Kylning och ljudnivå

CM120_11

Vi utför våra tester för att det ska vara så nära verklig användning som möjligt, allt från spelande till filmtittande för att se om både temperaturer och ljudnivåer landar på godkända nivåer. I vårt temperaturtest så kör vi ungefär en timmes spelande med lite blandade spel där bland annat Battlefield 3 ingår för att få komponenterna att svettas lite extra.

Eftersom mätning av ljudnivå sällan ger ett helt rättvist resultat så ger vi en subjektiv bedömning av chassits ljudnivå på samma premisser som ovan. Vi försöker beskriva hur ljudbilden är, om den är behaglig eller inte och söker efter eventuella brister i chassits konstruktion.

Komponentmässigt så använder vi ett Gigabyte Radeon HD 7950 (170W TDP) med en Windforce 3X kylare och en Intel Core-i7 3770K processor med sin standardkylare.

CM120_07

Komponenter  
Moderkort Zotac Z77-ITX Wi-Fi
Processor Intel Core i7 3770K
Processorkylare Intels standardkylare
Internminne 4GB Corsair Dominator
Grafikkort Gigabyte HD7950 Windforce 3X (170W TDP)
SSD Kingston HyperX 240GB
PSU Corsair AX650

Temperaturer

CM120Elitetemp

Vårt svala Gigabyte HD7950 klarar utan problem att försörja sig själv med luft från perforeringarna i sidopanelen och håller väldigt bra temperaturer. Processorn får det däremot lite tuffare med sin standardkylare, men temperaturen stannar på den helt klart godkända temperaturen 73 grader utan allt för mycket väsen. I prime95 så förändras inte temperaturerna mycket men då sköt ljudnivån i taket. Standardfläkten får det helt klart tuffare men troligtvis kan ljudnivån avhjälpas med en något mindre aggressiv fläktprofil på moderkortet.

Det finns möjlighet att installera ytterliggare en fläkt på 120 millimeter på baksidan av hårddiskburen för att föra vidare luften som fläkten i fronten förser chassit med. Det kan hjälpa med att trycka ut luften på baksidan av chassit för att motverka så att inte luften vispas runt.

Ljudnivå

Med de medföljande fläktarna och med Intels standardkylare blir det en del väsen vid belastning då processorn blir rätt varm och måste kylas. Det som låter mest är den mindre 80 millimeterfläkten på sidan som har en svagt susande ljudbild vilket kan göra det lite jobbigt om datorn måste jobba hårt. En rekommendation är att skaffa en kraftfullare processorkylare i lågprofil och byta ut sidofläkten mot en effektivare modell.

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anders NilssonMrKlistershaglordAndreas GJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Tycker framsidan ser rätt tacky ut, i övrigt verkar det vara väldigt mycket chassi för pengarna. Nästan så man själv blir sugen på ett ITX-bygge…

Micke
Medlem
Micke

Priset var ju riktigt bra men det finns bra mera balanserade chassin. Silverstone Sugo t ex.

Trevligare med nätagget framför moderkortet istället för ovanför. Egentligen borde man i denna formfaktor använda ngn typ som SFX-agg. Finns redan sådana i 80 Plus Gold 450W osv. Räcker för allt förutom dual-gpu-värstingarna.

/s

Andreas G
Medlem

Tre hårddiskar och 2 expansionsplatser i den volymen är ganska bra gjort. Ännu mer imponerande till det priset.

Micke
Medlem
Micke

Tillverkaren försöker förmodligen att skapa ett chassi likt Antec Three Hundred som kommer användas av massa internetcafé. Köra helt på försäljningsantal osv osv… /s

MrKlister
Gäst
MrKlister

Meen, nu har du väl ändå monterat lite galet.
Jag tror att halva ide´n med att ha nätagget ovanför moderkortet är just för att kunna suga bort luften från processorn. Som det är nu så skapar du ju ingen ”vindtunnel i lådan”. Där med blir ju draget väldigt lidande och jag tror du kan få ut helt andra temperaturer om du vänder nätagget.