Prestandaoptimeringar och lägre strömförbrukning

Ivy Bridge blir inget vanligt Tick av Intel, där de helt ”enkelt” krympt arkitekturen till en ny tillverkningsteknik. Intel har den här gången valt att kalla det för ett Tick+, dels på grund av den nya transistorn, men även på grund av de många förändringar vi återfinner i själva processorn – den största är grafikdelen.

Det finns en nackdel med Intels aggressiva Tick-Tock schema. Det svårt att få med allt de vill ha med en gång varje år. Vissa saker får helt enkelt vänta till året därefter, eller helt slopas. Sandy Bridge var en stor chansning för Intel då de försökte sig på väldigt mycket på en gång. Det var till stora delar en ny arkitektur, och man slog på stort med en ny grafikarkitektur som man dessutom valde att integrera på samma bit kisel. Det var många saker Intel planerat med Sandy Bridge som inte hans med, och dessa dyker nu upp i Ivy Bridge. Det är därför Ivy Bridge kommer att få överlag högre prestanda än vad som är vanligt av att krympa en processor till en ny tillverkningsteknik.

Prestandaoptimeringar och Turbo Boost

Processorkärnorna är till stora delar identiska med tidigare, men många små ändringar gömmer sig där, vilket resulterar i många små förbättringar – alla bäckar små. Intel har optimerat prestandan när en tråd används, genom att ändra om i den interna strukturen för schemaläggaren för flertrådstekniken Hyper-threading. Det här gör att när endast en kärna behöver arbeta med en tråd istället för två, så kommer fler resurser finnas tillgängligt än med Sandy Bridge. Det här bör alltså leda till högre prestanda när endast en tråd används.

Intel_Overall_features

De ska även ha fördubblat omsättningen i processorns flyttals/heltalsdividerare, men denna skillnad kommer främst att märkas av i flyttalstunga beräkningar som är mer vanliga på servermarknaden än konsumentmarknaden. Prestandaökningen på samma klockfrekvens är inte jättestor och ibland till och med icke-existerande. Men de applikationer som drar nytta av optimeringarna i arkitekturen bör få ett lyft på runt 4 – 6 procent vid samma klockfrekvens som Sandy Bridge. Den stora skillnaden ska dock inte ligga här enligt Intel, utan deras Turbo Boost-teknik ska vara effektivare än någonsin.

Det är intressant att Core i7-2700K som ersätts av Core i7-3770K har exakt samma specifikationer sett till kärnor, Hyper-threading, klockfrekvenser och cacheminne. Vad som egentligen står ut är den nya Core i7-3770K är HD 4000-grafiken. Trots detta så ska den sistnämna prestera upp till 10 procent bättre, dels tack vare optimeringarna i arkitekturen vi tog upp ovan, men till större del då Turbo Boost fungerar mycket mer frekvent än tidigare. Samtliga Ivy Bridge-processorer bör väldigt sällan arbeta på sin basfrekvens, utan nästan konstant kunna arbeta i sin turbofrekvens.

Förbättrad minneskontroller med Power Gating

Power Gating är en teknik Intel för introducerade med deras Nehalemarkitektur, och går ut på att istället för att klocka ned och sänka spänningen på en viss del av processorn så stänger man helt av den. Vad man gör är i princip att lägga en slinga transistrer runt den del man vill kunna stänga av, för att helt enkelt strypa strömtillförseln.

Sandy Bridge introducerade Power Gating på i princip alla delar i processorn, förutom minneskontrollern – det här ändrar Ivy Bridge på. Det innebär också att mer eller mindre varje del i processorn faktiskt går att stänga av helt och hållet vilket i sin tur kommer leda till extra strömbesparingar, speciellt vid lägre belastning och vila.

Intel_Overclocking2 667 MHz är ett tryckfel, upp till 2 800 MHz är det som gäller

Förutom att ha lagt till Power Gating på minneskontrollern, har Intel förbättrat minneskontrollern på annat håll. Intel har ökat standarfrekvensen som de officiellt utlovar ska fungera, från 1 333 MHz till 1 600 MHz. Sett till överklockning finns det även avsevärt mycket större svängrum än tidigare. Sandy Bridge hade bara stöd för upp till 2 133 MHz, plus den lilla bit man kunde röra BCLK-frekvensen. Nu finns överklockningsstöd upp till 2 800 MHz och det går även att överklocka minnen i steg av 200 MHz. För att hålla sig till JEDEC:s standard så finns fortfarande möjligheten att öka minnesfrekvensen i steg av 266 MHz kvar.

Vad som kommer påverka mest bärbara datorer, är det nya stödet för DDR3L. Vanliga DDR3-minnen är specificerade till en spänning på 1,5V, medan DDR3L i grunden är exakt samma standard fast med en lägre spänning på 1,35V. Det här betyder att OEM-tillverkare kommer kunna utrusta bärbara datorer med störmsnålare minnen, för lägre strömförbrukning och därmed längre batteritid. DDR3L-minnen dra runt 15 procent mindre ström än motsvarande DDR3 på samma klockfrekvens.

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Anton Karmeheddj christianSnorchxemacsLagl0rden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

trist med värmebekymret.
men 4.7ghz med bättre ipc är ok även om inte optimalt.

Anton Karmehed
Admin

Nä det är lite tråkigt som sagt, MEN det är ju något som en ganska liten del av konsumenterna kommer lida av. Håller man sig bara ett par 100 MHz från maxklock så är tempsen klart överkomliga och energiförbrukningen är fortfarande låg.
Men ska bli intressant att se om Intel kan förbättra detta framöver.

zingo
Gäst
zingo

I testet borderlands så stämmer inte rangordningen tycker jag. Högsta FPS resulterar inte i högsta placering 😉

Anton Karmehed
Admin

Ah ja där har det blivit något knas. Vi löser det i morgon! 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

IPC är bättre och strömförbrukningen i stock klock är bra. Men så fort man överklockar går den upp i vad Sandy Bridge klarar bara det att denna blir väldigt varm. Visserligen presterar denna bättre ändå tack vare IPC men hade nog trott på en liten ökning i max klock.

Kan det vara tri-gate transistorerna som inte kan leda bort all värme eller?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

På sidan 7 nämns att det saknas virtualisering VT-d, SIPP, vPro och TXT på vissa modeller. Modellerna ”K” som är upplåsta för överklockning saknar tydligen dom.
Endera en som är full med funktioner eller en avskalad och olåst, för man kan inte få hela kakan.
Varför jag reagerade på det här, är för att jag tycker virtualisering verkar intressant och har många möjligheter 🙂

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”-Tjalve-”]Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?[/quote]Det skulle mycket väl kunna vara en anledning. Men jag tror samtidigt inte det, problemet verkar vara konsekvent och en tillverkningsmiss med heatspreadern tror jag inte Intel hade släppt igenom. [quote name=”Marquzz”]Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.[/quote]Ja för… Läs hela »

bran
Medlem
bran

Vad är anledningen till att byta ut WinRaR testet? Jag menar, det är ju ett reellt test och inget syntetiskt benchmark?

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Tack för en bra recension! och nytt rekord i antalet sidor eller? 🙂 får läsa noggrannare sen hemma.

men det låter bra allt det där… Undras om jag kan köra civ i 2560×1600, med inte alltför mycket lull-lull, får prova och om det inte funkar köpa graffe-kort (eller fortsätta köra civ IV)

Fredrik
Medlem
Fredrik

Riktigt bra recension.

Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt.

Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant.

Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. 😛

Snorch
Medlem
Snorch

Hade först planer på att skaffa lite nya saker, 2500k såg bra ut eller nya 3570k. När den nya inte var så mycket bättre struntade jag i den och tänkte köra på 2500k istället. Men då såg jag priset på 2700k, dryga 2000kr, så då blev det en sån. Det får man nog anse vara ett bra pris. 🙂

Angående VT-d kan jag bara instämma, idiotisk att det inte finns på k processorerna.

dj christian
Gäst
dj christian

Vilket nätagg använde ni?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”xemacs”]Riktigt bra recension. Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt. Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant. Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. :P[/quote] Du har helt klart en poäng Xemacs. Våra CPU-prestandatester har ändrats en del under året som gott och tyvärr är inte heller vi helt nöjda med upplägget och spridningen på de olika testerna. Vi arbetar… Läs hela »