Den nya 7-serien styrkretsar

Intel inledde tidigare i månaden lanseringen av deras nya plattform, i form av den nya 7-serien styrkretsar. Detta berodde på att lanseringen av Ivy Bridge från början var planerad att ligga den 8 april, tillsammans med de nya moderkorten. Tillverkarna hade dock haft sina nya moderkort färdigställda under en längre tid och var ivriga att lansera sina moderkort även om Intel inte var redo med sina nya processorer. Det faktum att de nya moderkorten var fullt kompatibla med Sandy Bridge, möjliggjorde att tillverkarna fick klartecken att lansera moderkorten i förväg.

LGA1155 betyder stöd även för Sandy Bridge

Att lansera nya moderkort utan tillhörande processorer är ju lite bakvänt. Men förklaringen ligger i att nya 7-serien skiljer sig ganska lite från förra generationens 6-serie av styrkretsar. Viktigast av allt är att de använder sig av samma LGA1155 sockel vilket betyder stöd för dagens Sandy Bridge-processorer. Den nya generationens moderkort ska fungera precis lika bra med Sandy Bridge som med Ivy Bridge, men det finns ett flertal funktioner som inte stödjs av dagens Intel-processorer.

LGA1155_Compatibility

Detta är också anledningen till att vi på NordicHardware valde att avvakta med våra moderkortsrecensioner tills vi haft de nya Ivy Bridge-processorer i hand. Den nya 7-serien av styrkretsar förtjänar att verkligen få sträcka på benen och det kommer de att få göra inom en ganska snar framtid, då vi arbetar på en recension som kommer innefatta moderkort från flera olika tillverkare.

The power of three – PCI Express 3.0, USB 3.0 och tre skärmar

Intel bygger som sagt sin nya styrkretsserie på samma grundstomme som tidigare 6-serien. Men det finns ett par större nyheter, eller rättare sagt exakt tre stora nyheter. Intels nya styrkretsar stödjer äntligen det nya USB 3.0-formatet för mångdubbelt snabbare filöverföringar till kompatibla USB-enheter. I vanlig ordning krävs det snarast SSD-baserade USB-enheter för att nå de riktigt höga överföringshastigheterna, men nu finns det åtminstone fyra USB 3.0 portar inbakade direkt i själva styrkretsen.

PCI Express 3.0 ger oss dubbelt så mycket bandbredd per datakanal vilket också är en nyhet i styrkretsen. Inte minst för de användare som väljer att köra konfigurationer med flera grafikkort där fysiska PCIe x16 platsar kan tvingas använda smalare datavägar på x8 eller till och med x4, vilket med PCI Express 3.0 trots allt ger rejält med bandbredd.

Sist men inte minst kommer Panter Point-styrkretsen även med stöd för inkoppling av tre bildskärmar samtidigt. Detta är en funktion direkt bunden till den nya grafikkretsen i Ivy Bridge-arkitekturen och kommer alltså endast att fungera med den nya generationens Core-processorer.

7serien

Styrkrets Z77 Z75 H77 Z68 P67 H67 X79 (LGA2011)
Intel Smart Response Technology Ja Nej Ja Nej Ja
Stöd för överklockning Ja Nej Ja Nej Ja
Stöd för inbyggd grafik Ja Nej Ja
Skärmstöd 3 st 2 st 2 st
USB 2.0 (USB 3.0)
14 (4) 14
SATA 3.0 (6.0) Gb/s 6 (2)
PCI Express 2.0
8
Thunderbolt 1
Officiellt PCI Express 3.0-stöd Ja Nej
DDR3 2 800 MHz 2 133 MHz
TDP 6,7W 6,1W 7,8W

Som tabellen avslöjar har Intel ett par ytterligare optimeringar i sin nya styrkretsserie. Först har man bakat in ett bättre minnesstöd för plattformen. Moderkort med 7-seriens styrkretsar stödjer DDR3-hastigheter på upp till 2 800 MHz och även den energisnålare DDR3L-standarden.

Spännande är också ett bättre förberett stöd för nya höghastighetsgränssnittet Thunderbolt. Med datahastigheter på upp till 10 Gbps är Thunderbolt mest känt för sin integrering i Apples MacBook-familj, men nu kommer Intels teknik (ironi?) även till PC-plattformen på bred front. Kontrollerkretsen är inbakad i Panter Point-styrkretsen, och alla 7-seriens styrkretsar är förberedda på att koppla 4 stycken PCI Express-kanaler till en extern Thunderbolt-krets om moderkortstillverkaren finner det lämpligt – och vill betala ytterligare en licensavgift till Intel.

Vi har redan tidigare kikat närmare på några av de nya Intel Z77-moderkorten och förhandstittar på dessa två kort från MSI och ASUS kan ni hitta här nedan.

För de som inte orkar vänta ett par veckor till för att se hur de nya moderkorten presterar tillsammans med de nya Ivy Bridge-processorerna finns det redan en uppsjö av modeller ute i svenska butiker. Här nedan är ett axplock av olika modeller och deras priser.

Moderkort Styrkrets Formfaktor Pris
ASUS Maximus V Gene Intel Z77 Micro-ATX
ASUS P8Z77-V Pro Intel Z77 ATX
ASUS P8Z77-I Deluxe Intel Z77 Mini-ITX
Gigabyte GA-Z77X-UD5H Intel Z77 ATX
Gigabyte G1.Sniper 3 Intel Z77 ATX
Gigabyte GA-H77M-D3H Intel H77 Micro-ATX
MSI Z77A-GD65 Intel Z77 ATX
MSI Z77A-GD80 Intel Z77 ATX
MSI H77MA-G43 Intel H77 Micro-ATX
ASRock Fatal1ty Z77 Professional Intel Z77 ATX
ASRock Z77 Extreme4-M Intel Z77 Micro-ATX
ASRock Z75 Pro3 Intel Z75 ATX
Intel DH77EB Intel H77 Micro-ATX

Vi kommer att följa upp med tester av Intels nya processorarkitektur på den nya 7-seiren av styrkretsar men även närmare undersökningar av moderkorten själva. Så håll utkik efter mer rapportering kring Intels nya processorplattform.

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Anton Karmeheddj christianSnorchxemacsLagl0rden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

trist med värmebekymret.
men 4.7ghz med bättre ipc är ok även om inte optimalt.

Anton Karmehed
Admin

Nä det är lite tråkigt som sagt, MEN det är ju något som en ganska liten del av konsumenterna kommer lida av. Håller man sig bara ett par 100 MHz från maxklock så är tempsen klart överkomliga och energiförbrukningen är fortfarande låg.
Men ska bli intressant att se om Intel kan förbättra detta framöver.

zingo
Gäst
zingo

I testet borderlands så stämmer inte rangordningen tycker jag. Högsta FPS resulterar inte i högsta placering 😉

Anton Karmehed
Admin

Ah ja där har det blivit något knas. Vi löser det i morgon! 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

IPC är bättre och strömförbrukningen i stock klock är bra. Men så fort man överklockar går den upp i vad Sandy Bridge klarar bara det att denna blir väldigt varm. Visserligen presterar denna bättre ändå tack vare IPC men hade nog trott på en liten ökning i max klock.

Kan det vara tri-gate transistorerna som inte kan leda bort all värme eller?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

På sidan 7 nämns att det saknas virtualisering VT-d, SIPP, vPro och TXT på vissa modeller. Modellerna ”K” som är upplåsta för överklockning saknar tydligen dom.
Endera en som är full med funktioner eller en avskalad och olåst, för man kan inte få hela kakan.
Varför jag reagerade på det här, är för att jag tycker virtualisering verkar intressant och har många möjligheter 🙂

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”-Tjalve-”]Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?[/quote]Det skulle mycket väl kunna vara en anledning. Men jag tror samtidigt inte det, problemet verkar vara konsekvent och en tillverkningsmiss med heatspreadern tror jag inte Intel hade släppt igenom. [quote name=”Marquzz”]Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.[/quote]Ja för… Läs hela »

bran
Medlem
bran

Vad är anledningen till att byta ut WinRaR testet? Jag menar, det är ju ett reellt test och inget syntetiskt benchmark?

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Tack för en bra recension! och nytt rekord i antalet sidor eller? 🙂 får läsa noggrannare sen hemma.

men det låter bra allt det där… Undras om jag kan köra civ i 2560×1600, med inte alltför mycket lull-lull, får prova och om det inte funkar köpa graffe-kort (eller fortsätta köra civ IV)

Fredrik
Medlem
Fredrik

Riktigt bra recension.

Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt.

Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant.

Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. 😛

Snorch
Medlem
Snorch

Hade först planer på att skaffa lite nya saker, 2500k såg bra ut eller nya 3570k. När den nya inte var så mycket bättre struntade jag i den och tänkte köra på 2500k istället. Men då såg jag priset på 2700k, dryga 2000kr, så då blev det en sån. Det får man nog anse vara ett bra pris. 🙂

Angående VT-d kan jag bara instämma, idiotisk att det inte finns på k processorerna.

dj christian
Gäst
dj christian

Vilket nätagg använde ni?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”xemacs”]Riktigt bra recension. Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt. Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant. Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. :P[/quote] Du har helt klart en poäng Xemacs. Våra CPU-prestandatester har ändrats en del under året som gott och tyvärr är inte heller vi helt nöjda med upplägget och spridningen på de olika testerna. Vi arbetar… Läs hela »