna med fyra kärnor – AMD får kämpa och ligger en bit bakom Intels långsammaste modell i skaran. Ser vi till Skylake-baserade i5-6600K ligger den näst sist av våra testade Intel-modeller, hack i häl på 2013-toppmodellen i7-4770K.

Javascript och webbläsarprestanda – Kraken

kraken_29ghz

I enkeltrådade Kraken knycker flaggskeppet i7-6700K och dess lillebror i5-6600K första- respektive andraplatsen, och både uppställningen och implikationerna är egentligen samma som för den enkeltrådade delen av Cinebench; Skylake har högst prestanda per kärna vid en given klockfrekvens av alla testade processorer, medan Haswell-E offrar enkeltrådad prestanda för att istället lägga fokus på parallellism. Hela AMD:s utbud får det i sin tur svettigt i jämförelse med alla testade Intel-modeller.

Spel – Battlefield 4

Battlefield4_GTX970_1280_29ghz

Battlefield4_GTX970_1920_29ghz

I Battlefield 4 är det Broadwell som ligger först i både 720p och 1080p med diskret grafik när alla processorer körs i samma frekvens, men Skylake ligger inte långt efter. Marginalerna är något större i den lägre upplösningen än den större, men det är fortfarande inte några stora skillnader att tala om för Intels del. AMD får svårt att hänga med och ligger ytterligare några bildrutor per sekund bakom.

Spel – Grand Theft Auto V

GTAV_GTX970_1280_29ghz

GTAV_GTX970_1920_29ghz

I GTA V är det små marginaler som gäller i båda våra testade upplösningar, åtminstone mellan Intels processorer. Det är Broadwell som toppar listan när den diskreta grafikkretsen får ta merparten av lasten, men toppmodellen i Skylake-familjen trillar in på en respektabel andraplats, tätt följt av lillebror i5-6600K. Intressant nog kan vi se en desto tydligare prestandamarginal när vi jämför med AMD:s processorer, som i samtliga fall blir en flaskhals.

Spel – The Elder Scrolls V: Skyrim

Skyrim_GTX970_1280_29ghz

Skyrim_GTX970_1920_29ghz

Skyrim beter sig lite annorlunda än GTA V, och skillnaden mellan 1 920 x 1 080 pixlar är påtaglig. Skillnaden mellan processorerna är som störst i den lägre upplösningen, och här är det fortfarande Broadwell tätt följt av Skylake som ligger bäst till medan AMD får svårt att hänga med med vare sig APU:er eller entusiastmodeller. Listordningen är i princip densamma i 1080p, men marginalerna är mindre.

Strömförbrukning vid videokonvertering

Power_handbrake_29ghz

Ser vi till strömförbrukningen med 2,9 gigahertz som klockfrekvens för samtliga processorer ligger Broadwell bäst till med 76,63 watt totalt för hela systemet, men Skylake ligger inte långt efter. Mellan de två Skylake-nykomlingarna hittar vi även den lite lägre klockade Haswell-processorn i5-4690.

Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MockaAMD73pa1983-Boris-dj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125).

Märklig skillnad?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Json_81″]I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125).

Märklig skillnad?[/quote]
Det låter faktiskt märkligt. 4790K drar generellt mindre i alla våra förbrukningstester och vi kommer komplettera med fler innan veckan är slut. Han tyvärr inte med allt tills idag då det strulat en hel del med både det ena och det andra..
Men nej, 6700K bör dra ungefär lika mycket eller lite mer än 4790K. Vilket även stämmer överrens med TDP-värdena.

Medlem
Json_81

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Json_81″]I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125). Märklig skillnad?[/quote]Det låter faktiskt märkligt. 4790K drar generellt mindre i alla våra förbrukningstester och vi kommer komplettera med fler innan veckan är slut. Han tyvärr inte med allt tills idag då det strulat en hel del med både det ena och det andra..Men nej, 6700K bör dra ungefär lika mycket eller lite mer än 4790K. Vilket även stämmer överrens med TDP-värdena.[/quote] Ok, reagerade bara på olikheten mellan testerna.Jag kan iaf dra slutsatsen att 6700k är helt ointressant och det gör inget att jag blev… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Json_81″][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Json_81″]I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125). Märklig skillnad?[/quote]Det låter faktiskt märkligt. 4790K drar generellt mindre i alla våra förbrukningstester och vi kommer komplettera med fler innan veckan är slut. Han tyvärr inte med allt tills idag då det strulat en hel del med både det ena och det andra..Men nej, 6700K bör dra ungefär lika mycket eller lite mer än 4790K. Vilket även stämmer överrens med TDP-värdena.[/quote] Ok, reagerade bara på olikheten mellan testerna.Jag kan iaf dra slutsatsen att 6700k är helt ointressant och det gör inget att jag… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.

Medlem
Json_81

[quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.[/quote]

Nu ska man väl inte göra reklam för konkurrenten, men sweclockers test har med 2600k iaf.
Instämmer att Nahalem och Lynnfield vore intressant att ha med, med tanke på hur lite som hänt sen dess.
Gärna överklockade med.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.[/quote]
Om du kan hålla dig ett litet tag till så ska du se att det är saker på G 😉

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.[/quote] [quote name=”Json_81″][quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.[/quote]
Om du kan hålla dig ett litet tag till så ska du se att det är saker på G ;)[/quote]

Det ser jag fram emot! 4770K skulle inte skada heller. 😉

-Boris-
Medlem
-Boris-

Lite konstig prestanda på 7850K gentemot 6800K. Tänker främst på prestanda vid samma klockfrekvens. Kommentarer?

AMD73
Medlem
AMD73

i7 5820K är vinnaren och man räknar bort strömförbrukningen.Varför ska man köpa en skylake för bara spel då eller? Men jag tror 6cpu kärnor håller längre även när gäller spel. Varför skäller ni inte på intel. Rena skämtet att skylake bara ha 4 cpu. Själv klart borde den ha minst 6 st. Sedan slår ju i7-5775C också skylake. Vill man ha mindre strömförbrukning så. Sedan kan man köpa instickskort med usb 3.1.Så varför köpa skylake då? ddr4 vad fan ger det. mer en kostar pengar? finns ddr3 i 2133 mhz tex.Ni borde sågat den totalt. inget nytt och efter minst… Läs hela »

pa1983
Medlem
pa1983

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Json_81″]I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125). Märklig skillnad?[/quote]Det låter faktiskt märkligt. 4790K drar generellt mindre i alla våra förbrukningstester och vi kommer komplettera med fler innan veckan är slut. Han tyvärr inte med allt tills idag då det strulat en hel del med både det ena och det andra..Men nej, 6700K bör dra ungefär lika mycket eller lite mer än 4790K. Vilket även stämmer överrens med TDP-värdena.[/quote] Pcperspectives tester så drog 4770K mindre än 6700K medans 4970K drog mer än 6700K.Skulle tippa på variation bland moderkort och CPU’er och alla… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Bara jag som reagerar på 4cpu på 14nm, och att det ska vara värstingen.Om jag inte minns fel hade man dual core på 90nm och quads på 45nm. Snacka om att möjlka oss konsumenter.Dual quad alltså 8 cpu skulle det vara minst på 14nm. Socket 2011 så kallade pro ligger ju en genration efter och har tp på 140 watt. Jag vet man haft problem med krympningarna. Men nu lägger dom bara ned energi på att tjäna pengar. Minska kostnaderna och tjäna en mer per cpu såld.Ni borde såga denna cpu jäms med fotknölarna för helvete. När AMD står och… Läs hela »

Mocka
Gäst
Mocka

Ni hade alltså inga problem med 970SLI? Jag har själv det, negativ skalning i alla spel och mycket sämre resultat med 6700K än min gamla 3570K.