NHTV Zalman är en tillverkare många känner till, men inte vet riktigt varför i dagsläget. Koreanerna har hängt med i vad som känns som evigheter och är kanske mest kända för sina högpresterande luftkylningslösningar från en svunnen tid, även om man hamnat i visst underläge på den fronten på senare år. Man har precis som övriga tillverkare breddat sitt sortiment en del över åren och idag är vi framme vid ett chassi vid namn Z9 Plus.

Zalman Z9 Plus är inte helt olikt In-Win Fanqua som vi kikade på för ett tag sedan. Vi blev förvisso inte direkt imponerade av någonting speciellt med Fanqua, men vi fick i alla fall levande bevis på att det går att tillverka och sälja funktionsdugliga chassin i prisklassen runt just 600 kronor, just här har Zalman placerat sin nykomling Z9 Plus. Chassit är däremot fullkomligt fullspäckat med funktioner såsom 2-kanals fläktkontroller, temperaturmätare, 4 USB 2.0-portar i fronten (hade vi fått önska USB 3.0?), dammfilter och plats för fem 3.5″-diskar – på papper får tidigare NHTV-kändisen Fanqua rejält med stryk.

Egenskaper Zalman Z9 Plus
Typ Miditower
Material
Stål, Plast
Dimensioner
504x207x464mm (LxBxH)
Expansionsplatser
Externa: 3x 5.25″, varav 1x adapter till 3.5/2.5″, 1x 3.5″
Interna: 5x 3.5″, 1x 2.5″
Tillgängliga färger Svart
Kylning
1x 120mm blå LED (front)
1x 120mm (baksida)
1x 120mm blå LED (topp)
2x 120mm (sida) (1x blå LED-fläkt medföljer)
1x 120mm (botten) (medföljer ej)
Frontpanel I/O
4x USB 2.0, HD Audio/AC’97, Fläktkontroller (2-kanals), Temperaturmätare
Moderkortstyp ATX, mATX, mITX
Cirkapris 600SEK

Vid en första anblick är interiören minst lika svart som exteriören – en trevlig touch. Interiören är även utrustad med gummiupphängningar för 3.5″-diskar, en 5.25″-plats går att omvandla till antingen en plats för 3.5″-diskar eller 2.5″-enheter, såsom SSD:er. Ytterligare en SSD går att montera på baksidan av moderkortsplåten, som för övrigt har ett stort hål i sig för lättare åtkomst till baksidan av moderkortet. Plats finns för grafikkort upp till 290mm.

Det finns kort sagt inte mycket att ogilla med Zalman Z9 Plus, men ska vi försöka hitta något är LED-fläktar vars LEDs inte går att stänga av riktigt vår melodi, och fronten ser ut som om den bakats för länge i ugnen och fått någon krystad Z-form. Detta till trots är Z9 Plus något vi rakt ut skulle kunna kalla ett bra chassi.

Zalman Z9 Plus

Fördelar:
+ Priset
+ Svartlackad interiör
+ 2-kanals fläktkontroller
+ Temperaturövervakning i frontpanel
+ 4 USB 2.0 i frontpanel
+ Gummiupphängda hårddiskar

Nackdelar:
– Något tveksam frontdesign
– LED-fläktar

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Henrik BerntssonTempelMean MachineAnton Karmehedmitrix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

Tycker det ser ganska stilrent och cleant ut ändå, är iofs ingen jättefan av ledfläktar heller men känns som att det är ganska mycket chassi för pengarna, fläktkontroller är en trevlig bonus imo

fackamato
Medlem

Trevlig recension. Det jag saknar är att se chassit fullproppat med komponenter, fläktar igång och ljudnivå/temperaturmätningar kanske. Annars är ju priset faktiskt OK!

mitrix
Medlem
mitrix

”Meen det är ju kul med blått…”, Anar jag en aning, bara ett uns ironi här 😉

Håller nog med lite om ledfläktarna, men tycker ändå de förtjänar lite beröm för att faktiskt ha skickat med 4st fläktar, varav 3 led, rätt generöst på ett så billigt chassi, särskilt om man tänker på övriga extrafunktioner som ingår!

Anton Karmehed
Admin

Inte direkt min typ av chassi även om det verkar prisvärt. Håller med om att de trots allt får ett plus i kanten för de medföljande fläktarna. Man undrar ju nästan hur många kronor de får igen på de här prylarna. Fraktkostnaderna är ju knappast något att fnysa åt heller.

Intressant vilken inriktning Zalman tagit också med mer fokus på budgetprodukter. Hoppas man kan hitta några sätt att skapa billiga passiva kylare som i the good old days.

Tempel
Medlem
Tempel

Hade dom bara gjort det lite renare i formen, skippat alla fläktar så ser vi ett bra chassi för 250-300kr, för internt var det hyggligt väldesignat.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag har funderat lite granna över att fylla ut chassit med komponenter och ha det igång under testerna. Det bottnar faktiskt just nu mest i att jag inte har något nätaggregat för det, men vi jobbar på det. Mycket går att säga om ett chassi genom att bara kolla på det, men förstås inte riktigt allt, ska försöka ha med det i framtiden. 🙂 Tempel: Riktigt så billigt blir det nog inte, men det är nog inte långt ifrån. Zalman sålde för något år sedan fläktar i retailförpackning för 40-50 pix, en fläkt lär inte kosta mer än en femma… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Deltaco har ju en del chassin i den prisklassen och det går att få tag på chassin under 200 oxå.som är fullt dugliga så under 300 tycker jag nog dom kan komma om dom skippar lull-lullet och bara satsar på insidan.

Henrik Berntsson
Admin

fractal har också en del chassin som ger mycket för pengarna hoppas vi kan ta en titt på dem också framöver. riktigt schysst design också