Överklockningsresultat

4.85ghz

Intel satte en hel del käppar i hjulet för entusiastöverklockare med introduktionen av mellanklassfamiljen Sandy Bridge. Genom att mer eller mindre eliminera användandet av processorbussen och förpassa bredare överklockning till sina så kallade K-modeller med upplåsta multipliers.

Sandy Bridge-E är som en entusiastprocessor på pappret bättre lämpad för överklockning. Med Sandy Bridge-arkitekturen i ryggen skyggar processorerna dock fortfarande för större ändringar av BCLK-frekvensen men kommer även med ett hjälpmedel. Sandy Bridge-E arbetar i 100 MHz basfrekvens precis som Sandy Bridge-motsvarigheten, men kan även använda sig av basfrekvenserna 125 MHz, 166 MHz och 250 MHz. Detta tillsammans med fritt upplåsta multipliers i Intel Core i7-3960X betyder att vi bör ha betydligt bättre överklockningsmöjligheter än i mellanklassplattformen.

Fortfarande multipliers som regerar

Tyvärr har vi i våra egna överklockningstester haft ganska stora problem med att nyttja just de nya basfrekvenserna. Något vi även fått bekräftat av andra källor. Egentligen är det endast 100 MHz och 125 MHz som överhuvudtaget fungerat för oss vid ganska tung luftkylning. Även om Intel säger att de olika basfrekvenserna ska se till att andra gränssnitt och komponenter som USB och SATA-enheter körs i humana frekvenser lyckades vi aldrig få vårt system att nyttja de högre basfrekvenserna på 166 MHz resp. 250 MHz.

Vi valde att fokusera på överklockning med 125 MHz basfrekvens och ändring av multipliers vilket i slutändan gav oss en benchmarkstabil klockfrekvens på ganska fina 4,85 GHz. Vid dessa frekvenser – och inte minst spänningar – började det dock bli rejält svettigt för vårt system. Det krävdes en CPU-spänning strax norr om 1,5V för att få vårt testexemplar stabilt i dessa frekvenser och med hela 6 kärnor samt drygt 2,2 miljarder transistorer är strömförbrukningen en ganska smärtsam historia.

Extrem strömförbrukning och värmeutveckling

Intel har utan tvekan den kraftfullaste processorn på konsumentmarknaden i Core i7-3960X, men även en av de mest energislukande. Vid överklockning med höga frekvenser och spänningar klättrar vår systemförbrukning över 400 watt och hade det inte varit för Bulldozers hemska ”uppvisning” här hade Sandy Bridge-E sett ännu hungrigare ut.

poweroc

Med en trots allt så pass extrem energiförbrukning blir det även ganska hårig värmeutveckling. Vi valde att göra ett snabbare stresstest med vår referenskylare Noctua C14 (en ensam 140mm fläkt) samt Intels vattenkylningspaket RTS2011LC. Trots att dessa två kylare är några av de större och effektivare på marknaden kunde ingen av dem hantera värmeutvecklingen från Intel Core i7-3960X vid ens 4,75 GHz. I AIDA Extremes stresstest såg vi temperaturer på runt 90 grader med en spänning på 1,475V, vilket i sin tur tvingade processorn att automatiskt sänka frekvensen – så kallad throttling. Detta visar att de som planerar seriösare överklockning med Sandy Bridge-E bör investera i en riktigt högkvalitativ kylare och även ett välventilerat chassi.

Dåligt effekt av flytande kväve

En samling av nordiska överklockare samlades under helgen inför Intels lansering av Sandy Bridge-E för att testa den nya arkitekturen med extrema kylningsmetoder. Bland överklockarna hittade vi bland annat NH-bekantingarna Henry ”ME4ME” de Kruijf samt Marcus ”Calathea” Heinamo som gav sig på Intels nya processorer med bland annat flytande kväve.

Men trots att Sandy Bridge-E bevisligen behöver kyla för att trivas i klockfrekvenser runt 5 GHz verkar skalningen med kyla vara allt annat än optimal. Av de tjugotal Sandy Bridge-E processorer som testades under helgen var det endast en av dessa som nådde en klockfrekvens över 5,4 GHz och boven i dramat verkar återigen vara en så kallad cold bug. Processorkretsen klarar inte av temperaturer som är lägre än mellan -30 till -40 grader Celsius, lägre än så blir systemet ostabilt.

Detta kan jämföras med hackkycklingen Bulldozer som fullkomligen älskar extrema minusgrader och nått över 8,4 GHz med hjälp av flytande kväve samt flytande helium som ger temperaturer på ner till -200 grader Celsius.

Vi hade trots allt ganska stora förhoppningar om att Sandy Bridge-E skulle vara en processor som tilltalade även er extrema överklockare och entusiaster. Men tyvärr verkar även Intels entusiastplattform hållas tillbaka från att nå sin fulla potential. Om detta beror på tidiga ingenjörsexemplar eller om det är sista spiken i kistan för extrem överklockning på Intel-processorer låter vi dock vara osagt. Men likt med Sandy Bridge är detta inget vanliga svenssonöverklockare behöver bry sig om, här är det fortfarande värmeutvecklingen som blir det största hindret.

Prestanda i överflöd

Men det som skiljer Sandy Bridge-E mot Bulldozer är att vi med Intels arkitektur får en prestandaökning som heter duga och om vi tyckte att Intel Core i7-3960X dominerade i sina standardfrekvenser är det ingenting mot vad man lyckas med i överklockat läge.

pcmarkoc

cinebenchoc

handbrakeoc

wprimeoc

borderlandsoc

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Henrik AnderssonAnton KarmehedHenrik BerntssonBirksaov Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Trevlig morgonläsning! Den här recensionen får mig att undra vad AMD tänker just nu. Skall de ge upp helt på prestandafronten och göra netbook-CPU:er? Nu när ARM växer så det knakar så kanske det inte räcker häller, i längden.

Svensken
Medlem
Svensken

Härligt med recension!

fackamato: APU?

Anton Karmehed
Admin

Egentligen så gör inte Sandy Bridge-E så stor skillnad för AMD. Man har inte haft något att konkurrera med i denna prisklass på många många år. Däremot är Sandy Bridge och inte minst Ivy Bridge något AMD kommer få det jäkligt tungt med, och redan har.

Tror som sagt att AMD får fokusera på budget och mellanklass med sina APU-kretsar i dagsläget, för att försöka hitta sin nisch eller arbeta sig ikapp Intel åtminstone på den under prestandamarknaden.

Tempel
Medlem
Tempel

Lite som en Ferrari, grym prestanda (om du kör på bana) och överprissatt.

Anton Karmehed
Admin

Ja det är mer eller mindre precis som väntat kan vi väl säga. Men det är ju lite hissnande hur mycket mer prestanda Intel kan få ut ur sin arkitektur på samma tillverkningsprocess som AMD.

Det kanske häftigaste med denna lanseringen i mina ögon är annars hur jäkla bra Sandy Bridge och inte minst 2600K faktiskt är. För spelgalningar är det löjligt mycket prestanda för pengarna, ingen nyhet men ännu tydligare när man ser jämförelsen med snuskdyra SB-E. 🙂

Birks
Medlem
Birks

Hoppas ni även tar med lite moderna grafikkort i det testet än de från dackes tid som var med i detta test.
Annars helt ok recension även om jag även velat se 3930K modellen som kommer vara ”het” för oss på en budget.

McKinley
Medlem
McKinley

Inget oväntat här precis. Jag behövde inte gå igenom sida efter sida, utan nöjde mig med slutledningen.

Intressant läsning av det lilla jag läste. 🙂

aov
Medlem
aov

Jag hade också önskat att recensionen innehöll sli 580 eller cfx 6970 konfiguration samt inkluderade överklockad i7 s1366 tex i 920@4ghz om byte för användarna är aktuellt.

Gillade artikeln i det stora hela, den var mer positiv än dem andra på nätet.

Birks
Medlem
Birks

[quote name=”smartidiot89″]
HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]
My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.

Henrik Berntsson
Admin

jag hade gärna sett lite större prestandaskillnad mot 980. Även om cpun är den högst presterande idag så hade man nog förväntat sig lite häftigare grejer. För dyr i förhållande till prestandaökningen, prestandaökning i bara flertrådade applikationer, för lite skillnad mot 2600k för de allra flesta, för hög strömförbrukning. en ivy bridge mellanklass cpu börjar kännas mer och mer intressant. frågan är om intel kommer använda sitt försprång till att vila på lagrarna när det inte finns något motstånd eller om de kommer att fortsätta utveckla i en hög takt.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Birks”][quote name=”smartidiot89″]HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.[/quote]Vi hade gärna också sett 3930K Birks, vi jagade den också men tyvärr han processorn inte komma fram i tid för att vi skulle kunna få med den i testet.… Läs hela »

Henrik Andersson
Medlem

Mycket rolig läsning. Dock så är det för dyrt för mig, kommer att hålla mig till AMD som jag gjort i princip hela mitt liv, förutom vissa snedsteg mot Intel :). AMD är för mig både lagom billiga och lagom kraftfulla :).