Sammanfattning

Det tål att sägas att vi egentligen inte fått in ett enda chassi vi blivit riktigt besvikna på. Alla tillverkare och chassi vi tittat på denna gången är trots allt värda en eloge. Med ett liknande fokus både på målgrupper och funktioner är det svårt att särskilja modellerna år. De få detaljer som skiljer handlar oftast om smak, som exempelvis vilka funktioner eller egenskaper som är särskilt viktiga för just Dig. Men det finns trots allt även generella skillnader i byggkvalitet och även prisnivå.

Vi tycker att alla kan vara ett alternativ när man tittar på ett framtida inköp och man får då istället kolla på vilken som faller dig i smaken rent utseende- och funktionsmässigt. För att lättare få en överblick på de olika modellerna har vi samlat dem i en jämförande tabell där de ledande värdena skrivs i fet stil.

sammanfattning

Trots ett jämt startfält har vi i alla fall hittat våra favoriter som lyckas stå ut från mängden och vi går in närmare på detta i våra enskilda omdömen här nedan.

Corsair 550D

550D är Corsairs första försök på ett ljuddämpat chassi och det är inte mycket man missar. Med gott om kabeldragningsutrymme, grym ljuddämpning samt flexibila kylningsmöjligheter. Det enda vi egentligen har att klaga på är att mekanismen till dörren kunde varit lite bättre då den kan vara lite omständig att öppna och stänga.

Det är ett nöja att jobba i chassit och man känner aldrig något hinder när man installerar någon komponent, den modulära uppbyggnaden ger användaren alternativ. Om man känner för att kompromissa med ljuddämpningen och dra på med extra fläktar så finns den möjligheten. Chassit imponerar inte i temperaturmätningarna men med plats för flest fläktar bland alla chassin är det något man alltså lätt kan åtgärda om andan faller på.

NordicHardware_award_Recommended_blue NordicHardware_award_Recommended_blue

Det är inte mycket Corsair 550D saknar, och det den faktiskt saknar är av mindre betydelse. Prislappen är i det övre skiktet men så också kvalitetskänslan. Corsair har verkligen lyckats med 550D och chassit presterar tillräckligt bra både när det gäller ljudnivå och temperaturer för att vara värd en generell rekommendation samt fångat blivit en favorit för redaktören själv.

Corsair550_02Corsair 550D

Positivt:
+ Stilren design
+ Riktigt tyst, bra dämpningmaterial.
+ Mycket utrymme att dra kablar på
+ Rymlig och välgenomtänkt interiör
+ Lättjobbat

Negativt:
– Inte den allra bästa kylningsförmågan
– Något omständig dörr

Passar bra för användare som:
Vill ha ett chassi med låg ljudnivå
Gillar minimalistisk design och ett lättarbetat chassi
Vill kunna öka kylkapaciteten utan modifikationer

Passar mindre bra för användare som:
Förväntar sig maximal kylning från butikshyllan
Ofta använder sina 5,25-tums enheter

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Cooler Master Silencio 650

Silencio 650 lämnar oss med lite blandade intryck, vissa saker är riktigt användbara som X-dock i fronten för hotswap för både 2.5″ och 3.5″ enheter samt Dual-boot med två hårddiskar. Anslutningarna på frontpanelen är många och användbara som kortläsare och fläktkontroller. Men det finns lite att önska, chassit känns lite trångt att arbeta i samt att det finns lite för lite plats bakom moderkortet för att dra alla kablar.

Ljuddämpningen är väldigt bra men räcker inte riktigt hela vägen när vi kör tung belastning med prime95 men det är helt klart på en acceptabel och fortfarande lågmäld nivå.

Silencio 650 är i överlag ett bra chassi men det lämnar lite att önska, framförallt eftersom det är något dyrarare än vissa konkurrenter som levererar samma funktioner och något bättre kvalité för någon hundralapp mindre.

CM650_01Cooler Master Silencio 650

Positivt:
+ Stilren design
+ Bra ljuddämpning
+ Stabilt och robust
+ fläktkontroll
+ SD-kortläsare

Negativt:
– Svår att bära runt
– Lite utrymme för att dra kablar
– Jobbig fästanordning för sidoplåtarna

Passar bra för användare som :
Gillar stilren design
Ofta använder minneskort
Inte flyttar sin dator särskilt ofta

Passar mindre bra för användare som:
Vill flytta runt sin dator med jämna mellanrum
Vill leva utan kabeltrassel

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Lian-Li PC-B12

Lian-Li kör som vanligt med aluminium-fanan hissad högt och ger utan tvekan den högsta kvalitétskänslan som vi känt på länge. Chassit är nästan genomgående verktygslöst och gör installationen bekymransfri och lätt.

Nackdelarna som vi kan påpeka är hålet för 8-pin till processorn som är väldigt smalt vilket gjorde att strömkabeln inte fick plats, ett relaterat problem är att det inte finns mycket utrymme bakom moderkortsplåten för just kablar. PC-B12 står för några av de lägsta temperaturerna i vårt test vilket beror på ett ohindrat flöde från den översta frontfläkten till resten av komponenterna i chassit, samtidigt är ljudnivån relativt låg men kunde varit bättre.

Kvalitétsmässigt är det ett riktigt lyxchassi och är något dyrare än resterande deltagare i testet men levererar både bra temperaturer och relativt låg ljudnivå.

Lian_Li_01Lian-Li PC-B12

Positivt:
+ Kvalitetskänslan
+ Luftigt inre
+ Väldigt stilrent
+ Godkänd ljudnivå
+ Kylningen
+ Nästan helt verktygslöst

Negativt:
– Snålt tilltaget kabeldragningsutrymme och litet hål för 8-pin till CPU
– Jobbig fästanordning för sidoplåtarna

Passar bra för användare som:
Uppskattar aluminium och hög kvalitetskänsla
Gillar en sober design och låg vikt
Kan tänka sig betala lite extra för design

Passar mindre bra för användare som:
Är ute efter bred funktionalitet och många anslutningar
Använder många hårddiskar

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Antec Solo II

Solo II ingår i Antecs långkörare Sonata-serie som inriktar sig på ljuddämpning i första hand, och det är precis det Antec har lyckats med. Det är det tystaste chassit vid låg till medel-belastning och det är svårt att ens höra att datorn är igång om man så sätter örat mot plåten. Vid tung belastning börjar det krypa fram lite ljud men det är fortfarande tyst. En förbättring som hade behövts göras är att göra det snäppet bredare då det är väldigt ont om utrymme för kabeldragning.

Med Solo II känns det som att man har gjort en kompromiss mellan temperatur och ljudnivå då Solo II ger oss den högsta temperaturen på processorn i testet men samtidigt bland de bästa gällande ljudnivå.

Detta är det minsta chassit i vårt test med råge, det känns svårt att få det mindre än så här och fortfarande använda moderkort med formfaktorn ATX. Det kan därför vara ett bra val för dig som är ute efter att bygga en liten dator, men ändå använda ATX-komponenter.

Antec_03Antec Solo II SE

Positivt:
+ Riktigt låg ljudnivå vid alla former av belastning
+ Tysta medföljande fläktar
+ litet chassi för sin formfaktor
+ Stilrent

Negativt:
– Dåligt med kabeldragningsutrymme
– Sämst kylningsprestanda i vårt test
– Philips-skruvar på den bakre sidoplåten

Passar bra för användare som:
Vill ha en liten dator i ATX-format
Föredrar riktigt låg ljudnivå före kylningskapacitet

Passar mindre bra för användare som:
Kör tyngre och värmealstrande komponenter
Söker ett rakt igenom lättarbetat chassi

Lägstapris på prisjakt.se:

*OBS! Den modell som är prissatt i Sverige skeppas endast med 1 fläkt.

 

Fractal Design Define R4

Define R4 är den senaste revisionen av Fractal Designs mycket populära Define-serie och imponerar stort. Define R4 har växt lite på bredden för att ge mer utrymme för kabeldragning samt fläktarna har uppgraderats från 120 millimeter till 140 millimeter vilket banar väg för lägre ljudnivå.

NordicHardware_award_Recommended_blue NordicHardware_award_Recommended_blue

Fractal Design lyckas kombinera mycket låg ljudnivå med låga temperaturer och den allmänna kvalitetskänslan på chassit är förvånansvärt hög för priset, det känns verkligen som ett premiumchassi. Fractal Design har dock valt att köra med tumskruvar för att fästa sidoplåtarna vilket känns lite utdaterat och kan vara lite omständigt, någon annan form av fäste hade underlättat underhåll och installation av komponenter.

Define R4 är ett välbalanserat chassi till ett riktigt bra pris vilket gör att det faktiskt kniper testsegern i dagens jämförelse. Chassit har ytterst få riktiga nackdelar och är med sitt pressade pris även det chassi som vi tycker ger mest för pengarna.

Define_R4_08Fractal Design Define R4

Positivt:
+ Mycket bra kabeldragningsmöjligheter
+ Bra ljuddämpning och fläktkontroller
+ Möjlighet att fokusera på ljudnivå eller kylningsprestanda
+ Kvalitén för Priset
+ Stilrent

Negativt:
– Jobbig fästanordning på sidoplåtarna

Passar bra för användare som:
Vill få ett tyst och stilrent system
Kräver god kylförmåga
Vill hitta ett prisvärt och välbalanserat chassi

Passar mindre bra för användare som:
Föredrar ett slimmat chassi

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Silverstone TJ04-E

TJ04-E siktar inte riktigt på samma målgrupp som resten av testdeltagarna och fokuserar istället på expansionsmöjligheter i form av hårddiskar. Hårddiskburen är tämligen unik då man får med kylflänsar för att fästa på hårddiskarna för att förse dom med extra kylning vid hårt arbete. TJ04-E är även begåvad med god kvalitétskänsla på sina ställen, speciellt frontpanelen som är i ett stycke aluminium som är hela 7 millimeter tjock.

Innovativt som chassit är så finns det vissa delar som saknas, där bland annat ljuddämpning hade varit något att önska då ljudnivån i standardutförande är rätt hög samt en bättre fästanordning för sidoplåtarna än tumskruvar.

Det positiva är att det är ett lätt chassi att bygga i och det finns bra med utrymme att gömma undan och att dra kablar. Ett chassi för dig som vill bygga en filserver eller använder många hårddiskar – även om det kan bli lite omständigt att byta ut dem med kylflänsarna monterade.

TJ04E_01Silverstone TJ04-E

Positivt:
+ Stilrent
+ Mycket plats att dra kablar
+ Plats för många hårddiskar och ordentlig kylning för dessa
+ Innovativt

Negativt:
– Ingen ljuddämpning
– Kylflänsar på hårddiskarna försvårar hårddiskbyte

Passar bra för användare som:
Tänker använda många hårddiskar
Söker efter bra kabeldragningsmöjligheter

Passar mindre bra för användare som:
Vill få bästa luftflödet i sitt chassi
Vill ha ett ljuddämpat chassi

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Nanoxia Deep Silence 1

Nanoxia siktar med sitt debutchassi direkt mot Fractal Design Define och lyckas nästan med att nå samma status. Kvaliten på de medföljande fläktarna är mycket bra och styrs väldigt lätt med en fläktkontroll på framsidan som får extra poäng för att vara steglös. Ljuddämpningen är väldigt bra och låter inte mycket ljud smita förbi.

Konceptet med skorstenen på toppen av lådan är intressant och efter vårt testande så funkar det mycket bra om man vill få lite extra kylning utan någon direkt ansträngning. Hårddiskburen är modulär och går att justera och flytta runt lite som man vill för att hitta den bästa lösningen för sina behov. Nanoxia får en bonus för att man skickar med den mest utförliga och bästa chassimanualen vi har sett med tydliga instruktioner och diverse tips inför din installation.

Nackdelar med lådan är dess brist på kabeldragningsutrymme, vilket är lite lustigt med tanke på dess stora volym. Samt användandet av tumskruvar för att fästa sidoplåtarna, det finns idag smidigare lösningar för detta. För den som NordicHardware_award_Recommended_bluevill vattenkyla så är Deep Silence 1 samtidigt radiatorvänlig och sväljer dubbla 240 millimeters radiatorer, en i fronten och i taket på chassit.

Slutsatsen är att Nanoxia har gjort det mesta rätt med Deep Silence 1. Det är ett överlag mycket bra chassi som ger bra kylningsmöjligheter och lyckas med detta samtidigt som man håller en väldigt bra ljudnivå. Ett chassi vi med gläjde rekommenderar samtidigt som vi ser fram emot att höra mer från den i Sverige hittills okända tillverkaren.

Nanoxia_DS1_01Nanoxia Deep Silence 1

Positivt:
+ Steglös fläktkontroller som fungerar riktigt bra
+ Radiatorvänligt
+ Stilrent
+ Flexibilitet med hårddiskburarna
+ Bra koncept med ”skorsten” på toppen
+ Tyst

Negativt:
– Sparsamt med kabeldragningutrymme
– Få gummistöd för nätaggregatet
– Jobbig fästanordning för sidoplåtarna

Passar bra för användare som:
Vill ha en grund för en tyst dator
Flexibilitet med ventilationenHar planer för vattenkylning

Passar mindre bra för användare som:
Söker efter ett litet chassi

Lägstapris på prisjakt.se:

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
CalatheaViking1962Henrik BerntssonRoger A Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Stormense
Medlem
Stormense

[quote]Define R4 har bara en lampa och den lyser konstant när datorn är igång, dock lite för stark om den ska användas på kvällen tillexempel då det relativt kraftiga skenet kan bli jobbigt om man vill ha det mörkt i rummet.[/quote]

Testa att köra viloläge. Då bara inte lyser lampan, den blinkar som värsta saftblandaren. Jag har löst det genom svart tejp.

Anton Karmehed
Admin

Har lite samma känsla med mitt Define R3, dioden alltså vid viloläge. Men med säkert tjugotalet aktiva elektronikprodukter i lägenheten försvinner den i mängden även på nätterna.. 😛
I övrigt riktigt intressant att se hur många bra alternativ det faktiskt finns på marknaden idag. Verkar inte som att något av de här chassina är dåligt.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Anton Karmehed”]Har lite samma känsla med mitt Define R3, dioden alltså vid viloläge. Men med säkert tjugotalet aktiva elektronikprodukter i lägenheten försvinner den i mängden även på nätterna.. 😛
I övrigt riktigt intressant att se hur många bra alternativ det faktiskt finns på marknaden idag. Verkar inte som att något av de här chassina är dåligt.[/quote]
Det är väl bara att inte koppla in dioderna. Jag tycker de är skitirriterande så det var länge sen jag gjorde det, tänk ccfl…

Mikael
Medlem
Mikael

För några år sedan var det någon chassitillverkare som visade att det skulle vara mer effektivt att köra chassina med övertryck istället för att köra med inblås på ena sida och utblås på andra sidan. Tanken är alltså att man ser till att alla fläktar pumpar in luft i lådan, de interna fläktarna ser till att luften rör sig bra inuti lådan och den extra luften kommer att sippra ut genom de glipor som ändå finns i chassit. Finns det något chassi idag som använder sig av denna teknik? Annars vore det intressant att se ett test på detta. Största… Läs hela »

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Härligt med chassi-test! Lite trist bara att de flesta vettiga chassin ser likadana ut – svarta och stram design. Här borde det verkligen gå att utveckla designen utan att det för den delen behövde bli smäckigt.

Medlem
Calle2003

Väldigt bra test. Skulle vara kul att läsa liknande test för Micro ATX och Mini ITX också i framtiden! 😛

Roger A
Gäst
Roger A

Det skulle vara trevligt om Antec släppte 280 mini.vilket en prototyp visades i sommras

Medlem
Calle2003

[quote name=”Anders Nilsson”][quote name=”Calle2003″]Väldigt bra test. Skulle vara kul att läsa liknande test för Micro ATX och Mini ITX också i framtiden! :P[/quote]Det siktar vi på och hoppas vi får tag i några intressanta modeller. Något specifikt du tänker på?[/quote]
Silverstone Sugo SG08B bl.a.

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”mcnaldo”]För några år sedan var det någon chassitillverkare som visade att det skulle vara mer effektivt att köra chassina med övertryck istället för att köra med inblås på ena sida och utblås på andra sidan. Tanken är alltså att man ser till att alla fläktar pumpar in luft i lådan, de interna fläktarna ser till att luften rör sig bra inuti lådan och den extra luften kommer att sippra ut genom de glipor som ändå finns i chassit. Finns det något chassi idag som använder sig av denna teknik? Annars vore det intressant att se ett test på detta.… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Kunde ni inte ha testat Bitfenix Ghost som är det senaste från Bitfenix? men chassit kanske inte håller kvaliteten som som NH kräver? Jag är i alla fall över lag nöjd med mitt chassi jag köpte. Nackdelen är väl att det är lite tight när den grova kabeln ska dras på baksidan. Dämpningsmaterialet på baksidan gör platsen ännu smalare

Marcus Heinemo
Medlem

Bra test, kul att läsa om Silencio 650 när jag har 550. 650 verkar vara ett bätre chassi med intern USB3 och fläktplats i taket samtidigt som det har kvar hotswap och minneskortläsare. Me like.