Sanningen bakom Ivy Bridge TDP-värde

De första konsumentexemplaren av Intels nya processorfamilj Ivy Bridge skeppas som vi tidigare avslöjat med ett TDP-värde av 95W. Enligt uppgifter från processorjätten är detta en medveten strategi, trots att processormodellerna som lanseras har ett TDP-värde som aldrig överstiger 77W.

Idag lanserar Intel sin tredje generations Core-arkitektur kommer ingen av dessa att få ett TDP-värde som överstiger 77W, vilket även omfattar de kraftfullaste modellerna med fyra kärnor och Hyper-threading som flaggskeppet Core i7-3770K. Högst ironiskt kommer däremot processorerna, åtminstone toppmodellerna med 77W TDP att säljas med en specificerad TDP av 95W.

Anledningen till detta ska enligt Intel själva vara att man valt att bibehålla produktsegmentets maximala TDP-värde (LGA1155 plattformen). Trots att processorkretsarna i kartongerna alltså kommer att arbeta med maximalt 77W TDP, ofta även lägre.

SB.cpuerSandy Bridge och kanske även kommande Ivy Bridge-processorer drar upp till 95W.

Intel lämnar dörren öppen för sexkärniga Ivy Bridge-processorer?

Anledningarna till Intels minst sagt förvirrande och lustiga beteende ska vara flera. Först och främst menar Intel att man genom att bibehålla en specifikation på 95W för de nya Ivy Bridge-processorerna lämnar dörren öppen för kommande produktlanseringar inom familjen. Detta finner vi vara lite extra intressant då detta skulle kunna möjliggöra inte bara rejält uppskruvade klockfrekvenser, utan kanske till och med helt nya modeller med säg sex processorkärnor istället för fyra. Detta är dock enbart rena spekulationer då vi inte fått några som helst konkreta uppgifter om sexkärniga Ivy Bridge-modeller under utveckling, men det finns onekligen rum för expandering inom Ivy Bridge-arkitekturen.

Intel rädda för snikna moderkortstillverkare

Den andra och mest aktuella anledningen till att bibehålla sitt 95W TDP-värde är dock kompabilitet mellan de olika processorfamiljerna inom LGA1155-plattformen. Intel är oroliga för att moderkortstillverkare ska se möjligheter till att utveckla produkter med spänningsdelar och strömförsörjning som enbart klarar av LGA1155-processorer med maximalt 77W TDP, något som skulle göra moderkorten inkompatibla med flera processormodeller ur LGA1155-plattformen, kanske då även framtida CPU-modeller från Intel. Genom att sätta en vad man kallar ”segment-TDP” på 95W ger Intel signalen till sina moderkortspartners att alla moderkort ska utrustas med spänningsdelar kapabla att driva processorer med 95W TDP.

Summan av kardemumman blir att Intel kommer att sälja processorer med 95W TDP som i själva verket är tillverkade och utvecklade efter ett TDP-värde på maximalt 77W. Ivy Bridge kommer alltså INTE dra mer än 77 watt i sina standardutförande. Vad det verkar som är detta något Intel planerar att fortsätta med under en förutselig framtid.

Ivy_Bridge_Box_95WKartongen till Core i7-3770k säger 95W TDP, men processorn arbetar med ett 77W TDP.

Även om vi kan förstå företagets oro med hänsyn till inkompabilitet inom LGA1155-plattformen känns detta som ett förfarande där man inte bara riskerar att förvilla sina konsumenter utan även ett sätt för Intel att undervärdera sina egna produkter. När vi publicerar vår genomgående analys av nya Ivy Bridge-arkitekturen får i alla fall ni läsare den slutgiltiga bilden av de nya processorkretsarnas prestanda och verkliga energiförbrukning, som alltså INTE, vi upprepar, INTE ska överstiga 77W oavsett vad Intel själva skriver på kartongen.

Nu känner vi oss tillräckligt färdiga med genomgången av Ivy Bridge, och det är nu dags att gå över till det som kanske är mest intressant: testresultaten! Inte minst kommer det bli intressant att se hur strömförbrukningen på den nya Core i7-3770K, efter hela 95W-incidenten eller vad vi nu ska kalla det…

Annons

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Anton Karmeheddj christianSnorchxemacsLagl0rden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

trist med värmebekymret.
men 4.7ghz med bättre ipc är ok även om inte optimalt.

Anton Karmehed
Admin

Nä det är lite tråkigt som sagt, MEN det är ju något som en ganska liten del av konsumenterna kommer lida av. Håller man sig bara ett par 100 MHz från maxklock så är tempsen klart överkomliga och energiförbrukningen är fortfarande låg.
Men ska bli intressant att se om Intel kan förbättra detta framöver.

zingo
Gäst
zingo

I testet borderlands så stämmer inte rangordningen tycker jag. Högsta FPS resulterar inte i högsta placering 😉

Anton Karmehed
Admin

Ah ja där har det blivit något knas. Vi löser det i morgon! 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

IPC är bättre och strömförbrukningen i stock klock är bra. Men så fort man överklockar går den upp i vad Sandy Bridge klarar bara det att denna blir väldigt varm. Visserligen presterar denna bättre ändå tack vare IPC men hade nog trott på en liten ökning i max klock.

Kan det vara tri-gate transistorerna som inte kan leda bort all värme eller?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

På sidan 7 nämns att det saknas virtualisering VT-d, SIPP, vPro och TXT på vissa modeller. Modellerna ”K” som är upplåsta för överklockning saknar tydligen dom.
Endera en som är full med funktioner eller en avskalad och olåst, för man kan inte få hela kakan.
Varför jag reagerade på det här, är för att jag tycker virtualisering verkar intressant och har många möjligheter 🙂

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”-Tjalve-”]Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?[/quote]Det skulle mycket väl kunna vara en anledning. Men jag tror samtidigt inte det, problemet verkar vara konsekvent och en tillverkningsmiss med heatspreadern tror jag inte Intel hade släppt igenom. [quote name=”Marquzz”]Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.[/quote]Ja för… Läs hela »

bran
Medlem
bran

Vad är anledningen till att byta ut WinRaR testet? Jag menar, det är ju ett reellt test och inget syntetiskt benchmark?

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Tack för en bra recension! och nytt rekord i antalet sidor eller? 🙂 får läsa noggrannare sen hemma.

men det låter bra allt det där… Undras om jag kan köra civ i 2560×1600, med inte alltför mycket lull-lull, får prova och om det inte funkar köpa graffe-kort (eller fortsätta köra civ IV)

Fredrik
Medlem
Fredrik

Riktigt bra recension.

Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt.

Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant.

Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. 😛

Snorch
Medlem
Snorch

Hade först planer på att skaffa lite nya saker, 2500k såg bra ut eller nya 3570k. När den nya inte var så mycket bättre struntade jag i den och tänkte köra på 2500k istället. Men då såg jag priset på 2700k, dryga 2000kr, så då blev det en sån. Det får man nog anse vara ett bra pris. 🙂

Angående VT-d kan jag bara instämma, idiotisk att det inte finns på k processorerna.

dj christian
Gäst
dj christian

Vilket nätagg använde ni?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”xemacs”]Riktigt bra recension. Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt. Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant. Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. :P[/quote] Du har helt klart en poäng Xemacs. Våra CPU-prestandatester har ändrats en del under året som gott och tyvärr är inte heller vi helt nöjda med upplägget och spridningen på de olika testerna. Vi arbetar… Läs hela »