Tidigare i September skrev vi om Intels lansering av energisnåla plattformen Bay Trail. Nu är vi på plats i München där vi får möjlighet att testa den nya systemkretsen Bay Trail som är en markant uppgradering från de äldre versionerna av Atom med sikte på våra surfplattor. 

Qualcomm har på det senaste året sprungit ifrån de andra tillverkarna av systemprocessorer. När Samsung och de övriga konkurrenterna kom ikapp med hårvaran på Snapdragon 600 släppte Qualcomm nästa bomb i form av Snapdragon 800. Nu ser det ut som att Qualcomm kan få ny motståndare i form av Intel och Bay Trail.

Vi har tidigare skrivit om nyheterna kring Bay Trail och vi kommer därför fokusera på prestandan. För mer grundlig information om Bay Trail hänvisar vi till vår tidigare artikel där vi tittar närmare på detaljerna

 

Innan vi börjar med våra tester vill vi gå in lite på de problem som det rapporterats om nyligen, nämligen att tillverkare optimerar mjukvaran för vissa tester genom att höja klockfrekvenser och ta bort de normala temperaturregleringarna. Intel har lovat att deras referensdesign inte har den typen av optimerad mjukvara men för konsumentsurfplattorna kunde de inte lova något.

På plats har vi testat två versioner av Bay Trail, en med Android och en med Windows 8.1, men då resultaten inte skiljer sig mellan plattformarna kommer vi bara presentera ett resultat förutom på de webbaserade testerna där vi testar med både Chrome och Internet Explorer 10. Sen tidigare har vi testat Qualcomms referensdesign av Snapdragon 800 samt den senaste versionen av Ipad med den dubbelkärniga systemprocessorn Apple A6X.

Windows-versionen av vårt exemplar med Bay Trail presterar riktigt bra i webbläsartesterna, när vi kör samma tester med Chrome som webbläsare blir resultaten mer lik konkurrenternas. Jämfört med förra årets modell (Atom Z2760) kan vi se en stor prestandaökning i samtliga tester. Tittar vi enbart på Sunspider står det åter igen klart och tydligt hur mycket påverkan webbläsaren har.

Näst på tur är en drös av CPU- och GPU-tester. Vi börjar med Ice Storm Extreme som tillhör ett av de bättre testerna på marknaden när det kommer till systemkretsar. Programmet renderas i 1080p offscreen och skalas sen upp till enhetens upplösning. På det sättet spelar det ingen roll vilken upplösning enheten har. Ice Storm Extreme är inte lika krävande som GLBencmark 2.7 vilket ger oss fördelen av att vi får lättare att se skillnaderna mellan enheter som presterar nästintill lika bra.

På CPU-sidan står sig Silvermont-kärnorna i Atom Z3770 bra mot Snapdragon 800 – tyvärr är det inte lika jämnt när det kommer till GPU då den nya Atom-processorn hamnar långt efter. För att bekräfta att det inte rör sig om någon fördel när det kommer till optimering kan vi även titta på GLBenchmark 2.7 där vi åter igen ser stora skillnader i grafisk prestanda mellan Atom Z3770 och Snapdragon 800. Den nedbantade Intel HD Graphic-lösningen i Atom Z3770 är helt enkelt inte lika kraftfull som Adreno 330 grafikkretsen i Qualcomms systemprocessor.

Även i Basemark X hamnar Atom Z3770 på efter efterkälken då grafikkretsen saknar tillräckligt med kraft. Tar vi däremot fram vårt sista benchmark som har ett större fokus på CPU lyckas Bay Trail ta sin första guldmedalj i ett test som inte är webbaserat, även om marginalen är minst sagt minimal.

Intels Bay Trail-plattform står sig bra mot konkurrenterna och är en markant uppgradering från föregångaren Clover Trail. Men det är inte tillräckligt att stå sig bra när man möter Qualcomm som redan fått ut sin systemkrets på marknaden medan vi fortfarande väntar på att få se tillverkare visa upp surfplattor med Intels motsvarighet.

Det finns samtidigt två viktiga punkter vi inte gått igenom av den enkla anledningen att vi inte haft möjligheten att testa det: Värmeutveckling och batteritid. Clover Trail är byggd på 22 nanometer vilket bör ge en fördel gentemot konkurrenterna när det kommer till strömförbrukning. Inte har själva påstått att den nya tekniken ska ge upp till fem gånger lägre förbrukning jämfört med föregående generation. Vi var själva förvånade över batteritiden på de surfplattor vi testade, trots att det rörde sig om timmar med kraftigt användande höll de sig vid liv och de blev inte heller obekvämt varma.

Det är en sak att kunna stoltsera med den högsta prestandan på marknaden, men den vardagliga användaren är inte i behov av ett prestandamonster om det samtidigt betyder att batteritiden blir lidande och surfplattan riskerar att bli såpass varm att den inte går att ha i knät.

Hårdare konkurrens borgar för bättre konsumentprodukter

Våra första känslor av nya Atom-plattformen Bay Trail ger oss på det stora hela en positiv känsla inför framtiden där Qualcomm ser ut att få en ny tuff konkurrent i det mobila segmentet. Intels fokus på energisnåla och kraftfulla systemkretsar lär inte ignoreras av Qualcomm och övriga tillverkare, något som förhoppningsvis mynnar ut i fler och bättre kretslösningar för mobila produkter. De första surfplattorna och hybriddatorerna med Intels Bay Trail-plattform väntas hitta ut på marknaden redan denna månad. Inledningsvis ligger fokus på Windows 8.1 men även plattor med Android förväntas dyka upp inom en snar framtid.

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
hymerS0urcerr0RFelix Byström Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Riktigt bra minitest och intressant läsning! Med dessa grafikpoäng i Ice Storm Extreme så borde denna Z3770 iGPU placera sej ganska jämnt med gamla Sandy Bridge Intel HD 2000. Moderna PC-spel blir alltså ospelbara. Gamla klassiker som Battlefield 2 och Warcraft 3 borde dock fungera helt klanderfritt även i höga grafikinställningar ..och kanske tom Gamecube/PS2-emulatorer. Surfplattespel borde alltså inte vara något problem i huvetaget 🙂 Jag måste säga att jag är riktigt imponerad i övrigt med CPU-prestandan, och misstänker att denna plattform i ”rätt” konfiguration (8GB RAM och SSD) kan ge extremt bra flyt i Windows för vanliga aktiviteter som… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Ja detta vore riktigt skoj faktiskt som en kuriosa artikel.Det är alltid intressant att veta hur kompetenta fjädervikts-plattformarna egentligen är. Handlar inte bara om spel, utan även media uppspelning för HTPC ändamål (1080p60.. H.265.. Hi10P.. Systemkamera-videos (~42-100mbit).. [url=http://forum.doom9.org/showthread.php?t=162442]QuickSync-decodern[/url]..), och allmänt flyt i Windows när man utför olika typer av uppgifter.Billig Hackintosh kommer säkert oxå bli ett sidospår som flera kommer försöka ge sig på. Jag minns att gamla Atom D2700 ungefär var i klass med dom lågt klockade (1.8ghz) Core 2 Duo.4-kärniga Z3770 kommer säkert prestera bättre än dom flesta C2D men frågan är om den når hela vägen till… Läs hela »

hymer
Medlem
hymer

Synd att det verkar vara så pissig upplösning på alla billiga windows tabbar bara 🙁