Temperatur och ljudnivå

 stock_cooler680

Om vi först börjar med att kolla på originalkylaren för att ha något att jämföra med. Som redan beskrivits i testsystem och metod får grafikkortet ge järnet en kvart i 3DMark11 innan temperatur på grafikprocessor och ljudnivå mäts. Originalkylare i alla dess former har tyvärr ett dåligt rykte för att vara både högljudda och ineffektiva. Detta stämmer fortfarande i allra högsta grad med avseende på processorkylare, men grafikkortstillverkarna har på senare år levererat allt bättre på denna punkt.

Nvidia GTX 680 har en originalkylare med en 60-millimeters radialfläkt som suger ut luften från datorchassit. En mycket vanlig referensdesign som har fördelen att den inte dumpar värmen i lådan men nackdelen att fläkten får en begränsad storlek.

arctic_complete

Radiatorn till Accelero Hybrid sitter placerad på en böjbar arm i tomma luften, som skymtar i förgrunden. När kylaren sitter monterad i ett chassi får man räkna med upp till cirka 10 grader varmare temperaturer, beroende på chassival och hur god ventilationen är. Detta gäller förstås även originalkylaren. I testerna används kylpastan Arctic Silver MX-3 till båda kylarna.

loadtemp_680

Nog kan man påstå att Accelero Hybrid levererar! 30 grader lägre temperatur på grafikprocessorn är en enorm skillnad. Originalkylaren svettas ordentligt och går så varmt att turbohastigheten faktiskt lägger sig några megahertz lägre än Accelero Hybrid som konstant går i 1 110 megahertz.

När grafikprocessorn överklockades till 1250 megahertz var denna skillnad än mer påtaglig, där standardkylaren gav en turbohastighet som varierade mellan 1227-1235 megahertz och Acclero Hybrid stabilt låg på 1250 megahertz. Temperaturökningen vid överklockning var låg tack vare det strömsnåla GTX 680. Både standardkylare och Accelero Hybrid ökade med någon enstaka grad, standardkylaren till priset av en lite högre fläkthastighet.

idletemp_680

Även när det gäller den mindre viktiga temperaturen i vila presterar Hybrid mycket bra. 25 grader är bara 2 grader högre än rumstemperatur. 

loadsound_680 

Originalkylaren upplevs inte som alltför högljudd med sina 47 decibel. Fläkten går ungefär i halvfart för att hålla 80 grader. Artic Hybrid behöver dock inte ens märkbart öka fläkthastigheten och håller sig på låga 39,5 decibel, en skillnad på nästan 7 decibel mot standard. När man tvingar standardkylaren att köra fläkten på max belönas man med cirka 10 grader lägre temperaturer och en ljudnivå på öronbedövande 61,5 decibel. Arctic Hybrid på max flås går upp till 41,3 decibel men utan någon ändring i temperatur – ett bevis på att GTX680 inte stressar kylaren fullt ut.

idlesound_680

39,5 decibel i belastning är bra. I vila är det mindre bra, där originalkylaren är tystare med sina 37,7 decibel. Boven i dramat är Accelero Hybrids 80-millimetersfläkt i kåpan som inte varvar ned i vila, detta trots att Arctic tydligt påpekar på kartongen att båda fläktar är PWM-styrda. Kanske beror detta på valet av grafikkort eller användandet av MSI Afterburner i windows som på något vis kan ha ställt till det. Förhoppningsvis är inte detta något som drabbar konsumenten utan bara ett tekniskt strul i testandet. Med en lägre hastighet på den lilla fläkten finns det all anledning att tro att Acclero Hybrid kan matcha standardkylaren i ljudnivå. Så är tyvärr inte fallet nu.

Innehåll

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
CalatheaAlex KappelfackamatoJacob Hugossonxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Kanonbra recention på något som verkar vara en mycket intressant prdukt. Det största nackdelen, är som vanligt, priset. 1000kr för en kylare är aningen saftigt kan jag tycka.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Hur lång är egentligen livslängden på en sån här?

Visst håller jag med om att ska man köpa en ny för varje grafikkort så blir det dyrt, men håller den säg 5 – 10 år så blir väl merkostnaden i längden inte mer än det premium man betalar för vanliga tredjepartskylare.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”xemacs”]
Visst håller jag med om att ska man köpa en ny för varje grafikkort så blir det dyrt, men håller den säg 5 – 10 år så blir väl merkostnaden i längden inte mer än det premium man betalar för vanliga tredjepartskylare.[/quote]
Problemet ligger i att montera om kylaren om man använder det medföljande limmet som de flesta kommer göra. Jag tror varken våld och värmepistol är någonting som någon tycker är bra.

fackamato
Medlem

PA den har bilden:comment image

Ar plastmojangen/flakten monterad? Jag vill byta kylning pa mitt 580, men jag har typ 5mm plats ovanfor kortet (rakt upp fran PCI-E-platsen sa att saga), sen kommer PSU. Alla vattenkylningslosningar har ju slangarna/nipplarna pa sidan = funkar inte for mig 🙁

fackamato
Medlem

Om jag har radden i fronten (ej optimalt men battre an inget) sa kan slangarna dras langs med grafikkortet, fram i chassit, da ar det inga problem. Eller om man kan dra dom runt graffet, mot front av chassi, u-svang runt grafikkort, till baksidan av chassit.

Hur langa ar slangarna_

Alex Kappel
Gäst
Alex Kappel

Grym recension Marcus! Det var länge sen man höll på med detta men man blir ju inte annat än nyfiken när man börjar läsa om detta. Härligt!