Vattenkylning från Intel

Historiskt sett har standardkylare för processorer varit högljudda och bara erbjudit medelmåttig prestanda. Konsumenter som föredragit tystnad och/eller marginal för överklockning har fått vända sig till någon av de otaliga tredjepartstillverkare som rör sig på marknaden. Lite mer intressant blev det år 2010 när Core i7-980X såg dagens ljus. Med 6 kärnor i 3,33GHz valde Intel att börja sälja en kylare med det kryptiska namnet DBX-B. Helt olikt tidigare originalkylare var denna av heatpipemodell, vilket borgar för bättre prestanda. Prestandan var också på det stora hela godkänd och jämförbar med annan prestandakylning på marknaden.

Snabbspola till idag, då Intel släpper sin nya entusiastplattform. Återigen handlar det om en mycket avancerad processor med mängder av kärnor och cache-minne som måste kylas av, en uppgift som tycks bli allt svårare för varje generation trots bättre tillverkningsteknik. Utan tvekan har Intel sett framgångarna hos Corsairs samarbete med Asetek, något som resulterat i en helt ny nisch på kylarmarknaden: Slutna vattenkylningssystem. Konstruktionen är både enkel och genialisk. Genom att integrera vattenpumpen i kylblocket, hålla slangarna till radiatorn relativt korta och fylla med vätska från fabrik erhålls en kompakt och underhållsfri lösning. Dessa slutna vattenkylningssystem är lika enkel att använda som luftkylare men med potential för bättre prestanda. Därför kommer det inte som en överraskning att Intel idag väljer att erbjuda två kylaralternativ till SB-E, en enkel luftkylare i låg profil och desto mer intressant: ett slutet vattenkylningssystem.

Intel RTS2011 LC Liquid Cooling

RTS2011LC

Faktum är att varken i7-3930K eller i7-3960X kommer skeppas med kylare. Det blir upp till köparen att på egen hand välja, något som säkert välkomnas bland entusiaster som helst monterar vattenblock eller den senaste luftkylaren på sin processor. Är då RTS2011LC ett bra alternativ för oss entusiaster?

Till att börja med har Intel oblygt gått ut med att vattenblocket ”är likt” det som används i Corsair H70 men att radiator, pump och fläkt är uppdaterade. Båda kylarna tillverkas av danska Asetek så med stor sannolikhet delas vissa konstruktionslösningar mellan kylarna. Intel påstår ändå att deras kylare med singelfläkt ska prestera bättre än H70 i en så kallad push-pull-konfiguration med två fläktar på vardera sida av radiatorn.

cooler

Den ensamma fläkten har blad i genomskinlig plast som lyser blått vid drift och en specialdesignad ram i svart plast. Radiatorn har dimensionerna 150 x 118 x 37mm, pumpen är 33mm hög och hela lösningen väger 820gram. 4-pins PWM-fläkten blåser som mest 74 CFM med en ljudnivå på 21 decibel vid 800 RPM (varv i minuten) och 35 decibel vid 2200 RPM – alltså är den inte så högljudd.

En subjektiv analys av RTS2011LC

Kylaren upplevs som välbyggd och av god kvalité. Slangarna är relativt korta, i stil med H70, men fullt tillräckligt för att montera radiatorn längst bak/högst upp i chassit. Fläkten är ljudlös vid låg belastning men vid full hastighet hör man att den flyttar mycket luft. Ljudet är dovt och upplevs inte som störande, speciellt inte jämfört med de flesta grafikkort. Monteringen är i sin tur mycket lik den som återfinns hos H70, fast med stöd för LGA1366/2011, LGA1156/1155 och även den nu gamla LGA775. Efter att blocket monterats på CPU kopplas fläkten in mot pumpenheten och sedan pumpen mot moderkortets 4-pin PWM-kontakt.

På grund av tidsbrist finner vi inget egentligt prestandatest av kylaren här, dock har enklare tester utförts som pekar på att kylaren hänger med Core i7 3960X ända upp till 4.6 Ghz. Värmeutvecklingen är inte att leka med på en sådan CPU och risken för throttling är överhängande så fort du närmar dig 4.8GHz med tillhörande spänningar.

sbe.noctuaNoctua NH-C14 fick bli våran kandidat under recensionens gång

Sammanfattningsvis är det svårt att betygsätta kylaren innan man ser priserna hos svenska återförsäljare. Är kostnaden lägre än mot övriga konkurrenter kan det vara ett bra köp – om du bara kör Intel. Övriga konkurrenter erbjuder både AMD-montering och mjukvara för bland annat fläktjustering i Windows.

Nästa steg för Intel på kylarmarknaden?

Intels RTS2011LC sätter en helt ny standard vad gäller originalkylare. Att vi även sett AMD titta närmare på kraftfullare processorkylare med vatten som kylmedium gör ämnet extra intressant. Frågan är om Intel kommer sälja tillräckligt många vattenkylare för att fortsätta köpa in dem av Asetek och sälja dem? Förutsättningarna är dock goda, OEM-marknaden är enorm och har nu äntligen fått en kraftig kylare med den ack så viktiga Intel-loggan på sig. Det är också här Intel förväntar sig att sälja mest, det finns alltför många alternativ för privatpersonen, både luft- och vattenkylare.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Henrik AnderssonAnton KarmehedHenrik BerntssonBirksaov Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Trevlig morgonläsning! Den här recensionen får mig att undra vad AMD tänker just nu. Skall de ge upp helt på prestandafronten och göra netbook-CPU:er? Nu när ARM växer så det knakar så kanske det inte räcker häller, i längden.

Svensken
Medlem
Svensken

Härligt med recension!

fackamato: APU?

Anton Karmehed
Admin

Egentligen så gör inte Sandy Bridge-E så stor skillnad för AMD. Man har inte haft något att konkurrera med i denna prisklass på många många år. Däremot är Sandy Bridge och inte minst Ivy Bridge något AMD kommer få det jäkligt tungt med, och redan har.

Tror som sagt att AMD får fokusera på budget och mellanklass med sina APU-kretsar i dagsläget, för att försöka hitta sin nisch eller arbeta sig ikapp Intel åtminstone på den under prestandamarknaden.

Tempel
Medlem
Tempel

Lite som en Ferrari, grym prestanda (om du kör på bana) och överprissatt.

Anton Karmehed
Admin

Ja det är mer eller mindre precis som väntat kan vi väl säga. Men det är ju lite hissnande hur mycket mer prestanda Intel kan få ut ur sin arkitektur på samma tillverkningsprocess som AMD.

Det kanske häftigaste med denna lanseringen i mina ögon är annars hur jäkla bra Sandy Bridge och inte minst 2600K faktiskt är. För spelgalningar är det löjligt mycket prestanda för pengarna, ingen nyhet men ännu tydligare när man ser jämförelsen med snuskdyra SB-E. 🙂

Birks
Medlem
Birks

Hoppas ni även tar med lite moderna grafikkort i det testet än de från dackes tid som var med i detta test.
Annars helt ok recension även om jag även velat se 3930K modellen som kommer vara ”het” för oss på en budget.

McKinley
Medlem
McKinley

Inget oväntat här precis. Jag behövde inte gå igenom sida efter sida, utan nöjde mig med slutledningen.

Intressant läsning av det lilla jag läste. 🙂

aov
Medlem
aov

Jag hade också önskat att recensionen innehöll sli 580 eller cfx 6970 konfiguration samt inkluderade överklockad i7 s1366 tex i 920@4ghz om byte för användarna är aktuellt.

Gillade artikeln i det stora hela, den var mer positiv än dem andra på nätet.

Birks
Medlem
Birks

[quote name=”smartidiot89″]
HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]
My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.

Henrik Berntsson
Admin

jag hade gärna sett lite större prestandaskillnad mot 980. Även om cpun är den högst presterande idag så hade man nog förväntat sig lite häftigare grejer. För dyr i förhållande till prestandaökningen, prestandaökning i bara flertrådade applikationer, för lite skillnad mot 2600k för de allra flesta, för hög strömförbrukning. en ivy bridge mellanklass cpu börjar kännas mer och mer intressant. frågan är om intel kommer använda sitt försprång till att vila på lagrarna när det inte finns något motstånd eller om de kommer att fortsätta utveckla i en hög takt.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Birks”][quote name=”smartidiot89″]HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.[/quote]Vi hade gärna också sett 3930K Birks, vi jagade den också men tyvärr han processorn inte komma fram i tid för att vi skulle kunna få med den i testet.… Läs hela »

Henrik Andersson
Medlem

Mycket rolig läsning. Dock så är det för dyrt för mig, kommer att hålla mig till AMD som jag gjort i princip hela mitt liv, förutom vissa snedsteg mot Intel :). AMD är för mig både lagom billiga och lagom kraftfulla :).