Övriga komponenter

 

Någonting viktigt saknas, nämligen slangen. Utan slang så blir det väldigt svårt för vattnet att ta sig mellan de olika komponenterna. Det är viktigt att tänka på att valet av slang är viktigare än man kan tro. Billigare slang går inte att böja lite mycket som dyrare alternativ, men eftersom kostnaden för resten av delarna redan är ganska stor så vill man oftast inte betala flera hundra för lite slang. PVC-slang är bland den billigaste slangen som går att använda till vattenkylning, den får man för mellan 15 och 30 kronor per meter. Du hittar den i din lokala järnaffär, annars kan man köpa PVC på Biltema för 1:50 per meter. Nästa steg är silikonslang, den kostar mellan 100 och 150 kronor metern. Bra silikonslang kan du bland annat hitta hos Overclockers. Ett alternativ till silikonslang är Tygonslang. Tygonslang är inte riktigt lika böjlig, men den är tätare än silikonslang. Att den är tätare innebär att vattnet inte avdunstar ”igenom” slangen, problemet är dock nästan obefintligt oavsett vilken slang du använder. Tygonslang kostar lika mycket som silikonslang, men är mycket svårare att få tag i.


Två sorters PVC-slang

Tygonslang

Till slangen så behöver man dessutom slangklämmor. Slangklämmor är till för att skapa ett extra tryck mellan slangen och nippeln för att minimera risken för läckage. Det finns flera olika sorters slangklämmor, plastslangklämmor brukar finnas på välsorterade datoraffärer. Plastslangklämmor är mer skonsamma mot slangen än metallslangklämmor, men de är mycket svårare att få isär. Metallslangklämmornas diameter ställs in med hjälp av en justerskruv, medan plastslangklämmorna trycks ihop.


Slangklämmor av metall

Slangklämma i plast

Det finns givetvis en massa andra komponenter som man kan lägga till, men som inte behövs för att det ska fungera. Ett bra exempel är tank. En tank gör det mycket lättare att fylla eller tömma systemet, och är även ett bra ställe för att jämna ut trycket. Om du får bakterietillväxt så kan det bli övertryck i systemet, och det är aldrig bra. Genom att öppna tanken så jämnas trycket ut. En tank sänker också temperaturen på vattnet lite grand, eftersom vattnet då får mer kontakt med luften. Andra saker man kan göra är att ha färgat vatten i systemet, eller UV-reflektiv färg som tillsammans med ett UV-CCFL ger en häftig effekt när det är mörkt. Det finns även flödessensorer som varnar om vattenflödet upphör o.s.v o.s.v.


Vattentank

Flödessensor

Förutom allt detta så behövs det även vatten. Vanligt joniserat bondvatten (kranvatten) kan vara direkt skadligt för systemet. Om vattnet är hårt så kan det bli kalkavlagringar i radiatorn och blocket, vilket minskar kontaktytan och även försämrar prestandan. Detta kan åtgärdas genom att ha lite ättika i vattnet (nyckelordet är lite, någon matsked per liter räcker).

Dessutom så leder alla sorters joner ström, och joniserat vatten betyder att det är joner i det. Ifall det skulle uppstå en läcka så kan det kortsluta komponenterna, och orsaka stor skada. Genom att använda destillerat vatten så avhjälper man de flesta problemen, men även destillerat vatten leder lite ström. Detta beror på att vattnet autoprotolyseras, H20 + H20 <=> H30+ + OH-. Jag har aldrig varit med om läckage under alla mina galna vattenkylningsexperiment, men risken finns alltid där så använd destillerat vatten. Destvatten hittar du på macken för några kronor litern, det kan även heta batterivatten.

Det sista att tänka på är att komponenterna måste vara kompatibla med varandra. Man kan tro att det bara är att köpa allting och koppla ihop så är allting frid och fröjd, men så är det dessvärre inte. För det första så finns det olika slangdiametrar, 3/8″ och 1/2″ är de vanligaste. Det underlättar om alla komponenter i systemet har samma storlek på nipplarna så man slipper konvertera mellan olika slangtjocklekar.


Nipplar av olika storlek: 1/2″, 3/8″ och 1/4″

Vidare är det viktigt att alla block och radiatorn är gjorda i samma metall, en blandning är aldrig bra. Detta beror på att olika metaller har olika elektronisk potential vilket innebär att ett galvaniskt element bildas om du blandar olika metaller. Om du t.ex har ett aluminiumblock och en kopparradiator så kommer så småningom lite koppar att lösas upp i vattnet, kopparjonerna kommer att komma till aluminiumblocket och så kommer kopparen att bli metallisk och samtidigt lösa upp lite aluminium. I takt med att detta fortsätter så kommer mer och mer av blocket att lösas upp, och mer och mer koppar att lägga sig i vägen och hindra vattenflödet. Det finns anti-korrosionsmedel som man kan blanda i vattnet, men det bästa är ändå alltid att hålla sig till samma metall.

Anti-korrosionsmedel

Färdiga paket

På sistonde har det kommit mängder med färdiga vattenkylningspaket att köpa, så att man slipper tänka på allt man behöver själv. De kostar från 1500kr och uppåt, och kan vara ett bra alternativ för novisen. Alla delar är garanterat kompatibla med varandra, och det följer ofta med en vätska som man blandar ut i destillerat vatten för att slippa eventuella problem med korrosion osv. Nackdelen med dessa färdiga system är att prestandan oftast inte kan mäta sig med ett ihopplockat system. Detta beror på att det är billigare att köpa ett färdigt system, och delarna är helt enkelt inte lika bra. En annan nackdel med färdiga system är att man inte får välja exakt vilka komponenter man vill ha, om man bygger eget så kan man välja en radiator som passar perfekt i lådan, eller det vattenblocket som man tycker ser bäst ut. Kort sagt så är färdiga paket bra för den tveksamma användaren som vill pröva på vatten, men inte vågar/kan bygga ihop någonting själv.


Komplett paket ifrån asatek

Komplett paket á la Swiftec

 


Även fast vattenkylning inte på något vis är lika lätt att handskas med som luftkylning så är det inte så krångligt som många föreställer det. Visst är det lite jobbigare att ta med sig datorn, men prestandan är betydligt bättre. Vattenkylning är en bra etapp för den ganska erfarna datoranvändaren som är bekant med sin hårdvara. Givetvis kan noviser också vattenkyla, men det finns en risk att den extra prestandan inte utnyttjas. Att dra in vattenkylning är dessutom ett roligt projekt, och om inte annat en bra ursäkt att spendera en massa pengar.

Ett hemmabygge har stora expansionsmöjligheter, och är dessutom en långtidsinvestering. Om du köper ett nytt grafikkort kan du ofta använda samma vattenbock som du hade till det förra, så även fast engångskostnaden är ganska stor så håller det länge. Men var väl medvetna om att ett vattenläckage i din dator kan få ödesdigra konsekvenser, något vi inte kan stå till svars. Att vara noggrann är nyckeln till framgång när man arbetar med vattenkylning.

I nästa artikel ska vi kika närmare på de mytomspunna peltier-elementen och se hur de egentligen fungerar.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid