Chieftec siktar på att åter slå sig in på den svenska marknaden efter en tids avbrott. Först ut är ett nätagg ur Force-serien på 650 watt. Force siktar in sig på den mer budgetmedvetne användaren som vill få tag i bra prestanda till ett lågt pris. Det är ganska modiga påståenden och höga förväntningar att nå upp till, så vi gräver genast ner oss i Force 650.

Det är dags för en ny uppdatering av Sveriges största datornätdelsjämförelse och det med ett nytt nätaggregat från Chieftec. För de som vill lära sig mer om nätdelar, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska nätaggregatsguiden där nu även Chieftec finns representerad. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Chieftec Force 650 CPS-650S

Chieftec har som kanske en del har märkt inte varit tillgängliga på den svenska marknaden under något år. Detta vill företaget ändra på och ska åter ge sig i den svenska elektronikbranchen. Deras första helt nya produkt är ett nätagg i en ny serie vid namn Force. Force riktar sig till prismedvetna användare eller systembyggare på en budget som fortfarande vill ha vettig prestanda. Om detta stämmer ska vi strax reda ut.

chieftec force 11

Force 650 är en sparsmakad enhet med endast fasta kablar och ett allmänt diskret utseende. Nätaggregatet är till skillnad från alla andra modeller i vår guide inte certifierad för 80 Plus. Detta är för att det endast kan drivas på 230 volt och ej 110 volt, vilket är ett krav för att bli certifierad. Chieftec har därför satt sitt eget klistermärke ”85%+” för att visa att det presterar motsvarande 80 Plus Bronze.

efficiency 10 mark efficiency 100 mark
Klicka för fullstora diagram

 

Bra prestanda men hög ljudnivå vid tung belastning

Force 650 presterar förvånansvärt bra i våra tester och rippelvärdena är fullt godkända, även om vissa linor ligger snäppet över våra lågt satta gränser. Effektiviteten presterar mer eller mindre enligt klisterlappen på lådan och slutresultatet ligger runt 85 procent effektivitet, men relativt lågt jämfört med våra tidigare testdeltagare som samtliga ligger på högre certifieringsnivåer än brons. Just +5V-linan tenderar till att svaja en hel del och ligger på gränsen för vad vi kan tycka är acceptabelt.

ripple 12v 10 mark ripple 12v 100 mark
Klicka för fullstora diagram

 

Orsaken till detta kan vi leta fram om vi öppnar upp nätaggregatet. Först och främst kan vi konstatera att tillverkaren av detta nätagg är Sirtec. På primärsidan finns det en kondensator från det japanska företaget Rubycon som är specifierad till 105C. Tittar vi däremot på sekundärsidan, så finns det kondensatorer från taiwanesiska Taepo, certifierade för 105C. Andra kondensatorer än japanska har fortfarande ett visst orosmoln sedan kondensatordöden, eller ”kondensatorpesten”, då en stor mängd kondensatorer främst från taiwanesiska källor började gå sönder i början av 2000-talet på grund av defekt elektrolyt.

Ljudnivån och kylningen beter sig lite konstigt i vårt tycke, upp till runt 60 procents belastning så är Force 650 riktigt tyst och fläkten ligger på endast 600 – 850 varv per minut. Vid 75 procents belastning och uppåt börjar fläkten varva upp och ganska ordentligt. Vi kunde ej urskilja något spoltjut utan det höll sig tyst.

Fullständiga resultat finns i Svenska Nätaggregatsguiden

Aggressiv prissättning gör det intressant

Chieftecs Force 650 imponerar med vad man kan göra med en riktigt begränsad budget. Riktpriset ligger på 55 euro vilket innebär runt 550 kronor, vilket säkert kan gå ner ännu mer när det väl kommer till svenska butiker.

Bristen på 80 Plus-certifering kan avskräcka många, men som nämnt innan är det inga problem om man kör på det svenska nätet eller annat som använder sig av 230 volts spänning. Effektiviteten ligger som klisterlappen antyder på runt 85 procent och motsvarar ungefär nivån som 80 Plus Bronze har.

De största nackdelarna med Force 650 är den höga ljudnivån vid hård belastning, men vid normal använding kommer det hålla sig tyst. Kommer ditt system behöva över 500 watt borde du ha ögonen på någon annan modell, men samtidigt är det bara riktigt kraftiga system som kommer kräva det. För tillfället är även tillgången låg, men kommer säkerligen öka på inom kort.

Kombinationen av alla testresultat och mycket låga pris gör Chieftec Force 650 till ett riktigt prisvärt alternativ då budgeten stramar åt ordentligt. Ska du uppgradera en till åldern kommen dator eller bygga ett nytt system med så liten prislapp som möjligt så ska du kika på Chieftecs Force-serie.

chieftec force 1

”Chieftecs Force 650 är ett solitt nätaggregat med bra prestanda och fullgoda rippelvärden till ett väldigt aggressivt pris. Spänningsregleringen på +5V kunde varit något bättre men ligger ändå på en godkänd nivå. Nätaggregatet är tyst upp till ~60% belastning vilket det kommer ligga under vid normal användning. För det budgetorienterade bygget eller som en uppgradering för en äldre dator så är Force 650 ett gediget alternativ.” – Svenska nätaggregatsguiden 2015-11-05

Lägstapris på prisjakt.se: –

 

Marknadsanalys och uppdateringar

Chieftecs nätaggregat lyckas knipa vår utmärkelse ”Mest för pengarna” i denna uppdateringen. I övrigt så sker det inte några större förändringar i priser eller tillgänglighet på redan testade modeller, alltså står våra tidigare köprekommendationer fast. Chieftecs antågande bådar kanske för ännu fler intressanta modeller från tillverkaren.

Läs mer i Svenska nätaggregatsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med diagram, prisjämförelser och specifikationer i Svenska nätaggregatsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt köp. Vill du ta dig direkt till sammanfattningar och utmärkelser så hittar du det här (700-900W) och här (1000W och uppåt).

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

 

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

600W och över är mer än var 10% av marknaden behöver när får vi se nätagg som täcker de övriga 90% av marknaden 😉