De flesta datorchassi riktar sig mot spelgalna ungdomar med flashig design och funktioner därefter. In Win går mot strömmen med sitt Allure chassi som med blommar och kristaller har siktet inställt på helt andra kunder.

Datorer är för många ett ont måste och även om undertecknad och merparten av er som läser detta knappast håller med går det inte att blunda för sanningen. Det är inte många som klagar över möjligheterna hos en PC men den där datorkänslan av blåskärmar, kompabilitetsproblem och för att inte tala om stora klumpiga datorlådor kan få många att rygga tillbaka.

De flesta datortillverkare har idag förstått detta och vi ser inte bara betydligt mer slimmade produkter på marknaden utan även generellt snyggare design som även icke datornördar kan uppskatta. Det var lite med denna insikt jag gav mig på jakt efter ett chassi som skulle husera en dator till min bättre hälft. Nettops och liknande var inte riktigt aktuellt då det gärna ska finns möjlighet till expansion och framför allt lite extra kraft för spel eller liknande.

Efter en del undersökningar stod det klart att det finns ganska få vanliga datorlådor som är snygga och estetiskt designade men några finns där ute och ett av de absolut mest intressanta kommer från In-Win. In-Win har skapat en specialversion av sitt 360-chassi som går under namnet Allure och med ett fint blommönster och Swarovski kristaller är det ingen tvekan om vilken målgrupp man riktar in sig på.

Allure är tänkt som ett chassi man inte ska behöva gömma undan, det är nästan synd att ställa det under skrivbordet ens, samtidigt som det ska tilltala en mer feminin kundkrets.

Vi bestämde oss för att titta närmare på Allure för att se ifall det kan vara ett vettigt alterantiv, inte bara som present till flickvännen utan faktiskt som datorlåda.


Lådtyp Minitower
Material 0,8mm stål med plastpanel fram och baktill
Moderkort mATX
Mått 370mm × 190mm ×470mm 
Kylning Fläkttunnel för processorn i sidan
92mm utsugsfläkt i bakpanelen
Interna enheter 2 x 3,5”
Externa enheter 2 x 3,5”
2 x 5,25”
Kortplatser 4
Nätaggregat medföljer ej
Frontpanel

1 x FireWire
1 x Mic-ingång
1 x Hörlursutgång
2 x
USB2.0 

Övrigt Verktygslös design
Lackerat blommönster
Dekorerad med ett femtiotal Swarovski kristaller
Plats för 80mm fläkt i fronten

In-win har sina rötter i OEM-marknaden och när man kikar närmare på Allures specifikationer är det inget som direkt imponerar. Allure har faktiskt funnits på marknaden i över ett år och då man inte ställt in siktet på entusiastmarknaden eller krävande användare är det faktiskt inte så överraskande att specifikationerna är ganska måttliga.

Först och främst stödjer Allure inte vanliga ATX-moderkort, micro-ATX är det största format man får in i detta chassi vilket är värt att ha i åtanke om man planerar att datorbygge med denna låda.

 

Allure skeppas i en passande kartong

In-win skeppar sin låda i en passande kartong som direkt avslöjar vad man valt för design på chassit då både färgtemat och blommönstret går igen i chassits packetering. När man väl börjar packa upp härligheten hittar man ett par tillbehör i form av en enkel men väl sammanfattad installationsmanual samt en vinklad strömkabel som är specialanpassad för chassit som ni kommer lägga märke till senare.

Men vill tydligt visa att Allure är ett unikt chassi genom att skicka med ett stilfullt bokmärke samt ett litet häfte med en lagom töntig text.

 


Bokmärke, installations manual, skruvar

skickas i ett pappkuvert.

Om In-Win inte direkt slagit på den stora trumman när det gäller funktionerna i Allure har man lagt desto större vikt vid chassits design, som också är den stora behållningen. Det är dags att kika närmare på själva datorlådans yttre.

 


När de flesta datortillverkare lanserar datorlådor med spel och industri-teman har In-Win valt en helt annan väg. Med Allure vill man locka intresset från speciellt de de kvinnliga datoranvändarna. Även om undertecknad också tycker att Allure är trevligare att titta på än de flesta datorchassi har In-Win onekligen försökt få med så många feminina designelement som möjligt.

 

 

Allure använder sig av en vit grundfärg och på detta har In-Win lackerat ett smakfullt blommönster som sträcker sig runt lådan i lila och rosa aktiga färger. Mönstret är mest påtagligt på frontpanelen och höger sida av chassit (sett framifrån). Som grädde på moset har man även slängt på inte mindre än ett femtiotal Swarovski-kristaller som utan tvekan ger chassit ytterligare lite klass och stil.

 

Blommor och kristaller lockar blickar och kommentarer

Även om chassit just är något feminint för min personliga smak är det ingen tvekan om att In-win lyckats med den estetiska designen för Allure. Det är få datorlådor som får så många kommentarer, och nästan uteslutande positiva oavsett kön och ålder. Även om få killar kanske skulle få för sig att köpa ett Allure chassi till sin egen dator är det nog lika få som skäms för att ställa datorn i vardagsrummet.

Utöver den estetiska designen har In-win även fått med ett par tekniska lösningar i sin chassidesign. Det första som fångar vårt intresse är bakpanelen där man tagit fram en stor "grill" som täcker alla portar och kablar på baksidan av chassit. Grillen är modulbaserad och exempelvis plockade vi bort den nedre kvadraten som täcker expansionskorten för att få plats med en DVI-adapter. Ett mycket snyggt och smidigt sätt att dölja kabeltrasslet baktill i vår mening.

 

In-win har även sett till att täcka över de optiska enheterna vilket är ett klokt val på ett specialdesignat chassit som detta. De optiska enheterna kommer man åt genom att trycka rakt på den nedre delen av frontpanelen, som då åker upp ovanpå chassi med hjäp av en fjäderkonstruktion, lite likt ett bogvisir på en båt. En häftig lösning som dock känns något ostabil och nog ganska enkelt kan gå sönder om man stöter till panelen från sidan.

 

Ett tryck på frontpanelen..
får ”bogvisiret” att åka upp

Mitt personligen största problem är nu att min trotjänare Antec P180 ser osedvanligt grå och tråkig ut i jämförelse. Något min bättre hälft var snabb med att påpeka direkt när datorn var färdigbyggd.

Smaken är som baken men In-win har gjort det mesta rätt med sin estetiska design. Nu är det dags att se om kan följa upp detta med en bra intern design.


För dem som gick igenom specifikationerna noggrant stod det klart att In-win satsat på en verktygslös design som kommer från tillverkarens tidigare OEM-designer. Detta märks direkt när vi ska ta oss in i chassit då man med en enkel knapptryckning baktill av chassit lossar den vänstra sidopanelen som sedan enkelt lyfts av från chassit.

 

Det första som möter oss inne i chassit är en stor fläkttunnel som låter processorkylaren dra luft direkt utifrån chassit genom hålen i sidopanelen. Det enda problemet med denna lösning är att beroende på moderkortets design, samt kylarens storlek kan bli svårt eller helt enkelt omöjligt att dra nytta av fläkttunneln. In-win har utvecklat systemet för Intels plattform och även om det fungerar för många AMD-moderkort kan det bli problem för båda plattformarna om man har väl tilltagna kylare.

 

Fläkttunneln monteras lätt av
utan fläkttunnel med hårddiskbur utsvängd

Den enda kylningen i chassit förutom nättaggregatsfläkten är annars en 92mm fläkt som sitter ovanför expansionskorten. Denna kan även kompletteras med en 80mm fläkt i framkant av chassit men de begränsade kylningsmöjligheterna är återigen en påminnelse om vilken kundkrets man riktar sig mot.

På tal om expansionskorten klämms dessa fast med en enkel och väl fungerande plastkonstruktion. Enda nackelen är att alla expansionskort kläms fast samtidigt vilket kan göra det svårare att få de olika korten på rätt köl.

Expansionsplatsernas fästanordning och chassits enda kylfläkt

Även de optiska enheterna fästs helt utan några extra verktyg genom att man trycker in enheterna framifrån och sedan trycker in två piggar i skruvhålen på sidan. En mycket smidig lösning som ger fullt tillräcklig stabilitet. Hårddiskarna behöver man dock skruva fast, vilket görs genom att man vrider ut hårddiskburen genom en enkel knapptryckning. Sedan fäster man hårddiskarna med skruvar på varje sida.

 

Optiska enheter och hårddiskbur
Fästanordningen för optiska enheter

In-win har inte lyckats ta fram en helt verktygslös design men det är nära på och nu är det dags att se hur väl det fungerar när vi ska installera systemet i datorn.


Det testsystem vi använt oss av när vi byggt en dator med In-win Allure har ganska beskedliga komponenter och då In-win inte riktar sig mot entusiaster eller krävande gamers med detta chassi känns det som en ganska bra startpunkt för våra tester. Hårdvaran som använts är följande;

 

Processor Intel Core 2 Duo E6850
Moderkort MSI
Grafikkort NVIDIA GeForce GTX 7800
Minne 2GB G.Skill DDR2-800 (2x1GB)
Hårddisk Seagate 200GB SATA
Optisk enhet NEC ND-3500 DVD (IDE)
Nätaggregat Enermax EG365

Vi började enkelt med att installera processor och RAM-minne på moderkortet och trots chassits storlek är det inga problem att få ner moderkortet i lådan. Vi väntade med att installera nätaggregatet vilket ger lite extra utrymme vid moderkortstinstallationen. Chassit kom med rätt moderkortsdistanser iskruvade från fabriken så allt gick mycket smidigt.

 

 

USB och ljudkablar ikopplade samt förberett för det externa grafikkortet

Efter att vi installerat moderkortet tryckte vi in nätaggregatet vilket var en enkel manöver efter att man lossat den plastram som sitter runt baksidan av chassit, som sitter fäst med ett par plasthakar. Efter nätaggregatet var det dags för hårddisken och den optiska enheten. Hårddiskburen svängs ut med ett enkelt reglage och hårddisken fästs sedan enkelt med två skruvar, vilket räcker gott och väl. Tyvärr inte med någon vibrationsdämpande funktion vilket är ett minus.

Den optiska enheten trycker man in från framsidan av chassit efter att man plockat av frontpanelen, som öppnas med ett plastreglage nere i botten av chassit. När den optiska enheten sitter rätt trycker man ner plastreglagen som låser fast enheten, snabbt och enkelt.

 

När vi väl är inne på ämnet frontpanelen kan vi även visa några bilder av In-wins halvautomatiska bogvisir.

 

Med hårddisken och den optiska enheten på plats var det bara grafikkortet kvar att installera och här finns tack vare chassits design gott om plats. Vårt något äldre GeForce 7800 GTX är ett hyfsat stort kort men hade inga som helst problem att få plats i chassit. För dem som känner sig manade går det nog att få in ett GeForce GTX 295 eller Radeon HD 4870X2 kort i Allure, men då ska man nog gärna trycka i en extra fläkt i fronten av chassit.

 

Grafikkort det enda som fattas
kortet fästs enkelt utan verktyg

Installationen av vårt system gick faktiskt riktigt smärtfritt och undertecknad sprang inte på några vassa kanter som var i vägen under installationen. In-win har gjort sitt yttersta för att man inte ska skada sig när man jobbar i chassit och de enda gångerna man behöver dra fram skruvmejseln är vid installation av moderkort, nätaggregat samt hårddisk.

Vi har ingenting direkt att anmärka på när vi tittar på In-wins installationslösningar och innan vi tittar lite närmare på chassits prestanda bjuder vi på några fler installationsbilder.

 

 

 


Är det något som skulle kunna vara en akilleshäl i In-wins Allure chassi så är det förmodligen hur chassit hanterar komponenter med hög värmeutveckling. Det är inte bara den den utsökta exteriören som skvallrar om chassits inriktning, kylningspotentialen i chassit är inte direkt imponerande med endast en 92mm fläkt ovanför expansionskorten samt en fläkttunnel för att optimera processorkylningen.

Vårt testsystem har inga extremt värmeutvecklande komponenter men för att pressa Allure, och vårt testsystem till det yttersta, satte vi full belastning på både processor och grafikkort genom att använda oss av belastningsprogrammen Prime95 samt Furmark. Dessa används ofta för att testa stabiliteten hos processorer resp. grafikkort och lägger en belastning på komponenterna som inget spel eller bruksprogram ofta kommer i närheten av. Vilket verkligen ger ett "worst case" scenario.

Samtidigt tittade vi närmare på temperaturerna utan belastning samt vanlig belastning, i detta fall spelet Sims 3.

När vi pumpar på med vårt tortyrtest där vi ställt in både Prime95 och Furmark på högsta möjliga effektutveckling ser vi att Allure verkligen får kämpa för att hålla temperaturerna inom acceptabla nivåer. Processorn nådde en maximal temperatur på 77 grader medan grafikkortet började närma sig en allt annat än smickrande tresiffrig temperatur. Temperaturtesterna gjordes med datorn inklämd i ett skrivbord med endast 2-3cm utrymme för vänster sidopanel där chassit suger in merparten av luften.

In-wins stilrena bakpanel som skymmer kabelhärvan visade också framfötterna. Under de första 40min av belastningstestet satt bakpanelen installerad och då nåddes de högsta temperaturerna. När vi sedan plockade av bakpanelen tog det bara några minuter innan temperaturen för processorn sjönk med 5-8 grader och även övriga komponenters temperaturer sjönk flera grader som följd. Hålen i bakpanelen är helt enkelt inte tillräckliga för att få forsla ut den varma luften som istället fastnar i chassit. För dem som har problem med temperaturerna i sitt Allure kan det vara värt att plocka av bakpanelen, men vid lägre belastningar är effekterna långt ifrån lika tydliga. Märk väl att temperaturerna i diagrammet är maxtemperaturer, vilket vi uppnådde med bakpanelen monterad.

 

Efter 60 minuters belastningstest

 

Det ska återigen påpekas att detta är ett belastningsscenario ingen vanlig användare kommer att uppleva och speciellt inte den målgrupp In-win siktar in sig på.

In-win Allure ger godkänd kylning för processorn med sin fläkttunnel och även med större kylare skulle jag tippa på att luftintagen på sidan av chassit kan hjälp processorn och även grafikkortet, trots att fläkttunneln kanske inte får plats. Men övriga komponenter, styrkrets, grafikkort och speciellt hårddiskar får lida för att Allure inte har någon bra luftcirkulation i främre delen av chassit. Den kylande luften går in vid processorn och i viss mån grafikkortet men försvinner lika fort ut ur chassit och hårddiskarna får sitta och svettas i sin bur, vilket också syns tydligt i våra temperaturtester. Det ska sägas att vår Seagate-hårddisk har en tendens att bli kanske varm men temperaturer nära 60 grader är aldrig bra.

Vid vanlig användning klarar sig In-win Allure utan några som helst problem tillsammans med vårt testsystem och vi får nästan lite dåligt samvete för att ha pressat systemet så hårt med Prime95 och Furmark. Ska vi summera kylningspotentialen i Allure är det att de räcker gott till de flesta mellanklasskomponenter men att man nog ska försöka undvika processorer och grafikkort med flera hundra watts strömförbrukning på varma LAN-party då det kan bli lite väl svettigt. Vi hade gärna sett att In-win gjort plats för en fläkt i frontpanelen som kunde hjälpt till att hålla hårddisk och systemtemperaturerna i schack vid längre tung belastning, men för vanlig användning och lite spel klarar sig Allure riktigt bra.

Ljudnivå

Tyvärr hade vi ingen möjlighet att testa ljudnivåerna på Allure med en riktig decibelmätare men vi ska försöka ge lite subjektiva omdömen. Chassit har som sagt endast en fläkt och detta skulle kunna betyda att ljudnivån är mycket låg. Men samtidigt måste denna ensamma fläkt stå för hela systemets kylning och därför var det ingen större överraskning att Allures chassifläkt var den som lät mest i vårt testsystem. Det är ingen hög ljudnivå och kommer mestadels av själva luftdraget, vilket är behagligare än en skrikig fläktmotor som ofta hörs på mindre fläktar. Ljudnivån på fläkten är specificerad till 24dBA och stämmer bra överrens med våra subjektiva omdömen. Att ställa ner fläkten till 7V-10V istället för 12V hade gjort systemet riktigt tyst, men då kan det nog vara bättre att försöka hitta en effektivare fläkt för att inte tappa i kylningskapacitet.

En annan nackdel rent ljudnivå mässigt i Allure är att hårddiskarna installeras helt utan någon ljuddämpning. Ett par gummipluggar hade gjort mycket för vibrationsljud som testsystemets Seagate hårddisk lider kraftigt av.

In-win Allure har en relativt låg ljudnivå och med en effektivare fläkt samt en fläktkontroller är det inga problem att göra chassit riktigt tyst.


In-win Allure är ett chassi som nästan personifierar uttrycket "i betraktarens ögon". Det är inte det första chassit på marknaden som riktar sig mot en mer feminin målgrupp men det är nog utan tvekan det mest lyckade försöket och även om chassit har sina nackdelar är de väldigt få för den målgrupp man siktar in sig på.

Allures design är i min och mångas ögon en nästan perfekt blandning av stil och färger där slutresultatet är en design som inte bara faller de flesta tjejer i smaken utan faktiskt fångar intresset hos många killar. Det är knappast ett chassi som CS-spelande tonårskillar tar med på datorträffar men de flesta kan på ett eller annat sätt uppskatta den mycket stilrena designen hos Allure. Som för övrigt inte bara går igen genom färger och kristaller utan även en häftig frontpanels öppning samt en bakpanel för att gömma kabeltrasslet.

 

In-win Allure tillsammans med LG netbook i matchande design

Den interna designen håller faktiskt också god kvalité utan några vassa kanter och smidiga lösningar för de flesta komponentinstallationer. Förutom moderkort och nätaggregat är det bara hårddiskarna som kräver några skruvar vid installationen. Chassit har bara två stycken interna 3,5-tums enheter men för den som vill trycka in flera enheter går det att använda adaptrar i någon av de tre 5,25-tums enheterna.

In-win siktar in sig på användare som vill bygga sig en stilren och snygg dator, inte de som vill trycka in de värsta komponenterna och överklocka dem tills de brister. Därför är det inte så överraskande att chassits kylningspotential är något bristfälliga. Men en effektiv fläkttunnel håller processorns temperaturer i schack och det enda som vi egentligen kan sakna är möjligheten att installera en fläkt i frontpanelen för att få ner systemet och speciellt hårddiskarnas temperatur. För den som har budget till att trycka in en SSD-enhet i chassit finns det dock mycket att vinna, man får inga problem med vibrationer som Allures hårddiskupphängning annars orsakar, samt att värmeutvecklingen håller sig på betydligt lägre nivåer.

In-win har i min mening gjort det mesta rätt med sitt Allure chassi. Ett litet och smidigt chassi har fått en utsökt estetisk design som backas upp av flera finurliga tekniska lösningar. Nackdelarna i chassit har man, förmodligen med vilje, styrt så att de egentligen bara uppdagas av mer krävande användare, som med största sannolikhet inte är intresserade av chassit från början.

In-win har gjort väldigt få misstag med sitt Allure chassi och vi kan inte se att det finns något bättre alternativ i denna klass av chassi där man faktiskt inte glömt insidan trots all fokus på utseendet. Tyvärr kommer den dekorativa designen med ett pris och för ett ganska dåligt utrustat chassit utan nätaggregat är priset på runt 1300 SEK en av de få saker som talar emot Allure. Det och att chassit för närvarande inte har någon återförsäljare i Sverige.

Allure är inte ett chassi för alla men för sin målgrupp är det ett riktigt bra alternativ på alla vis och In-win har faktiskt visat att datorer inte behöver vara tråkiga, vilket gör att vi belönar Allure med vår innovation award.

 

In-win Allure

Positivt:
+ Snygg och uppsendeväckande design
+ Smart och häftig panelöppning för de optiska enheterna
+ Enkel att arbeta med
+ Väl fungerande kylning för ändamålet

Negativt:
– Relativt högt pris
– Ingen vibrationsdämpning eller kylning för hårddiskarna

 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid