NHTV Alternativa färger än det med datormått mätt klassiskt svarta är alltmer populära, speciellt när det kommer till chassin numera, av anledningar vår NHTV-avdelning inte riktigt förstår. Vad vi däremot förstår är chassin i sig, färgsättningen är av underordnad betydelse, idag får vi stifta bekantskap med tre kylskå… erm, chassin, från Corsair, Fractal Design och NZXT.

 

Dagens kombattanter är inga mindre än Corsair Graphite 600T, Fractal Design Define R3 och NZXT H2. Samtliga chassin är hyfsat nya, även om Define R3 får ses som åldermannen i testet där Define-serien fått ansiktslyft i två omgångar tidigare.


Corsair Special Edition White Graphite Series 600T

Lustigt nog var Define från början en ganska oblyg, billigare kopia av Antecs P180-serie och nu har grunddesignen genom någon slags komplicerad inavel hittat tillbaka till USA och till NZXT; H2 är i många fall väldigt likt Define R3. Priset är snarlikt, man har lika många hårddiskplatser, designen är snudd på identisk, gällande storleken skiljer endast några få millimeter chassina åt på samtliga ledder.

fdr3aw
Fractal Design Define R3 Arctic White

Corsair, å sin sida, gillar att göra saker på sitt eget sätt, vilket vi brukar uppskatta på redaktionen, och dagens ”vita” 600T är det klart minst vita chassit idag. Det saknar frontdörr, vilket NZXT och Fractal Design har, istället har man en stilren svart meshfront, vars intryck man prompt förstör genom att väva in en vit 200mm-fläkt i. Corsair 600T är överlägset störst i dagens trio, men kvalar ändå in som ett miditower.


NZXT H2 White

Efter att ha kikat på videon är du förmodligen intresserad av att se en kort summering av densamma, vilket vi nedan tåtat ihop i form av en tabell med den mest väsentliga info du kan tänkas behöva. Det enda som egentligen inte är nämnt i tabellen är att Corsair har åtta expansionsplatser (mot sju för de andra två) för ditt moderkort och att Fractal Design inte får plats med långa grafikkort á la Radeon HD 5970/6990.

Egenskaper Corsair Graphite 600T Fractal Design Define R3 NZXT H2
Typ Miditower Miditower Miditower
Material
Stål, Plast Stål, Plast Stål, Plast
Dimensioner (HxLxB)
507x592x265 mm 440x521x207 mm 466x520x215 mm
Expansionsplatser
Externa: 4x 5.25″
Interna: 6x 2.5/3.5″
Externa: 2x 5.25″
Interna: 8x 2.5/3.5″
Externa: 3x 5.25″
Interna: 8x 2.5/3.5
Installerade fläktar
(Tomma fläktplatser)
1x 200mm vit LED-fläkt (front)
1x 200mm vit LED-fläkt (topp)
1x 120mm (bak)

(4x 120mm (medföljande meshsidopanel))
1x 120mm (front)
1x 120mm (bak)
(1x 120mm (front))
(1x 140mm (botten))
(2x 140mm (topp))
2x 120mm (front)
1x 120mm (bak)
(1x 140mm (topp))
(1x 120mm (botten))
Frontpanel I/O
4x USB 2.0
1x USB 3.0
1x Firewire
1x Hörlursutgång 3.5mm
1x Mikrofoningång 3.5mm
2x USB 2.0
1x eSATA
1x Hörlursutgång 3.5mm
1x Mikrofoningång 3.5mm
3x USB 2.0
1x USB 3.0
1x Hörlursutgång 3.5mm
1x Mikrofoningång 3.5mm
Moderkortstyp ATX, mATX, mITX ATX, mATX, mITX ATX, mATX, mITX
Cirkapris 1300 SEK 700 SEK  1000 SEK

Corsair Special Edition White Graphite Series 600T:

Corsair har inte bara det längsta officiella namnet idag, utan är faktiskt i våra ögon det mest imponerande och kompletta chassit idag. Visst, det är kanske inte direkt jämförbart med NZXT och Fractal Design, då storlek och pris skiljer en del, men färgen är ”rätt” vilket innebar att det fick vara med som en påminnelse om vad man får om man betalar mer. Corsair levererar den mest lättjobbade interiören idag, flest 5.25″-platser såväl som expansionsplatser för moderkortet, men även seriös anpassning för vattenkylning, för den intresserade. Vi önskar bara att man hade skippat LED-fläktarna och att man kunde leverera lika många hårddiskplatser som de fysiskt mindre alternativen i dagens test.

gigabyte

Fördelar:
+ Stöd för väldigt långa expansionskort
+ Bra ventilation
+ Radiatoranpassad topp (240mm)
+ Utbytbar sidoruta mot medföljande meshpanel
+ Kabeldragning
+ I/O-panel med mycket funktioner
+ 8 expansionsplatser för moderkort
+ Flyttbar hårddiskvagga
+ Mycket rymligt

Nackdelar:
– LED-fläktar (…)
– Endast sex hårddiskplatser

 

Lägsta pris på prisjakt.se:

Fractal Design Define R3:

Ett kortare namn och en rent allmänt kortare funktionslista hittar vi hos Fractal Design, som är det minst imponerande chassit i testet idag. Det är långt ifrån ett dåligt chassi, men man blir omsprungen av NZXT H2 med samma koncept och smartare lösningar. Det är däremot en hundring billigare än H2 och är bättre anpassat för vattenkylning. Nackdelar inkluderar problem att få plats med väldigt långa grafikkort, en något funktionsfattig frontpanel och en fläktkontroller som förvisso är inkluderad, men inte integrerad i (eller ens monterbar i närheten av) fronten. Utöver det påminner chassit oss om medeltida kylskåp i sitt vita utförande.

FD

Fördelar:
+ Stöd för åtta hårddiskar
+ Kabeldragning
+ Bra ventilation
+ Radiatoranpassad topp
+ Priset
+ eSATA i frontpanel
+ Ljuddämpning
+ Kompakt format

Nackdelar:
– Stödjer inte väldigt långa grafikkort
– Extremt steril design
– Funktionsfattig frontpanel (utöver eSATA)
– Billig fläktkontroller

 

Lägsta pris på prisjakt.se:

NZXT H2:

NZXT kommer till skott med ett chassi som bygger på samma grundkoncept som Fractal Design, men man lyckas göra allting ett snäpp bättre, vilket är lättare sagt än gjort. NZXT har inte valt samma typ av lösning för hårddiskvaggorna som Fractal Design, detta gör att du kan ta bort vaggorna för att få plats med långa expansionskort, du kan åtminstone välja själv om du vill ha upp till åtta diskar eller långa grafikkort. Man har även prioriterat bort vattenkylningsanpassningen till förmån av en hårddiskvagga i toppen (ett bra val i vårt vattenkylningsfattiga land) och rent allmänt är chassit i en högre klass än konkurrenten Define R3. Det enda vi har att anmärka på är att man likt Fractal Design har svårt att komma ifrån att ett rätblock i vitt väldigt lätt ser ut som ett gammalt kylskåp.

nzxth2

Fördelar:
+ Stöd för åtta hårddiskar
+ Stöd för långa grafikkort
+ Kabeldragning
+ Hårddiskdocka
+ Bra ventilation och filterlösningar
+ Ljuddämpning
+ Kompakt format
+ Frontpanel med USB 3.0 och fläktkontroller

Nackdelar:
– Lite väl kylskåpsaktig design

 

 

 

Lägsta pris på prisjakt.se:

Avslutningsvis vill be be att tacka tillverkarna för testexemplaren och hälsa att samtliga tre chassin även finns att tillgå i svart. Om du, likt undertecknad, råkar föredra det.

11
Leave a Reply

avatar
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Mean MachineME4MEctrlImlal Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Vitt är inte direkt min smak när det gäller färger, men om jag skulle välja nån av chassina så skulle det bli det översta. Gillar lite mer runda kurvor på chassin. Det var därför jag köpte ett Cooler Master Cosmos S. Inte perfekt, men klart det bästa jag köpt

Anton Karmehed
Admin

Tack för passningen i inledningen Jonas! Ett ypperligt sätt att knäcka mitt intresse för de här chassina! 😛
Nä skämt o sido, verkar som riktigt vettiga alternativ allihop. För mig som vill få det att smälta in i ett vardagsrum är det nog R3 eller H2 som gäller. Även om Corsair ser riktigt rejält ut som sig bör. Det ska inte vara överjävligt krut i burken men ett Sandy Bridge-system med hyfsat grafikkort ska man ju kunna kyla på ett riktigt tyst sätt, det är målet i alla fall.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag kan säga såhär: vita chassin är långt ifrån min smak, det bästa med alla tre chassin idag (i mitt tycke) är att de finns i svart. Det som ser bäst ut är det som är minst vitt (Corsair) och det är även det enda chassit som jag hade övervägt att skaffa själv. Visst, NZXT är ett brutalt bra chassi, men det är lite väl tråkigt och tillbakadraget jämfört med Corsair, men å andra sidan går de inte riktigt att jämföra med tanke på olika prisklasser och storlekar. Alla tre chassin är bra, men det är svårt att rekommendera Fractal… Läs hela »

Medlem
WIRN

För att vara lite anti så ska jag säga att jag gillar vita chassin

Medlem
WIRN

Appropå det, när kommer det vita kablar?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”WIRN”]Appropå det, när kommer det vita kablar?[/quote]
Antennkablar har ju varit vita i evigheter. Även nätverkskablar. 😉

Imlal
Gäst
Imlal

[quote name=”Mean Machine”][quote name=”WIRN”]Appropå det, när kommer det vita kablar?[/quote]
Antennkablar har ju varit vita i evigheter. Även nätverkskablar. ;)[/quote]

Glöm inte lampsladdar!

Medlem
WIRN

Visst men de flesta kablar är fortfarande svarta och jag har aldrig förstått varför, jag menar man har sällan svarta väggar men vita (och ljusa) är rätt vanligt…

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”WIRN”]Visst men de flesta kablar är fortfarande svarta och jag har aldrig förstått varför, jag menar man har sällan svarta väggar men vita (och ljusa) är rätt vanligt…[/quote]

Syftar du på kabeldragning med pc kablar så finns det kabellister att nyttja.

Henry de Kruijf
Medlem

Bra video!

Har redan ett bra chassi, men annars blev man nästan lite sugen på Corsair chassit.
Vore grymt om ni kunde göra liknande recenssion om mATX chassi, nu när fullstor ATX inte längre har några jätte fördelar med Sandy Bridge 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”ME4ME”]Bra video!

Har redan ett bra chassi, men annars blev man nästan lite sugen på Corsair chassit.
Vore grymt om ni kunde göra liknande recenssion om mATX chassi, nu när fullstor ATX inte längre har några jätte fördelar med Sandy Bridge :-)[/quote]
Vi har några till chassin inne på lager som ska betas av, men efter det får det nog vara ett tag. Men självklart ska det vara variation i storleksklasserna också, det kommer vi alla bli varse. 🙂