Strömförbrukning

energi

Energiförbrukning
Testutrustning: Voltcraft Energy Monitor 3000
Kommentar: Vi mäter hela systemets förbrukning från vägguttaget där alla komponenter som drivs av datorns nätaggregat inräknas. Resultatet är den totala effektförbrukningen för systemet, monitor är ej inräknat.
Tester: Idle – Vila på Windows skrivbord med Aero-gränssnittet aktiverat
Belastning 2D – Cinebench med maximalt antal CPU-trådar
Belastning 3D – Metro2033 som påverkas kraftigt av grafikkortets förbrukning.

Att vi sett fram emot effektmätningarna av Intels nya Ivy Bridge-plattform är en underdrift. Intel introducerar idag sina första mikroprocessorer som inte bara tillverkas med en effektivare 22 nanometerteknik, det är även premiär för tillverkarens så kallade 3D-transistor – även känd som Tri-gate transistorn. Vi har redan tidigare i artikeln gått igenom exakt vad som gör den nya 3D-transistorn speciell men summan av kardemumman är att Intels nya Ivy Bridge-processorer ska dra betydligt mindre ström än förra generationen – trots högre prestanda.

Som vi också avhandlat tidigare i artikeln har Intel valt att sälja sina nya Ivy Bridge-processorer med ett TDP-värde på 95W, men processorerna som lanseras idag – flaggskeppet Core i7-3770K inkluderat – ska inte överstiga ett TDP-värde av 77W så vi bör kunna se betydligt lägre förbrukning med Intels nya processorkretsar.

poweridle

Utan direkt belastning ser vi inga större skillnader mot Intels Sandy Bridge-plattform och att man inte når ner till samma låga nivåer som AMD på denna del förklaras ganska enkelt av att AMD med sina Llano-processorer låter både klockfrekvenser och spänningar gå ner betydligt lägre än Intel, 800 MHz på AMD mot 1 600 MHz på Intels processorer.

powercine

powermetro

När det kommer till energiförbrukning  vid tyngre belastning är vi däremot mäkta imponerade av Intels nya 22nm-teknik och Ivy Bridge. Vi har sett hur Intel Core i7-3770K i test efter test piskat sina förgångare ur Sandy Bridge-familjen och även varit i kamp med entusiastplattformen Sandy Bridge-E vid flera tillfällen. Det har förvisso inte varit några revolutionerande prestandaskillnader mot förra generationens mellanklassplattform men när vi nu tittar på effektförbrukningen hos Intels nya processorer är cirkeln sluten.

Intel Core i7-3770K drar lika lite ström som Intels instegsmodeller i Core i5-2xxx serien där vi får nöja oss med fyra CPU-kärnor utan HyperThreading och betydligt lägre klockfrekvenser. Trots högre prestanda än föregångaren Core i7-2700K drar Intels nya mellanklassvärsting runt 15-16 watt mindre ström i våra tester, vilket är ganska precis de skillnader som TDP-specifikationerna låter antyda. Noterbart är att vårt exemplar av Core i7-2700K är av en betydligt nyare stepping än vår äldre 2600K-modell, där vi kan se vilka optimeringar Intel gjort i sin äldre 32nm-teknik då 2700K drar mindre ström trots högre klockfrekvens.

Tyvärr är inte allt riktigt frid och fröjd med Intels nya Ivy Bridge-arkitektur, den nya tillverkningstekniken har nämligen lite oväntade bieffekter som vi ska kika närmare på snart och vi kommer in på ämnet under vår överklockningsdelen av artikeln.

Annons

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Anton Karmeheddj christianSnorchxemacsLagl0rden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

trist med värmebekymret.
men 4.7ghz med bättre ipc är ok även om inte optimalt.

Anton Karmehed
Admin

Nä det är lite tråkigt som sagt, MEN det är ju något som en ganska liten del av konsumenterna kommer lida av. Håller man sig bara ett par 100 MHz från maxklock så är tempsen klart överkomliga och energiförbrukningen är fortfarande låg.
Men ska bli intressant att se om Intel kan förbättra detta framöver.

zingo
Gäst
zingo

I testet borderlands så stämmer inte rangordningen tycker jag. Högsta FPS resulterar inte i högsta placering 😉

Anton Karmehed
Admin

Ah ja där har det blivit något knas. Vi löser det i morgon! 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

IPC är bättre och strömförbrukningen i stock klock är bra. Men så fort man överklockar går den upp i vad Sandy Bridge klarar bara det att denna blir väldigt varm. Visserligen presterar denna bättre ändå tack vare IPC men hade nog trott på en liten ökning i max klock.

Kan det vara tri-gate transistorerna som inte kan leda bort all värme eller?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

På sidan 7 nämns att det saknas virtualisering VT-d, SIPP, vPro och TXT på vissa modeller. Modellerna ”K” som är upplåsta för överklockning saknar tydligen dom.
Endera en som är full med funktioner eller en avskalad och olåst, för man kan inte få hela kakan.
Varför jag reagerade på det här, är för att jag tycker virtualisering verkar intressant och har många möjligheter 🙂

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”-Tjalve-”]Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?[/quote]Det skulle mycket väl kunna vara en anledning. Men jag tror samtidigt inte det, problemet verkar vara konsekvent och en tillverkningsmiss med heatspreadern tror jag inte Intel hade släppt igenom. [quote name=”Marquzz”]Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.[/quote]Ja för… Läs hela »

bran
Medlem
bran

Vad är anledningen till att byta ut WinRaR testet? Jag menar, det är ju ett reellt test och inget syntetiskt benchmark?

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Tack för en bra recension! och nytt rekord i antalet sidor eller? 🙂 får läsa noggrannare sen hemma.

men det låter bra allt det där… Undras om jag kan köra civ i 2560×1600, med inte alltför mycket lull-lull, får prova och om det inte funkar köpa graffe-kort (eller fortsätta köra civ IV)

Fredrik
Medlem
Fredrik

Riktigt bra recension.

Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt.

Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant.

Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. 😛

Snorch
Medlem
Snorch

Hade först planer på att skaffa lite nya saker, 2500k såg bra ut eller nya 3570k. När den nya inte var så mycket bättre struntade jag i den och tänkte köra på 2500k istället. Men då såg jag priset på 2700k, dryga 2000kr, så då blev det en sån. Det får man nog anse vara ett bra pris. 🙂

Angående VT-d kan jag bara instämma, idiotisk att det inte finns på k processorerna.

dj christian
Gäst
dj christian

Vilket nätagg använde ni?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”xemacs”]Riktigt bra recension. Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt. Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant. Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. :P[/quote] Du har helt klart en poäng Xemacs. Våra CPU-prestandatester har ändrats en del under året som gott och tyvärr är inte heller vi helt nöjda med upplägget och spridningen på de olika testerna. Vi arbetar… Läs hela »