Vi har tittat närmare på ett bokstavligt talat lysande chassi för den växande ”gamer”-marknaden. Frågan är om det bakom allt glitter döljer sig ett kompetent chassi?

Det är dags för en recension av ett chassi som riktar sig främst mot en väldigt stor och växande grupp av folk som kallar sig för gamers. Detta chassi är byggt för att vara lätt och högpresterande tillsammans med att ha en skrytfaktor för att mäta en gamers alla behov han kan tänkas ha av ett chassi. Lådan tillhör den lite övre prisklassen men eftersom gamers numera är så kräsna med sin utrustning så börjar priserna inte bli några problem längre.


X-Navigator Black/500W See-Through : Specifikationer
Lådtyp:
Super Aluminium Midi Tower
Sidpanel:
Fönster med 120*120*25 mm fläkt
Dimensioner:
196.0 mm ( W ) x 520.0 mm ( D ) x 482.0 mm ( H )
Vikt:
5.0 Kg
Moderkort:
12″ x 9.6″ (ATX),

9.6″ x 9.6″ (Micro ATX) ,

12″ x 13″ (Extend ATX)
Kylningssystem:
4 stycken 80*80*25 mm Blå UV fläktar

1 stycke 120*120*25 mm Blå UV fläkt
Färg:
Svart med 3 olika färger till fronten
Material:
Aluminium
Interna enheter:
7 x 3.5″
Externa enheter:
4 x 5.25″, 2 x 3.5″
Nätaggregat:
500W Silent Black Aluminium
Övrigt:

Utbytbar front i 3 olika färger
Fläktkontroll till nätaggregatet
Fläktkontroll till 5 medföljande fläktar
5 stycken medföljande blå UV fläktar
Sleevade nätaggregatskablar som reagerar på UV ljuset

X-Navigator är ett relativt stort chassi men tack vare att det är gjort i aluminium så är det fortfarande tillräckligt lätt för att orka bära med sig vilket är ett stort plus eftersom de vänder sig till gamers. Aluminium brukar även vara bra på att leda bort värme från komponenterna.

Det finns gott om utrymme för moderkortet vilket gör att du kan ha i princip vilket vanligt moderkort som helst. Det följer med en hel del fläktar för att göra kylningen så bra som möjligt men de har även tänkt på att sätta ditt fläktkontroller för att kunna få ner ljudnivån om du inte behöver all kylning som fläktarna kan bistå med.

De har satt in mycket plats för hårddiskplatser och alldeles lagom med 5,25″-platser. Nätaggregatet är något dessa verkligen har satsat på och de har skickat med ett riktigt kraftpaket på 500W som dessutom har sleevade UV-känsliga kablar för att få en fin effekt från UV ljuset fläktarna ger ifrån sig.

Vi ska inte gå in mer på detaljer kring X-Navigator här utan vi kastar oss direkt vidare i recensionen.


X-Navigator är ett chassi som är tänkt att vara gjort för gamers. En hel del företag börjar inrikta sig mer och mer mot den spelande delen av marknaden även fast många som lägger ner mycket pengar på sina lådor hellre köper små lådor. Detta är dock en väldigt stor låda för att vara för gamers och därmed rätt så tung fast de försökt att skära ner lite på tyngden genom att göra lådan i Aluminium och plast.

 

 

Frontpanelen har man valt att göra utbytbara så att man enkelt ska kunna byta färg på fronten, det följer självklart med flera färger till chassit (grå, blå och svart). De har även satt fyra stycken starka blå lysdioder i fronten, en i varje hörn. Sen har vi en fläktkontroller och LCD display som visar temperaturen på två ställen i lådan. Det sitter även två USB portar och en Firewire port i fronten. Precis som på de flesta nya lådorna nuförtiden så sitter det även ett lås i fronten som förhindrar folk från att starta och stänga av datorn.

 

 

På vänster sida så hittar vi ett stort fönster för full insyn i lådan, på detta fönster sitter det en 120*120*25 mm blå UV LED fläkt med ett snyggt fläktgaller. Denna sidan på lådan går även den att låsa för att undvika stölder av komponenter och sidan är väldigt lättsam att öppna och stänga då den endast hakas på framtill och sen fungerar som en dörr. De har valt att använda sig utav tumskruvar vilket verkligen underlättar öppnandet av lådan förutsatt att man har nyckeln. Ovanpå lådan ser vi en 80*80*25 mm blå UV LED fläkt med ett likadant fläktgaller som på sidan.

 

 

Baktill så ser man två stycken 80*80*25 mm blå UV LED fläktar som ovanligt nog suger in luft i lådan. Vi ser även att det tillhörande nätaggregatet har en fläktkontroller på sig även den för att kunna minska ljudnivån i lådan. Då det totalt är nio fläktplatser i lådan så är det verkligen en bra ide att ha med fläktkontroller direkt i lådan. Utseendemässigt så är detta en väldigt trevlig låda och även byggd för att kunna skryta med.

 

 

 


När man kommer till insidan av denna låda så är det ganska gott om plats i den för ditt moderkort. Det sitter två stycken 80*80*25 fläktar baktill och en 120*120*25 fläkt som står för den större delen utav kylningen i lådan som gör ett bra jobb med att hålla moderkortet nerkylt. Det finns även gott om 3.5″ platser för dina hårddiskar. De har valt att inte ha skruvlösa funktioner till hårddiskarna men har istället valt att använda sig av löstagbara hårddiskrack för att lättsamt kunna ta ut och installera hårddiskarna. Kylningen för hårddiskarna är också godkänd då det sitter en 80*80*25 fläkt i fronten och plats för en till 80*80*25 fläkt.

 

 

När man kommer till 5,25″ platserna så har de valt att använda sig av en skruvlös funktion till allas glädje men eftersom hårddiskarna inte har det så blir det ändå till att ha en skruvmejsel beredd. De har även satt in en hållare i botten på lådan så att man alltid kan ha med sig fästanordningar för två stycken 5,25″-enheter vid behov.

 

 

I denna låda är det totalt sju fläktar om man räknar med dem två som sitter i nätaggregatet som följer med. Med plats för en åttonde fläkt i fronten så har lådan en tendens till att bli väldigt högljudd som de bland annat har valt att lösa genom att sätta en fläktkontroller i fronten för upp till fem fläktar och en i nätaggregatet för dem två som sitter där. De har även valt att sätta in temperaturmätare som man kan sätta på valfria ställen i lådan med en display i fronten som visar temperaturen, temperaturerna är dock märkta CPU och HDD då det är de vanligaste ställena man vill ha koll över.

 

 

Nätaggregatet är väldigt kraftfullt med sina 500 Watt och borde klara av varje ”gamers” behov. Utseendet på nätaggregatet är inte heller att klaga över med sina blå UV LED fläktar och sina sleevade UV-känsliga kablar som lyser upp inne i lådan tack vare skenet från fläktarna. Det skapar verkligen en mysig effekt.

 

 


Kylningen i denna låda är tillräcklig redan vid inköp vilket är ett stort plus eftersom man inte vill börja betala för extra fläktar efter att ha köpt en låda för ca 1700:-. Lådan innehåller endast blå UV ljus fläktar för att förstärka effekten av sleevningen på nätaggregatet. Lådan kommer med fem fläktar i själva lådan samt två i nätaggregatet. Två stycken 80*80*25 mm baktill, en 80*80*25 mm i taket på lådan, en 80*80*25 mm framtill samt en 120*120*25 mm i sidofönstret.

 

 

Kylningsflödet är dock lite annorlunda då standard brukar vara att man tar in luft framtill och i sidan och blåser ut varmluften upptill och baktill. De har valt att ändra detta och har valt att suga in luft baktill och framtill och blåser ut varmluften i sidan och upptill. Detta känns lite annorlunda men det verkar dock funka precis lika bra som vanligt och kylningen är riktigt bra.

 

 

Det mest jobbiga med denna låda är att fläktarna är inte direkt tystlåtna av sig, inte ens med fläktkontrollerna till de fem chassifläktarna och till de två nätaggregatsfläktarna. Nerskruvat på minsta så är den fortfarande ingenting för kräsna personer som vill sova med datorn igång. Uppskruvat på max så känns det som att enda stället du vill ha datorn är i garderoben eller på ett LAN, fast hög prestanda har sitt pris.


Designen på den här lådan är det väl lite sådär med, den är inte särskilt ful men den är inte heller särskilt stilren utan den kör sitt eget lilla race. De har verkligen satsat på blått med sina lysdioder i fronten och alla dessa blå LED fläktar. En riktigt fin effekt de fått till är att sätta in UV fläktar och köra med UV-känsliga sleevs till strömkablarna vilket skapar en härlig effekt.

Man kan tacka Gud för att de har satt in fläktkontroller till detta chassi då det är totalt sju fläktar i lådan innan du ens installerat något själv. Lådan är väldigt högljudd med alla dessa fläktar och även om man skruvar ner alla fläktarna till minimum så är den inte något för folk som har datorn bredvid huvudkudden på natten. Som en följd av detta oljud så får vi bra kylning vilket är en stor fördel för folk som vill ha ut lite mer prestanda.


Lådan är gjord för gamers och de har därmed sett till att göra lådan lätt så att man ska orka bära med sig den. Med en tomvikt på endast fem kilo så har de lyckats bra med detta och allt som egentligen saknas är ett handtag att bära den med.


Det finns gott om plats i lådan med sju stycken interna hårddiskplatser och två externa, samt fyra externa 5’25” platser. Med skruvlösa 5,25″ platser så är de väldigt lättinstallerade men tyvärr så hittar vi gamla hederliga skruvar på hårddiskplatserna. De har valt att använda sig av löstagbara hårddiskrack med 3 platser i varje för att lättare installera hårddiskarna. Med fläkt samt fläktplats framför hårddiskarna så är kylningen där helt ok.


Förra lådan som recenserades fick stor kritik för att mycket problem hade löst sig om de valt att skicka med ett eget nätaggregat. Den här lådan har de tänkt på nätaggregatet och tryckt in ett 500 Watts nätaggregat. Nätaggregatet har två blå UV-LED fläktar med en fläktkontroller för att få ner ljudnivån. De har valt att sleeva kablarna med UV-känslig gulfärg vilket ger en härlig effekt i lådan när datorn är igång. Med sina 500 Watt så klarar det verkligen den strömförsörjningen som kan krävas av en gamers utrustning.


Totalt sett så har de gett sig på att bygga en gamer-låda vilket de verkligen har lyckats bra med. Ett lätt chassi med kraftigt nätaggregat och ordentligt med plats och ett utseende som folk kommer att uppmärksamma dig för när du sitter på LAN med tusen andra personer. Jag måste erkänna att detta är en av de mest kompletta chassi som jag sett för en gamer och med tanke på ljudnivån som lådan ligger på så finns det nog ingen annan kategori av personer som kan tänkas vilja ha det. Priset är relativt högt men man får det man betalar för den här gången vilket gör att den är prisvärd.


 

X-Navigator Black/500W See-Through

Fördelar:
+ Fläktkontroller
+ Bra kylning
+ Lätt
+ Rymlig
+ Bra med hårddiskplatser
+ Ordentligt nätaggregat
+ Prisvärd

Nackdelar:
– Högljudd

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid