ThermalRock är en relativt okänd tillverkare i Sverige och man har nu lanserat en ny chassimodell som har en hel del unika finesser. Men om dess finesser räcker för att charma sig igenom vårt testlabb återstår att se.

Så var det dags för min första lådrecension här på NordicHardware och första lådan ut är en låda från Thermalrock, ett relativt okänt företag här i Sverige som försöker att slå sig in på marknaden.

Lådan har blivit döpt till Circle och är en innovativ låda med läcker design och en hel del bra lösningar. Men som man kan förvänta sig av det mesta så finns det saker som dem kanske borde ha tänkt på eller förbättrat. Prislappen i sig är också relativt hög och då gäller det ju att ta reda på om den verkligen är värd priset som är satt på den. .

Lådan i sig är gjord för folk som vill ha det lite bättre och inget för en normal Svensson som bara vill ha något att stoppa in sina komponenter i. Kylningen i lådan är lite annorlunda som ni säkert kommer märka senare i recensionen.


Thermalrock Circle RH-F030-2SW: Specifikationer
Lådtyp:
Fulltower
Sidpanel:
Valvformat fönster
Dimensioner:
205.0 mm ( W ) x 500.0 mm ( D ) x 540.0 mm ( H )
Vikt:
14.0 Kg
Moderkort:
12″ x 9.6″ (ATX),

9.6″ x 9.6″ (Micro ATX) ,

12″ x 13″ (Extend ATX)
Kylningssystem:
Fram – 120*120*25 mm fläkt 2000 rpm (insug)

Bak – 120*120*25 mm fläkt 2000 rpm (utblås)
Färg:
Silverfärgad
Material:
SECC 0.8mm (Chassi)

Aluminium (Ytterpanelen)
Interna enheter:
6 x 3.5″
Externa enheter:
5 x 5.25″, 2 x 3.5″
Nätaggregat:
Inget
Övrigt:
CD-förvaring i fronten
Öppnas på höger sida
Blå lysdioder i fronten

Thermalrock Circle är ett fulltower vilket gör att den har mycket mer utrymme än ett vanligt miditower vilket märks när vi tar oss en närmare titt på interiören.
Med en totalvikt på 14 kg utan innehåll är det här en relativt tung låda vilket beror på att endast själva höljet är av aluminium medan ramen fortfarande är i vanligt stål, aluminium är som bekant bra för kylning och brukar även uppskattas utseendemässigt.

När det gäller utrymme för moderkort så finns det gott om plats och klarar upp till utökat ATX på 12″x13″ vilket gör det till en väldigt komplett låda vilket moderkort du än har.

Kylningssystemet är löst på ett riktigt bra sätt med två medföljande 120x120x25 mm som är placerade i fronten respektive baksidan. Det finns även plats för en extra 80 mm-fläkt i fronten. De har valt att sätta moderkortet uppochner, i och med detta öppnas chassisidan på höger sida. Luftgenomströmningen ökar rejält tack vare detta.

Det finns gott om utrymme när det gäller 3.5″- och 5,25″-platser eftersom de har valt att göra ett hårddiskrack med sex platser i bakre delen av lådan.
Nätaggregat ingår inte men de flesta brukar ju vilja ha ett som man väljer själv. Just denna låda behöver ett nätaggregat med extra långa kablar till moderkortet eftersom kortet monteras uppochner.

Mot exteriören!


Thermalrock Circle är vad som skulle betraktas som en bra låda när det gäller att få ihop en snygg design med bra funktioner. Självklart så har många lådtillverkare börjat tänka på detta. Det första man ser när man tittar på den här lådan är hur de använt CD-skivor till designen. Klara B&O-vibbar men praktiskt och riktigt trevligt. Själva lådans hölje är i aluminium vilket brukar kunna hålla sig vackert sålänge reporna håller sig borta.

 

 

Dessa CD-Skivor är samlarskivor som du får med både röda och lila versioner av. Som tur är så har dem tänkt till lite och gjort dessa designskivor brännbara så du till exempel alltid kan ha med dig en kopia av ditt operativsystem direkt i lådan, självklart kan du även sätta in andra skivor som du känner för att ha där, kanske ditt favoritspel.

 

 

Fönster på sidan av lådan är mode nu i chassivärlden. ThermalRock vill inte vara sämre och satsar på ett bågformat fönster för att kunna visa hårdvaran och diverse lysande modifikationer. Fönsterformen är en stor skillnad i jämförelse med andra lådor, på grund utav hur de har valt att placera moderkortet öppnas den här lådan på höger sida istället för vänster sida som är brukligt. När det gäller frontpanelen så är den väldigt lätt att öppna och även lätt att ta bort hela fronten.

 

 

De har även lyckats skapa en lite annorlunda lösning när det gäller USB och Firewireuttag på lådan. Genom att sätta dessa uttag uppe på lådan blir det väldigt praktiskt att använda dessa portar till kameror exempelvist. När det gäller sidorna på lådan så är det stjärnskruvar i en sorts snap-on funktion. Det vill säga att du behöver inte behöver jaga en mejsel för att skruva ur dem varje gång du ska rota i lådan.

 

 

Sen har vi ju då självklart den designgrejen som blir allt mer populär, lysdioderna. Den här lådan har en akrylplastskiva i fronten som blir helt upplyst av fyra starka blåa lysdioder. Effekten blir riktigt snygg i mörkret men syns även rätt hyfsat under dagtid. Dessa lysdioder kopplas direkt till nätaggregatet vilket känns lite trist då man faktiskt skulle vilja kunna stänga av dem på dagtid och låta stilrenheten av lådan få visa upp sig.


 

 

Slutledningsvis så är detta en väldigt snygg låda, designen med att ha skivorna i fronten är riktigt genomtänkt och lysdioderna gör sitt arbete. Men nu är det ju inte direkt utsidan på en låda som är viktigast även om man vill att det ska se fint ut i rummet som lådan står i.


 

 


När lådan öppnas så görs det på höger sida som ni nog förstått. Tack vare moderkortets placering får processorn finfin kylning tack vare de två 120 mm-fläktarna som är förmonterade i fronten och i bak. Fläktarna sitter precis i höjd med varandra vilket ger optimal genomströmning. Chassit är väldigt stort och rymligt vilket är tur då bakplåten till moderkortet inte går att ta lös utan man måste montera moderkortet i lådan. Då vi inte har några hårddiskar eller dylikt som ska sitta i samma rum som moderkortet så är det dock inga problem.

 

 

Platsen för nätaggregatet är absolut högst upp ovanför hårddiskarna. För att lätt och smidigt montera in nätaggregatet har man valt att göra så att du kan skruva bort den lilla plåten som man monterar fast nätaggregatet i och sedan bara skjuta in det. De har även placerat två små pinnar med gummifötter som nätaggregatet vilar på vilket tar bort en hel del vibrationer vilket sänker ljudnivån från nätaggregatet.(Ena gummiploppen saknas för att den hade lossnat men det var bara att sätta tillbaka den).

 

 

När det gäller hårddiskarna så är det en skruvlös variant dem har valt att använda sig av, manualen visar dock inte hur man ska göra vilket jag tycker är väldigt dåligt för folk som inte har sett sådana lösningar förut. Men när man kommit på hur det funkar är det enkelt, de har även valt att använda sig av skruvlösa lösningar för både 5,25”-platserna och 3,5”-platserna i fronten. I den här lådan får det plats sex hårddiskar i de interna rackplatserna. Vi har även fem stycken 5,25” platser och två stycken 3,5” platser i fronten.

 

 

När det gäller kortplatserna är det löst med en smidig snap-on funktion där också vilket gör det väldigt lätt att byta kort och de sitter fast riktigt bra när de monterats.
Nu till det största felet med lådan: De vill uppenbarligen försöka sälja på dig sina egna nätaggregat då deras lösning av hela lådan gör att alla som inte har långa strömsladdar till sitt nätaggregat kommer att bli väldigt besvikna. När jag monterade in mitt gamla nätaggregat så räckte sladdarna knappt halvvägs till moderkortet speciellt med tanke på hur mitt moderkort var utformat. Jag räknade snabbt ut att det inte finns något moderkort som skulle ha funkat till det nätaggregatet. Har man långa sladdar så är det ju lugnt men vi önskar att de skrivit ut utanpå kartongen om kravet på långa kablar så man slipper få sig denna överraskning när man redan har lagt ut pengarna och kommit hem glad i hågen från datoraffären

 

 

Lådan är väldigt rymlig inuti tack vare utspridningen av komponenterna såsom hårddiskar och brännare. Denna spridning gör att moderkortsdelen är riktigt öppen och servicevänlig. Lösningen för hårddiskarna och nätaggregatet samt kortplatser och 5,25” platserna är väldigt bra. Allt som allt så är det en väldigt stor och rymlig låda som är lätt att arbeta med, dock är lådan väldigt tung men det hjälper till att minska vibrationerna som tur är.


Kylningen är något som de flesta tänker på nuförtiden då folk har blivit mer medvetna om vad det hela handlar om och speciellt folk som gärna känner för att leka lite med hårdvaran för att få ut mer prestanda. I denna låda så följer det med två stycken 120*120*25 mm fläktar, en fram som suger in och en bak som blåser ut. Tack vare hur de har vänt moderkortet så får CPUn väldigt bra kylning och fläktarna som följer med är väldigt tysta och blåser på ganska bra.

 

 

Som ni kan se finns det även plats för en 80*80 mm fläkt till i fronten, den suger in luft som åker direkt mot kortplatserna vilket resulterar i lite extra kylning och mer frisk luft in i lådan. Tyvärr så är lösningen av hårddiskarna inte särskilt bra om man bara har ett vanligt nätaggregat då dem inte får någon särskilt bra kylning där uppe. Om du däremot har ett nätaggregat med en 120*120 mm fläkt i botten som suger in luft så kommer dina hårddiskar att må betydligt bättre.

 

 

De innovativa lösningarna i denna låda gör att den är alldeles utmärkt för folk som vill ha bra kylning speciellt över CPUn, det är inte heller svårt att byta ut fläktarna mot starkare fläktar om man känner för det, bara att smiska in två 120*120 mm Delta fläktar och låta lådan flyga iväg av sig själv. Men som vanligt i denna låda så är det nätaggregatet som är viktigt för att få en komplett kylning.

 


När det gäller designen på den här lådan så är den väl genomtänkt och riktigt snygg. Bilderna gör inte heller fronten riktigt rättvisa då skönheten i fronten inte riktigt lyckats fångas på bild. De har även lyckats med bra lösningar när det gäller det mesta, så som hårddiskplatserna och definitivt kylningen genom att vända moderkortet upp och ner för att få bättre kylning mot moderkort och CPU. Lådan är väldigt rymlig tack vare dess lösningar och det gör det roligt att bygga sitt system (gång efter gång ;). Lådan är ganska tung vilket är bra för den blir stabil och tyst då man inte hör några vibrationsljud dock så är det ingen låda jag skulle vilja släpa med mig på LAN förutom för att få skryta lite med den blå lysande fronten. När det gäller att sätta in hårdvara så är allt skruvlöst vilket verkligen underlättar.

Största problemet med den här lådan är att den verkligen borde säljas med nätaggregat, hårddiskarna får inte nå riktigt bra kylning då det inte finns några kylningsmöjligheter där förutom om du skaffar ett nätaggregat med ett 120*120 mm insug i botten vilket skulle lösa detta. Planeringen av lådan gör även att du måste ha ett nätaggregat med lite längre sladdar än vanligt vilket inte är en katastrof men hade varit trevligt att veta i förväg.

Lådan utan nätaggregat kostar ca 1400:- för slutkonsumenten vilket är ett ganska högt pris gentemot andra lådor där ute, då du antagligen kommer att behöva köpa ett nytt nätaggregat också. Däremot så stämmer prislappen väldigt bra överens mot kvalitén du betalar för. Denna låda är något jag skulle rekommendera om du har ett bra nätaggregat eller planer på att införskaffa ett.

 

Thermalrock Circle – RH-F030-2SW

Fördelar:
+ Snygg och innovativ design
+ Bra kylningsmöjligheter
+ Stabil och tyst
+ Enkelt att sätta in hårdvara
+ Rymlig
+ Bra med hårddiskplatser

Nackdelar:
– Relativt tung
– Dålig kylning för hårddiskarna
– Längden som krävs på strömkablarna till moderkortet

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments